Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е дислексия?

Дислексията съществува от дълго време и е определяна по различени начини. Например, през 1968 г. Световната федерация на невролозите, определя дислексията като „разстройство при деца, които, въпреки традиционните класни занимания не успяват да постигнат езикови умения като четене, писане и правопис, пропорционални на техните интелектуални способности.“ Според американския Национален здравен институт, дислексията е когнитивно увреждане, което може да затрудни способността на човек да чете, пише, спелува, а понякога и говори. Дислексията е най-често срещаното когнитивно увреждане при деца и продължава през целия живот. Тежестта на дислексия, може да варира от леки до тежки форми. Колкото по-рано дислексията започне да се лекува, толкова по-благоприятни резултати има. И все пак никога не е твърде късно за хората с дислексия да се научат да усъвършенстват езиковите си умения.

Децата с дислексия имат затруднения при научаването да четат, въпреки традиционното преподаване, нивото на интелигентност или адекватните възможности да се учат. То е причинено от увреждане на способността на мозъка да превежда изображения, получени от очите и ушите на разбираем език. Това не се дължи на зрителни или слухови проблеми нито на умствена изостаналост, мозъчно увреждане или липса на интелигентност.

Дислексията може да протича незабелязано в ранните степени на образование. Детето може да се разочарова от трудностите при научването да чете, могат да се появят и други проблеми, които прикриват дислексията. Детето може да показва признаци на депресия и ниска самооценка. Поведенчески проблеми у дома, както и в училище, са често срещани. Детето може да е демотивирано и да развие неприязън към училището. Успехът на детето в училище може да бъде застрашен, ако проблемът не се лекува.

Какви са причините за дислексия? Какви са различните видове дислексия?

Има няколко вида дислексия, които могат да повлияят на способността на детето да пише и чете.
„Травматологичната дислексията“ обикновено се случва след някаква форма на мозъчна травма или нараняване в областта на мозъка, която контролира четенето и писането. Това се наблюдава рядко при децата в училищна възраст.

Втория вид дислексия се нарича „първична дислексия”. Този вид е дисфункция, а не увреждане на лявата страна на мозъка (церебрална кора) и не се променя с възрастта. Хората с този тип рядко са в състояние да четат над ниво четвърти клас и могат да се затрудняват с четенето, правописа, писането и като възрастни. Основно дислексията се предава в семейството чрез наследствените гени. Среща се по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Третия вид дислексията е посочена като „вторична“или „свързана с развитието“ и е в резултат от хормоналното развитие по време на ранните етапи от растежа на плода. Този вид  дислексия намалява тъй като детето съзрява. Също така е по-често срещана при момчетата.

Дислексията може да засегне няколко различни функции. Визуланата дислексия се характеризира с обръщане на цифри и букви и невъзможността да се пишат символи в правилната последователност. Звуковата дислексия предполага затруднения с звуците на букви или групи от букви. Звуците се възприемат разбъркно или не чуват правилно. „Дисграфия“ се нарича затруднението на детето да държи и контролира молива, така че да изпише правилно това което трябва.

Обобщени симптоми на дислексия са:

  • липса на говор (детето не произнася никакви думи преди да навърши една година, понякога и преди една и половина, две, дори три и повече години);
  • смесва звуковете и обърква думите;
  • има неуверен говор, заеква или обърква думите;
  • многократно повтарящи се устни инфекции;
  • трудности при завързване и обуване на обувките;
  • трудно ориентиране за посоките ляво-дясно, както определена последователност: над, пред, под; дясно преди ляво и т.н.
  • закъсняване при определяне на доминиращата ръка. Смяна на едната ръка с другата при писане. Детето избира доминираща ръка, едва след като навърши 7-8 години;
  • трудно запомня римуващи се думи;
  • трудности при изписване на последователността на азбуката;
  • присъствие на незрял говор;

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *