ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 храни за ускоряване на метаболизма и пролетно отслабване

С помощта на следните храни и съвети ще забързате метаболизма си и ще свалите килограми тази пролет.
храни за ускоряване на метаболизма
Работата на метаболизма зависи от множество фактори, но един от главните е храненето

Метаболизмът описва всички химични процеси, които протичат непрекъснато в тялото, поддържат органите здрави и подпомагат процеси като дишане, възстановяване на клетки и храносмилане.

Контролът и засилването на метаболизма е един от най-сигурните и полезни начини за отслабване. Работата на метаболизма зависи от множество фактори, но един от главните е храненето.

Тук ще ви запознаем с 6 храни, които ще ви помогнат да забързате метаболизма си и да отслабнете по-лесно през пролетта.

 

  1. Яжде пикантни и люти храни

Лютите чушки и пикантните храни могат да ускорят метаболизма и да улеснят отслабването. Според проучване, проведено в „University of Wisconsin”, капсаицинът (съединение, което се съдържа в лютите чушки) може да индуцира и да стимулира термогенезата. Тя представлява процес, при който тялото преобразува енергията в топлина, като в следствие на това метаболизма се ускорява.

 

  1. Набавяйте си достатъчно протеини

Протеинът е известен с ролята си в мускулния синтез. Но малко хора знаят, че микронутриентът носи и усещане за ситост и пълнота, което намалява риска от преяждане. Препоръчително е да включите поне малко яйца, говеждо, риба тон, извара, кисело мляко или фасул в диетата си, за да се чувствате сити и да не прекалявате с останалите храни.

 

  1. Наблягайте на фибрите

Диетичните фибри са несмилаем растителен компонент, съдържащ се в пълнозърнестите храни, плодове и зеленчуци. Въпреки че са известни най-вече със своята роля в поддържането на храносмилането и сърцето в добро здраве, фибрите създават усещане за ситост, подобно на протеините. Те също така забавят скоростта, с която се усвояват въглехидратите, което спомага за поддържането на нивата на кръвна захар в норма. Препоръчително е да се консумират между 25 и 38 грама фибри дневно.

 

  1. Пийте зелен чай

Консумацията на зелен чай доказано ускорява метаболизма. Това негово качество е свързано със съдържанието на катехин. Това вещество е вид полифенол, за който се знае, че предизвиква термогенеза и води то изгаряне на килограми. Изследване, публикувано в “Journal of Research in Medical Sciences”, показва, че пиенето на четири чаши зелен чай на ден може да доведе до значително намалване на теглото.

 

  1. Пийте достатъчно вода

Водата е ключова за работата на метаболизма, тъй като тя е изключително важна за множество жизненоважни процеси, протичащи в организма. Пиенето на достатъчни количества вода намалява риска от преяждане и удължава усещането за ситост. Общите препоръки съветват здравите хора да консумират по най-малко 1,5 литра вода дневно.

 

  1. Обърнете внимание на закуската си

Сутрешното хранене е много важно за засилването на метаболизма и тонуса през деня. Както всички ястия, закуската е нужно да съдържа протеини и фибри, и е задължително да не я пропускате, защото това води до компенсиране с храна на обяд, което обикновено води до преяждане. На закуска може да изпиете и чаша зелен чай или кафе и да добавите лют сос към храна си.

 

Допълнителни съвети:

Обърнете внимание на цялостната си диета, освен на отделните храни за ускоряване на метаболизма. Хубаво е да имате предвид, че не трябва да се ограничават строго цели групи храни или калориите. Изследвания доказват, че драстичното намаляване на калориите всъщност забавя метаболизма, тъй като всяка клетка на тялото се бори да се снабди с достатъчно гориво, за да оцелее. Много е важно да ограничите приема на силно преработени храни, тестени закуски, сладкиши и др.

Други правила за поддържането на бърз метаболизъм са: да избягвате стреса, да си набавяте 8 часа нощен сън и да се движите ежедневно.

Източници: https://blog.mybalancemeals.com/; https://www.nhs.uk/; https://pixabay.com/

златно чудо N14
ЗЛАТНО ЧУДО за отслабване

водорасли за отслабване
Водорасли за отслабване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *