ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

След 50: Защо крием възрастта си?

Да крием броя на изживените години е безобидна измама, която издава жаждата ни за любов и внимание

възрастта

Какво се крие зад това – флирт или страх? И как да се примирим с възрастта, на която сме, без да се фиксираме в онази, на която се чувстваме?

Едва ли има човек, който да не е лъгал за годините си. Всеки го е правил, дори и онези, които отричат. На въпроса кой набор е Мария отговаря: „50 плюс“, и уточнява: „Искам хората да ме възприемат не като възрастна, а като активна и весела жена. Аз винаги съм била и все още съм такава!“.

Възрастта се крие не само от по-възрастните хора

Някои юноши добавят години, за да се чувстват по-уверени и да оправдаят правото си на удоволствия за „възрастни“, докато други, напротив, им е трудно да се разделят с детството си. Един иска да изглежда по-възрастен, сериозен и стабилен, а друг предпочита, ако може, да се отърве от поне една-две петилетки. Има и такива които, като лъжат за годините си, се заблуждават че времето спира…

Но ако е вярно, че „годините ни са нашето богатство“, защо тогава лъжем?

Криворазбрана полза

Лъжата за възрастта често се свързва с представата за (измислени или реални) изгоди, които може да осигури.

„Ние задоволяваме нуждите си в рамките на нашата социална роля, а възрастта е един от най-важните й компоненти“, обяснява семейният психотерапевт Сергей Медведев. – Следователно, в ситуации, в които най-малкият получава най-доброто, ние се опитваме да бъдем по-млади.

Или да вземем въпроса за сексуалната привлекателност и активност: медиите ни убеждават, че това на практика е синоним на младост. В сайтовете за запознанства не само жените, но понякога и мъжете посочват „по-печеливша“ година на раждане. Според ситуацията, някои хора умишлено преувеличават възрастта си, за да предизвикат възхищение.

Бягство от настоящето

Всеки, който мисли, че е бил по-добре в миналото, или че в бъдеще животът му ще е по-различен, е склонен да избягва настоящето.

„По време на живота си ние преминаваме през редица етапи, в които„ Искам!“ и „Трябва…“ се редуват“, уточнява Сергей Медведев. – Отношенията ни с обществото, очакванията и степените на отговорност се променят. Когато преминем от периода „искам“ към периода „трябва“ или обратно, понякога не знаем нито какво искаме, нито какво трябва да се направи. Тогава сме склонни да „играем“ с възрастта си, за да останем по-дълго в периода, в който се чувстваме комфортно “.

Освен това, за да затвърдим желаната от нас възраст, използваме не само думи, но и външни прояви: дрехи и поведение.

Форма на защита

Ако сме убедени, че животът свършва на 40, тогава предполагаме, че и другите мислят по същия начин.

Психотерапевтът Кристоф Форе

„Склонни сме да прехвърляме страховете си на другите хора“, обяснява психотерапевтът Кристоф Форе. – Сигурни сме, че те мислят по същия начин като нас. Затова ни се струва, че ще бъдем осъдени, подигравани или отхвърлени заради възрастта си.“

Но скривайки тази информация, ние се лишаваме от шанса да привлечем хората, които са готови да ни приемат такива, каквито сме.

КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ?

1. Игнор на предразсъдъците

По-лесно е да преразгледате мисленето си, отколкото да се опитате да промените реалността, хорското мнение и обществените нагласи. Замислете се: определя ли възрастта на човека личността му? Какви предимства и недостатъци виждате в младостта си? А в зрелостта?

2. Анализирайте личния опит

Вие сте най-малкото, най-голямото или единствено дете? Какво място ви беше отредено в семейството? Чувствахте ли се подценени? Какво казваха родителите ви за бъдещето? Приемате ли това, което сте постигнали, имате и което сте, или искате нещо различно за себе си? Оценете миналото си и качествата, които сте придобили през това време. Помислете върху целите и работете за тяхното постигане.

3. Изграждайте отношенията по нов начин

Ако криете възрастта си, за да бъдете привлекателни в очите на другите, тогава какво сте готови да направите, за да ви обичат и уважават? Не е ли по-добре да създадете отворени и честни отношения, които не са опетнени от дребни лъжи. След това се съсредоточете върху други аспекти на вашата личност: обща култура, чувство за хумор, някакви специални умения.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *