ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лоша памет, косопад и други усложнения от COVID-19, които могат да се появят след 3 месеца

Повечето пациенти, които са се възстановили от COVID-19, се оплакват от усложнения, появили се след изписване от болницата, или след проведено домашно лечение

COVID-19
Усложненията след прекаран COVID-19 изискват компетентна лекарска намеса

Експерти отговарят на въпросите относно причината за последствията след прекаран COVID-19 и начините за тяхното преодоляване.

Преди болестта се занимавах със спорт, плувах от време на време, а сега при всяко натоварване пулсът ми се ускорява и започва да се задъхвам. Как да се върна към нормалния живот?

Отговаря д-р Давид Дундула, кардиолог

Д-р Давид Дундула,

– Коронавирусът засяга както дихателната, така и сърдечно-съдовата система. Една от причините за усложнения е повишеният имунен отговор при попадане на вируса в клетките. Това води до тежко увреждане на белите дробове, а при някои хора и до миокардит (увреждане на сърдечния мускул), което се проявява с признаци на сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм.

Друга причина за усложнения при COVID-19 може да бъде тромбозата

Вирусът попада в клетките, унищожавайки вътрешния клетъчен слой. Поради това се нарушава регулирането на системата за кръвосъсирване, което води до появата на кръвни съсиреци.

Патологията често причинява инфаркт, инсулти и белодробна емболия. Инфекцията с COVID-19 е особено опасна за хора със съществуващи сърдечно-съдови заболявания. Коронавирусът влияе отрицателно върху състоянието на съдовите стени, което води до повишаване на кръвното налягане. Следователно, за пациенти с атеросклероза или захарен диабет коронавирусната болест е особено опасна. Освен това, поради нарушаване на нормалното функциониране на дихателната система, кръвта е по-малко наситена с кислород, което увеличава натоварването на сърцето. Постоянната работа в подобрен режим причинява затруднение на сърдечния мускул. Понякога последствията се разкриват едва след 2-3 месеца от момента на възстановяване. Следователно, ако задухът продължава дълго време след инфекция, се появяват пристъпи на задушаване, подуване на долните крайници, тахикардия, болки в гърдите и повишено изпотяване.

Забелязах, че след COVID-19 не мога да помня нова информация. Каква е причината за това и към какъв специалист да се обърна?

Отговаря д-р Наталия Кузменко, невролог, невропсихолог

Д-р Наталия Кузменко

– Много пациенти имат когнитивни нарушения с различна тежест. Две проучвания във Франция и Китай показват, че повече от една трета от пациентите изпитват неврологични симптоми.

Най-често това е разсеяност, проблеми с концентрацията, увреждане на паметта и вниманието

Дори млади хора се оплакват. Проблемът е все още малко проучен, но вече можем да говорим за няколко причини за дисфункция на мозъка. Първо – хипоксия. Поради развитието на пневмония на фона на коронавирус, по-малко кислород започва да постъпва в тялото. На първо място, това се отразява на работата на невроните – като не получават достатъчно хранене, те се забавят. Сигурно сте забелязали, че в задушна стая вниманието се накъсва, трудно е да се концентрирате върху нещо, приспива ви се. Мозъчните клетки са в приблизително такова състояние при липса на кислород.

Втората причина е, че ТОРС-CoV-2 засяга клетките на централната нервна система

Сред тях са астроцитите, които отговарят за дългосрочната памет, и невроните, от които зависи мозъкът като цяло. Колкото по-малко са връзките между невроните и колкото по-малък е броят на тези клетки, толкова по-изразено е когнитивното увреждане.

Трето, психосоматичният компонент, свързан със стреса и страха. Проблемите с паметта и вниманието могат да продължат дълго време, а възстановяването на мозъка е възможно да отнеме до няколко години. Обратимостта на промените също е малко проучена, но не бива да се изключва такава възможност. Ако изпитвате объркване и проблеми с концентрацията, които намаляват качеството ви на живот, струва си да се обърнете към специалист.

Преди три месеца преминах курс на лечение на коронавирус, но просто не мога да дойда на себе си.

Постоянно съм уморен, настинал съм, след това хванах цистит. Каква е причината за това?

Отговаря д-р Олга Громадина, алерголог-имунолог, педиатър

Д-р Олга Громадина

– Понастоящем няма достатъчно убедителни данни за дългосрочните последици след прекаран COVID-19. Въпреки това, според резултатите от някои проучвания, хората, които са имали нова, повторна коронавирусна инфекция, могат да получат отслабване на някои от защитните функции на тялото. Това е възможно да се изрази в увеличаване на чувствителността към други вируси, добавяне на вторични бактериални инфекции и обостряне на хронични заболявания. Тези, които са се възстановили, след особено тежка форма, могат да изпитат лимфопения за известно време – намаляване на нивото на лимфоцитите в кръвта, важни компоненти на имунната система. От една страна, SARS-CoV-2, който атакува клетките, е виновен за това, а от друга – това са особеностите на работата на собствената имунна система в отговор на инфекцията.

Методът на лечение също има значение.

Някои лекарства, макар да поддържат една жизненоважна функция, инхибират друга

Такова намаляване на отделните връзки на имунната система след заболяване е временно. Това не е имунодефицит, затова употребата на лекарства не е показана. Възстановяването може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца и е важно да си помогнете през това време. Достатъчно е да се движите, да се храните балансирано, да си почивате качествено и да избягвате стреса. Разработени са алгоритми за наблюдение на пациенти, претърпели COVID-19, включително тези със съпътстваща патология, и е важно да не се пренебрегват препоръките на лекаря.

След пренесената инфекция се препоръчва комплекс от укрепващи мерки:

• спазване на ежедневната рутина;

• при астеничен синдром – дневен сън;

• формирането на толерантност към физическа активност;

• диета с достатъчно количество лесно смилаем протеин, обогатена с плодове и зеленчуци;

• прием на витаминни и минерални комплекси;

• тренировъчна терапия.

През ноември бях болна от ковид. Наскоро забелязах, че косата ми пада. Какво да правя, свързано ли е това с инфекцията?

Отговаря доцент д-р Елена Владимирова, дерматолог

Д-р Елена Владимирова

– Информация за необичайно усложнение – загуба на коса, се появи за първи път през лятото на 2020 г. Симптомът се наблюдава в рамките на 1-3 месеца, има обяснение за това. Една от причините е, че в резултат на атаката се нарушава микроциркулацията на кръв в тъканите.

Загубата на коса може да се дължи на токсичните ефекти на използваните лекарства

И самият факт на заболяването COVID-19 причинява стрес у много пациенти, което също може да допринесе за проблема. В края на краищата, тъканите на космените фоликули бързо делят клетките, които реагират на токсини и нервно напрежение.

По време на всяко заболяване с висока температура тялото е в състояние на интоксикация. В него възникват метаболитни и микроциркулаторни нарушения, които могат да доведат до загуба на коса. Трябва да се успокоите, да имате търпение и да се възстановите след заболяването. Препоръчва се да се направи клиничен кръвен тест, за да се оцени нивото на желязо в кръвта, фолиева киселина и витамин В12. Специалист ще избере лекарства и витаминни комплекси. В някои случаи се препоръчват физиотерапевтични процедури (фототерапия, микротокове), мезотерапия на скалпа и плазмен лифтинг.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *