Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 начина за управление на Коронафобията

Случаите на заразени с коронавирус растат лавинообразно, а с тях и симптомите на коронафобията

коронафобията
Коронафобията може и трябва да бъде превъзмогната

Много хора се притесняват, че скоро няма да могат да се върнат към нормалния живот. За повечето от тях страховете от коронавируса ще бъдат временни, други ще търсят начини и средства да се отърват трайно от тях.

Но за някои коронафобията може да има сериозни последици. Възможно е хората да избягват да търсят медицинска помощ, да се изолират ненужно от другите или да бъдат изтощени от страха и притесненията, които изпитват.

Ако и вие се тревожите, знайте че не сте сами. Проучване на над 5000 възрастни австралийци по време на пика на пандемията установи, че всеки четвърти е бил много или изключително притеснен от заразяването с COVID-19. Днес към това трябва да се прибави и страхът, който изглежда горе-долу така: какво ще стане с мен след като се ваксинирам и дали ваксината ще ме предпази от новите щамове… Без промяна остава и притеснението на много хора какво ще се случи с техните близки.

Как да разберете дали страховете ви от коронавирус са извън контрол? И какво можете да направите по въпроса?

Ето някои признаци

Вашето безпокойство може да е извън контрол, ако забележите че:

• страховете ви са непропорционални на действителната опасност (например, млад сте, без основни здравословни проблеми, но въпреки това носите маска и ръкавици в парка, където е лесно да се спазва социална дистанция);

• страхът и безпокойството са интензивни и постоянни (с продължителност от седмици до месеци);

• трудно е да спрете да се притеснявате за коронавируса;

• активно избягвате ситуации (например места, хора и дейности), дори когато са в безопасни;

• прекарвате голяма част от времето си в наблюдение на тялото за признаци и симптоми или търсене в интернет на информация за вируса;

• станали сте прекалено обсебени от почистването, измиването и дезинфекцията и обеззаразяването.

Нито едно от изброените само по себе си не е проблем. Но когато се появят заедно, постоянни са и влияят негативно на живота ви, е време да направите нещо по въпроса.

Тези седем съвета могат да ви помогнат:

1. Успокойте се, ситуацията постепенно ще се подобри: при повечето хора тревожността ще изчезне с преминаването на заплахата от COVID-19 и възстановяване на ваксинацията. Ако все пак тревожното усещане остане и е прекалено натрапчиво, то може да бъде лекувано.

2. Променете „информационната си диета“: прекарването на време в четене на тревожни истории за ужасите, които COVID-19 предизвиква, вероятно ще увеличи тревожността. Вместо това, опитайте се да прекарвате време, фокусирайки се върху положителна информация, истории или дейности, които разсейват ума ви от страховете.

3. Помислете логично за риска: коронавирусът доведе до трагедия за много семейства и е вярно, че рискът и последиците от заразяване се различават от човек на човек. Имайте предвид, че немалка част от хората, заразени с коронавирус, вече са се възстановили.

4. Намалете фокуса върху тялото: когато обръщате твърде много внимание на начина, по който изглеждате и се чувствате, това може да ви накара да се стресирате от неща, които обикновено не бихте забелязали.

5. Приемайте ситуацията бавно, със свое собствено темпо: добре е дори и насилствено да се подканяте и да правите неща, които сте правили преди. Действайте „стъпка по стъпка“, правейки по една дейност наведнъж. Така ще се чувствате в безопасност, като същевременно изграждате увереността си.

6. Насочете тревожността си към действие: това може да ви помогне да се съсредоточите върху онова, което е под ваш контрол. Активната грижа за вашето психично здраве, като спите добре, спортувате, организирате си дребни забавления или релаксиращи дейности и поддържате социална връзка, може да окаже огромно значение на начина, по който се чувствате.

7. Потърсете помощ от професионалисти, а не от д-р Гугъл: изпробвайте базирана на доказателства онлайн програма за здравословно безпокойство, потърсете съвет от личния си лекар или психолог. Ако сте прекалено тревожни добре ще ви се отрази дори и един откровен разговор с добър приятел.

Не забравяйте децата!

Ако сте родители, съобразявайте начина, по който се държите, както и онова, което говорите и правите. Коронафобията не подминава нито по-малките, нито подрастващите. Затова е важно как вие реагирате на непрекъснато менящата се ситуация и нестабилните мерки, предприети от правителството.

Моделирайте смело поведение: децата възприемат нашето безпокойство и страхове, но и нашето поведение. Демонстрирайте, че сега е добре да излизате навън и е безопасно да правите онова, което трябва да се прави. Може да започнете с разходка извън града през уикенда. Важно е първо да се справите със собствената си тревожност, преди да се опитате да се обърнете към детето си или да помогнете на свой близък да преодолее коронафобията.

Източник: www.mirror.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *