Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Избягвайте пълното обездвижване при диагноза бурсит

Интересува ме има ли резултатно лечение на бурсита и какви са прогнозите при това заболяване? Кирилка Стоянова – Пловдив

Лечението на бурсита зависи в най-голяма степен от поставянето на точна диагноза и определяне на причината за възникването му. От първостепенно значение е да се прецени дали бурситът е инфекциозен, т.е. дали проникването на болестотворен микроб в бурсата е причина за възпалението й. Други фактори, от които зависи изборът на лечение, са: тежестта и давността на оплакванията (дали бурситът е остър или хрони­чен), възрастта на болния и общото му състояние, наличието на други заболявания (например тежки системни заболявания, като ревматоиден артрит и захарен диабет).

ВНИМАНИЕ!

В по-голямата част от случаите, когато не става дума за инфекциозен бурсит, лекарят може да предпише физи­отерапия, в която по преценка се прилага студолечение, топлолечение, ултразвук, йонофореза и др. Важна част от комплексното лечение е балансът между ограничаване на движенията в засегнатата област и извършването на упражнения, които имат за цел да възстановят обема на движение и силата на мускулите. Трябва да се избягва пълно обездвижване, тъй като то може да доведе до образуване на сраствания около ставите и сухожилията, което предиз­виква „замръзване“ на ставата.

Наред с вземане на течност за изследване от бурсата със спринцовка и игла, може да се изтегли цялото налично коли­чество течност, което ще облекчи напрежението и съответно болката. Това е само част от общото лечение. При неповлияване на симптомите от споменатото лечение може да се инжектира мощно противовъзпалително,лекарство (кортикостероид), придружено или не с местно обезболяващо средство (локален анестетик), вътре в засегнатата бурсаили в тъканите около нея. Това лечение обикновено е много ефективно, но въпреки това симптомите могат да се появят отново след известно време.Тези препарати не трябва да се прилагат твърде често (не повече от 3 пъти годишно при интервал между инжекциите поне 30 дни).

Ако тази терапия се окаже неефикасна, при често рецидивиращи (появяващи се отново и отново) оплаквания, лекарят може да предприеме хирургично лечение, при което стените на засегнатата бурса се срязват или изрязват напълно. Това лечение ликвидира изцяло оплакванията. Може да се наложи .хирургично лечение за отстраняване на калциевите отлагания.

Чрез микробиологично изследване се определя причини­телят на инфекцията и към кои антибиотици е чувствителен. Инфекциозният бурсит се лекува с антибиотици, обикновено под формата на таблетки или капсули, но ако състоянието на пациента е доста увредено или са налице съпровождащи тежки заболявания, антибиотичното лечение може да се проведе по венозен път в болнични условия.

ВПРОЧЕМ!

В повечето случаи на бурсит при точно поставяне на диагнозата, откриване на причината в конкретния случай и правилно проведено лечение оплакванията отшумяват напълно за няколко дни до една седмица.

В редки случаи (ако не са премахнати причините) оплак­ванията могат да се появят отново, но рядко причиняват значително ограничаване на функцията на съответния крайник или област.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *