ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шийна мигрена: лечение и профилактика

Шийна мигрена най-често се проявява поради нарушено кръвообращение в гръбначните артерии или някои от кръвоносните съдове

Възможно ли е по някакъв начин да се повлияе на възможността за появата на цервикална мигрена? В риск са хората, които водят заседнал начин на живот.

Шийна (цервикална) мигрена е заболяване, известно и като синдром на Barre-Lieu. Най-често започва да се проявява поради нарушена циркулация в гръбначните артерии или един от по-големите кръвоносни съдове. Понякога това заболяване се причинява от вродени фактори – например аномалии в гръбначния стълб и на кръвоносните съдове. Но то може да бъде и следствие и от вече придобити заболявания. Шийната мигрена най-често се провокира от остеохондроза и съдова атеросклероза, а освен това – липса на витамини, наранявания на врата или главата.

Лечение и профилактика на цервикална мигрена

Нека преди всичко разберем кои са причините и какви са симптомите.

Симптомите на това заболяване са много неприятни. Болката, изпитвана от човек, е подобна на силно главоболие и мигрена, което обяснява името – цервикална мигрена. Обикновено човекът усеща пулсиращи, болезнени спазми в задната част на главата и шията.

Прешлените на шията, поради различни причини, оказват натиск върху окончанията на нервите и нарушаване на нормалното кръвообращение в цервикалната зона. Това води до застой на кръвта, а освен това се образува и оток. Засегната е не само шията, но и мозъка, което води до болки в задната част на главата.

Тези неприятни усещания се активират още по-силно, ако седите дълго време пред компютъра, без да правите почивки дори за кратка загрявка или гимнастика. Други симптоми на цервикална мигрена, в допълнение към болката в тилната област, могат да се проявят по много различни начини, поради което са възможни и затруднения при диагностицирането на това заболяване.

Например, при шийна мигрена има шум в ушите, гадене, болка в очите и петънца пред тях, повишена умора, затруднено ходене и морска болест при пътуване в каквото и да е транспортно средство. Появява се необоснована раздразнителност и сънят е нарушен. Съдовите проблеми и лошото кръвообращение водят до факта, че в по-късните стадии на заболяването човек може дори да припадне. Ето защо е изключително важно да потърсите помощ навреме.

Цервикална мигрена – навременно лечение

Ако има съмнение за цервикална мигрена, в никакъв случай не трябва да се оставя развитието на заболяването на случайността, тъй като това значително ще влоши качеството на живот.

Болкоуспокояващите могат да осигурят временно облекчение, но нещата допълнително ще се влошат, затова не бива да отлагате лечението. При остри прояви понякога се предписва почивка в леглото, докато човекът се почувства по-добре. Най-добре е да се спи на равни повърхности и ниски възглавници.

В някои случаи при напреднала цервикална мигрена специалист може да предпише медицинска яка, така че гръбначният стълб да се поддържа в най-удобното и правилно положение по време на сън.

Лекарства и витамини се използват за лечение на шийна мигрена

Особено предпочитание трябва да се даде на витаминните комплекси, които спомагат за правилното кръвообращение. При наличие на такава мигрена лекарите обикновено предписват лекарства от различен тип и с различен начин действие. Като правило човек се нуждае от противовъзпалителни лекарства и болкоуспокояващи, диуретици и минерални комплекси. Но трябва да е ясно, че силните лекарства могат да имат сериозни странични ефекти и ако можете да се справите без тях, по-добре е да изберете ефективни витамини и остеопротектори, които ще подобрят състоянието на гръбначния стълб и съединителната тъкан.

Леките видове цервикална мигрена могат да бъдат излекувани с терапевтични упражнения

Разбира се, физиотерапия или някои алтернативни възможности за лечение, например акупунктура, могат да се използват само ако са предписани от лекар. В случай на шийна мигрена, не се самолекувайте.

Електрофорезата и затоплящите мехлеми и компреси също помагат

Особено внимание трябва да се обърне на храненето – да включите в ежедневното си меню повече храни с фибри, пресни зеленчуци и плодове. В този случай си струва напълно да се изключат силното кафе, вредните въглехидрати и храна, която допринася за натрупването на излишна сол, по-специално салами и пушени меса. В случай, че човек явно има наднормено тегло, ще трябва да се отърве от излишните килограми. Когато е твърде трудно да се придържате към правилното хранене и диета, може да използвате специални витаминни комплекси, които помагат за отслабване без негативни последици за здравето и хормоналния баланс.

Цервикална мигрена – профилактика

Причината за шийната мигрена доста често е остеохондроза, както и наранявания и заболявания на гръбначния стълб. Затова, по време на профилактиката, трябва да се обърне специално внимание на здравето на костите и ставите, както и установяването на нормално кръвообращение.

Укрепване мускулите на гърба, осъществима и редовна физическа активност, масаж , грижа за правилната стойка, здравословно хранене и прием на остеопротектори, поддържащи здравето на хрущяла и съединителната тъкан – това са прости, но ефективни мерки, които ще ви предпазят от тежки патологии.

Запомнете: шийната мигрена е заболяване, което е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува. За да избегнете проявите на този синдром, трябва да се погрижите специално за здравето на гръбначния стълб и кръвоносните съдове.

Източник: kp.ru

турмалинова яка
Турмалинова яка – при болка и схващане в областта на шията, раменете и ставите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *