ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛОШИ МИСЛИ: как да ги неутрализирате и да се освободете от отрицателното им въздействие?

Нашето възприятие за себе си, хората и събитията около нас е обусловено от миналия опит, който сме натрупали

лоши мисли
За да бъдат неутрализирани, лошите мисли не трябва да бъдат пренебрегвани

Психологът Джефри Невид говори за това как да открием причините за сегашните проблеми в миналото. Неговата богата практика в областта на психологията ще ни помогне да се научим как да заменим лошите мисли с по-добри.

Човешкото съзнание е по-зависимо от външните фактори, отколкото от вътрешните. Наблюдаваме какво се случва наоколо и почти не забелязваме какви мисли провокира случващото се. Така сме създадени: внимателни сме към онова, което виждаме, но почти напълно игнорираме вътрешните процеси, които то предизвиква в нас. В същото време мислите и емоциите са не по-малко опасни от външните заплахи.

Джефри Невид

Самосъзнанието или осъзнаването на себе си като мислещ човек се е случило не толкова отдавна. Ако си представим историята на еволюцията под формата на часовник, тогава това е станало някъде към 23:59. Съвременната цивилизация ни предоставя средства, за да осъзнаем колко мисли, картини и спомени сме успели да изградим благодарение на интелектуалния опит, който трупаме.

Мислите са илюзорни, но могат да бъдат „уловени“. За да направите това, трябва да се научите да се фокусирате върху вашия вътрешен свят. Това не е лесно, защото цялото внимание обикновено е насочено към онова, което се случва около нас.

Мислите за провал и загуба, разочарование и страх нямат давност и не са обвързани с конкретни събития

Първо трябва да обърнете внимание на себе си и да се научите да размишлявате. Можем да извадим мисли от дълбините на съзнанието, които „бързат“ в непрекъснат поток, без да спират.

Изглежда, че това са само мисли за ежедневни дреболии: какво да сготвим за вечеря, с коя стая да започнем почистването и как да подредим работните си задачи. По-дълбоко в подсъзнанието има и други повтарящи се мисли, които оформят съзнателни преживявания. Те възникват в съзнанието само когато животът го изисква. Това са мисли за неуспех и загуба, разочарование и страх. Те нямат давност и срок на годност и не са обвързани с конкретно събитие. Те се извличат от дълбините на миналото, като глина от дъното на океана.

Кога започнахме да мислим, че нещо не е наред с нас: в гимназията, в университета? Мразете себе си, страхувате се от хората и чакате поредната неудача? Кога тези негативни гласове започнаха да звънят в главата ви?

Можете да намерите тези ментални задействания, като пресъздадете във въображението си момента, свързан с негативното преживяване.

Има два начина да хванете тези досадни мисли

Първият е да се реконструира „местопрестъплението“. Помислете за момента, в който сте се почувствали тъжни, ядосани или притеснени. Какво се е случило, какво предизвика тези чувства? С какво този ден се различаваше от другите? За какво си мислехте? Какво си казахте накрая?

Друг начин за намиране на задействащите механизми на лошите мисли е да пресъздадете в ума си определен момент или опит, свързан с негативното преживяване. Опитайте се да си го припомните възможно най-подробно, сякаш се случва в момента.

Какво може да намерите по време на подобни „екскурзии“ в собствения си ум?

Може би там ще откриете произхода на лошите мисли, заради които възприемате себе си като човек, който никога няма да постигне нищо. Или може би ще разберете, че значението на някои негативни обстоятелства и разочароващи събития е силно преувеличено.

Някои мисли се губят във потока на времето и не можем да разберем откъде е дошъл негативният опит, който имаме. Не се отчайвайте. Мислите и ситуациите се повтарят. Следващият път, след като изпитате подобни емоции, спрете, „хванете“ мисълта и се опитайте да я анализирате.

Глас от миналото

Трябва ли да станем заложници на гласове от миналото, които ни карат да се съмняваме, заради които определяме себе си като ​​губещи и се измъчваме за всяка грешка? Те живеят дълбоко в подсъзнанието и „изплуват“ само когато се случи нещо неприятно: получаваме лоша оценка в училище, проваляме се в работата или партньорът ни започва все по-често да закъснява вечер.

Така миналото се превръща в настояще, а настоящето определя бъдещето. Част от работата на терапевта е да разпознава тези вътрешни гласове. Мислите, които носят презрение към себе си, са особено вредни. Те трябва да бъдат заменени с по-интелигентни и по-позитивни нагласи.

Ако ви е трудно да откриете баланс между лоши и положителни мисли, ако смятате, че е дошло време да се справите с тях, но по една или друга причина не успявате, дошло е време за СМАЙЛИН

 

Психотерапевтите се ръководят от принципа: незачитайки миналото, повтаряме едни и същи грешки отново и отново. Още от дните на Фройд психолозите и психотерапевтите вярват, че самоанализът е от съществено значение за дългосрочните и положителни промени.

Първо, как можем да бъдем напълно сигурни, че нашите тълкувания са правилни?

И второ, ако промените могат да се правят само в настоящето, как знанието за миналото може да повлияе на промените, които се случват сега?

Обърнете внимание как мислите и чувствата влияят на живота ви тук и сега.
Разбира се, миналото е основата на настоящето. Често повтаряме грешките си. Това разбиране на миналото не означава, че промяната зависи само от „реанимацията“ на минали събития и травми. Пример за нещо такова е все едно да тръгнете на дълъг път с кола, без да сте сигурни, че сте взели резервна гума, или че поне зарядното на телефона е в жабката на колата

Друга възможна метафора е да откриете правилния път и да поемете по него

Първото се случва по-често от второто. Много хора откриват решение на даден проблем, но не го реализират. Няма как да поправим миналото. Можем обаче да променяме мислите спонтанно, в процеса на дейност, заменяйки лошите мисли с по-рационални.

Вече обсъдихме колко е важно да идентифицираме мислите, образите и спомените, които определят нашето емоционално състояние. Тъй като е невъзможно да променим миналото, трябва да обърнем внимание на това как мислите и чувствата влияят на живота ни тук и сега. Научавайки се да „четете“ съзнанието и подсъзнанието си, можете да коригирате лошите и деформирани мисли и тревожни чувства, които водят до личностни разстройства.

Каква обезпокоителна и лоша мисъл успяхте да „хванете“ и замените с по-положителна и добра днес?

Не се отчайвайте ако това не се случи веднага. Необходимо е време. И увереност, че трябва да се направи. Сега вече знаете как да откривате и неутрализирате лошите мисли. В няколко поредни статии ще обърнем внимание и на това какви заболявания предизвикват негативните мисли. За вредата, която лошите мисли нанасят на здравето, една статия не е достатъчна.

За автора: Джефри Невид е професор по психология в университета „Сейнт Джон“ в Ню Йорк и автор на учебници по клинична психология.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *