ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Горещото време носи риск и за хипертониците и за хипотониците

Какво се случва с хипотониците?

В жегата организмът губи много соли с потта, а както е известно, натриевите йони задържат в съдовете водата и така поддържат техния тонус. Проблемите в работата на сърцето могат също да предизвикат загуба на магнезий и калий.

Какво да правят?

Хипотониците трябва да пият много течности и така да компенсират солевия дефицит в организма си. Слабо минерализирана вода е идеално средство за тях. Газираната вода също може да помогне. Горещото лято е най подходящото време да си спомним за компотите от сливи, джанки и дренки. Те съдържат витамини, органични киселини, минерални соли. Най-добър ефект за хипотониците дават специалните напитки за спортистите, които възстановяват водно солевото равновесие и отлично компенсират отделените с потта вода и соли. Освен това дават енергия на организма. Те се пият на малки глътки. Не бива обаче да се бъркат спортните с енергийните напитки, които са много силни. Те не са подходящи за горещините, защото съдържат много кофеин.

Не злоупотребявайте с кофеина

За хипотониците той може да доведе до пристъпи на сърцебиене и резки колебания на тонуса на кръвоносните съдове. Кофеинът е силен диуретик, което го прави неподходящ за високите температури. Най-добре е хората с ниско кръвно налягане през лятото да забравят за кафето и алкохола и да ги заменят с чай от мента и сок от боровинки!

 

 

Какво се случва с хипертониците?

Те са най-уязвими в жегата. При тях с потенето също се нарушава водно-солевия баланс. Кръвта в кръвоносните им съдове се сгъстява. 50 % от българите са с високо кръвно налягане.

Какво да правят?

Обикновено те са инструктирани да взимат аспирин или антистенокардитни средства, които разреждат кръвта. Но има и други средства като студеният чай с парченца лимон. За предпочитане са билковият или зеленият. Ментата и маточината имат удивително благотворен ефект за хората с високо кръвно налягане. Добрата комбинация между тези две билки е 50:50. Чаят се залива с гореща вода и престоява 5 минути. Пие се както горещ така и студен. При високо кръвно налягане чаят от каркаде много помага – той буквално разрежда кръвта. Най-добре е да се приема студен.

Арабите са измислили чудесно средство за утоляване на  жаждата – сухо бяло вино, разредено наполовина или на две трети с вода. Препоръчителната доза е не повече от 100-150 мл на ден.

Поставянето на краката в гореща вода е старо изпитано средство за намаляване на кръвното налягане. Тогава притокът на кръв отива към долните крайници и временно се обезкървяват мозъкът и горната част на тялото , където е сърцето. При горещините обаче този метод не е за препоръчване.

Четете инструкцийте на лекарствата за хипертония

И не ги комбинирайте с алкохол. При повишено кръвно налягане не се препоръчват силен чай и силно кафе, както и големи количества минерална вода с по-високо съдържание на минерални вещества. Ако след употреба на течности получавате отоци, се обърнете към лекар. Забравете за солта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Горещото време носи риск и за хипертониците и за хипотониците

  1. Pingback: Как сърдечноболните да преодолеят промените на времето? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *