Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как изглеждат белите дробове на пациент с COVID-19 и пушач: шокиращи изображения

Дори асимптоматичните пациенти, прекарали коронавирус, имат белези по дихателните органи

белите дробове
Белите дробове са най-силно увредени след прекаран коронавирус

Д-р Британи Банкхед-Кендъл направи шокиращи заключения относно вредата, която коронавирусната инфекция причинява на белите дробове. Според нея щетите от COVID-19 са най-лошите от всички, които е срещала по време на своята работа като хирург.

Д-р Британи Банкхед-Кендъл е асистент по хирургия в Тексаския технически университет в Лъбък.

Увреждането на белите дробове може да се види на изображението по-долу, като първото принадлежи на здрав човек с леки белодробни увреждания, второто на човек, който пуши, а третото на пациент с коронавирус.

„Белите дробове на човек, който е прекарал COVID-19, изглеждат по-зле от белите дробове на всеки заклет пушач. Задухът и други последици продължават доживот“, написа Британи в Twitter.

„Всички са толкова притеснени от високата смъртност и това е оправдано и ужасно“, каза тя пред CBS Dallas-Fort Worth.

„Но за всички оцелели и за хората, които са се оказали положителни, това увреждане ще бъде доживотен проблем.“

Специалистката отбеляза, че в сравнение с дихателните органи на здрав човек, белите дробове на пушач изглеждат мътни

А белите дробове на пациент с COVID-19 имат по-размазано изображение, което показва наличието на тежки белези. Тя уточнява, че всеки пациент, който е лекувала, е показал сериозно увреждане на белите дробове при рентгеново изследване.

„Има хора, които казват: „Добре съм. Нямам никакви проблеми!“, а след рентгенография се вижда, че това изобщо не е така“, каза тя.

Когато става въпрос за онези, които прекарват дни или дори седмици, борейки се да дишат с помощта на механична вентилация, не е трудно да си представим, че в резултат на това белите им дробове биха били силно увредени. Изследванията върху въздействието на привидно леките случаи на COVID-19 върху белите дробове едва сега започват. Въпреки това е ясно, че онова, което пациентите уж не чувстват, става видимо след направените изследвания и снимки.

Д-р Британи Банкхед-Кендъл

Задухът е проблем, който можем да сравним с върха на айсберг

Тютюнопушенето променя ACE2 рецепторния ген, точно този, който COVID-19 използва, за да нахлуе в белите дробове и да започне да уврежда тях и почти целия човешки организъм. Това е и една от причините заклетите пушачи по-трудно да „хващат“ коронавирус. Тази теория все още не е напълно доказана от учените, но има своите потвърждения в практиката на много болници по света.

Потребителите на Twitter, които коментираха публикацията на д-р Британи Банкхед-Кендъл, изразиха съмнение защо не е показана снимка, след като човек е прекарал грип или е болен от рак на белия дроб.

При екстремни обстоятелства грипът може да причини белодробна фиброза, но това е много рядко при нормални здрави човешки същества, които нямат белодробни проблеми. Щетите, създадени в тази ситуация, са подобни на тези, причинени от COVID-19. Но само подобни – без да са толкова фатални. Онова, което ракът причинява на белите дробове, няма нищо общо, тъй като увреждането от това заболяване е причинено от тумор и не се открива сходство нито с бактериалните, нито с вирусните инфекции.

Белодробната фиброза е почти нелечима и не подлежи на възстановяване при пациенти с коронавирус, които са били подложени на лечение с респиратори. И колкото по-дълъг е периодът, прекаран с респиратор, толкова по-голямо е количеството увредена белодробна тъкан. Трябва да се отбележи, че необходимостта от използването на респиратори в случаите на грип е почти нулева.

Източник: www.mirror.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *