Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 ползи от вземането на студен душ, за които не сте подозирали

Много хора не знаят, но обливането със студена вода, дори в продължение на 30 секунди, носи много плюсове за здравето

Студен душ
Вземането на студен душ стимулира производството на левкоцити, които помагат при борбата с инфекции

На всички ни е познат неприятният шок, когато студена вода облее тялото ни. Въпреки това все повече хора решават, да използват студена вода, докато се къпят. Хората, които редовно си взимат студен душ, твърдят, че ниският градус на водата подобрява циркулацията на кръвта, засилва имунитета и влияе позитивно на психичното здраве.

Д-р Адам Абс, лекар в Medicspot, ще ни запознае с научно доказаните ползи от къпането със студена вода.

 

7 ползи от вземането на студен душ:

 

  1. Повишава коцентрацията на ендорфини в кръвта

Излагането на тялото на студена вода активира симпатиковата нервна система и увеличава отделянето на норадреналин в мозъка. Освобождаването на ендорфини, което се случва, за да се справи тялото с шока, може да доведе до чувство на еуфория, да подпомогне за регулирането на апетита, да повишиш отделянето на полови хормони и да подсили имунитета. Когато нивата на ендорфин са високи, ние чувстваме по-малко физическа болка и понасяме стреса по-лесно.

Някои клични изследвания стигат до резултати, които загатват, че вземането на студен душ, в продължение на 5 минути дневно, помага за справяне с депресия. За доказването на това твърдение са нужни повече изследвания.

 

  1. Ускорява метаболизма и изгарянето на мазнини

Когато говорим за телесни мазнини, обикновено имаме предвид бялата мазнина. Но има и втори тип мазнина – кафява мастна тъкан, която се активира, когато сме изложени на ниски температури. Тази мазнина разгражда кръвната захар, мастните молекули и калориите, за да запази телесната температура.

 

  1. Подобрява циркулацията на кръвта

Когато кожата ни се докосне до студена вода, това води до свиване на кръвоносните съдове, което отклонява кръвта от повърхността на епидермиса. Това кара кръвта да достигне по-дълбоките тъкани и да циркулира с по-бързи темпове, за да поддържа важните органи и температурата на тялото. Малко проучване, публикувано в Internation Journal of Sport Physiology and Performance, установява, че вземането на студен душ, след тренировка, подобрява хидратацията на тялото. Това се дължи на влиянието на студената вода върху кръвния поток в кожата при студен душ.

 

  1. Подпомага имунната система

Студеният душ доказано стимулира производството на левкоцити, които помагат при борбата с инфекции и предпазват организма при среща с нови причинители на заболявания.

„Известно е, че дори 30 секунди под студена вода, след обичайния топъл душ, намалява вероятността от настинка или грип с 30%” казва, д-р Абс. „Начинът, по който имунната система се засилва от студената вода все още предмет е на изследване. Смята се, че когато тялото ви е изложено на шок от внезапен студ, мозъкът ви стартира процес познат като невробиологичен имуностимулиращ ефект”, допълва още докторът.

 

  1. Облекчава мускулната треска

Студената вода намалява болката в мускулите като подмамва мозъка ви и кара мускулите да се стегнат, след което да се отпуснат. Много спортисти предпочитат студен душ за облекчаване на мускулите след тренировка.

 

  1. Действа тонизиращо и дава енергията

„Може спокойно да замените сутрешната си чаша кафе с бърз студен душ. В проучване с 3018 участници, изследващо ефекта на студения душ върху здравето, много от участниците докладват за ефект подобен на този на кофеина. При голяма част от хората има значително повишение на енергията през останалата част от деня” категоричен е д-р Абс.

 

  1. Отразява се благоприятно на кожата и косата

Това се дължи на факта, че студената вода свива кръвоносните съдове по повърхността на кожата и затваря порите. За разлика от горещата вода, тя не изсушава себумния слой – мастните киселини и масла, които покриват и предпазват кожата и косата.

 

Как да започнете да се къпете със студена вода?

 

За студен душ се счита обливане с вода, която е не е по-топла от 21 градуса по Целзий. Ако ви е трудно да влезете под студената вода, е препоръчително да започнете с постепенно намаляване на температурата в края на нормалния ви душ, докато не започне да ви става некомфортно. Когато ви стане студено, останете за още 2 минути, дишайки дълбоко. Всеки път, когато правите това упражнение, намаляйте температурата на водата с още малко и оставайте за по-дълго. За да подпомогнете изграждането на навика, след душа се възнаградете – например с топла чаша чай.

 

За кого не е препоръчително да си взима студен душ?

 

Не е подходящо да се къпете със студена вода, ако наскоро сте били подложени на болнично лечение или имате компрометирана имунна система. Не възприемайте студените душове като алтернатива на лекарствата или терапиите предписани ви от лекар.

Източник: https://www.netdoctor.co.uk/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *