Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пикантна панацея: Цялата сила на чесъна не е в скилидките, а в люспите!

Използването на корите на плодовете, както и люспите на лука и чесъна, не са новост в здравословното хранене

чесъна
Приложението на чесъна в народната медицина има многовековна история

Учените са доказали, че максимумът от полезни вещества се съдържа не в сърцевината, а в люспите, които я покриват.

Още древните лечители са използвали люспите на чесъна за подмладяване. Авицена, известният персийски лекар, нарича всички части на тази популярна подправка „лекарство против старост“. Американският лекар и кардиолог Робърт Аткинс определи препаратите с кори и люспи за най-добрите антихистамини, способни да лекуват различни форми на алергии.

Другото им ценно свойство – способността им да инхибират синтеза на канцерогенните органични съединения – беше разкрито от изследователи от университета в Пенсилвания преди около десетилетие.

Какви тайни крият люспите на чесъна?

Техният най-ценен компонент е биофлавоноидът кверцетин. Под микроскоп кубичните му кристали се виждат ясно. Пикантният зеленчук дължи подмладяващия ефект, който има, на високото съдържание на това биологично активно вещество.

Кверцетинът принадлежи към малка група витамини от група Р (включва също рутин и хесперидин), които насърчават обновяването на клетките, подобряват регенеративните способности на тъканите и предпазват човешкото тяло от токсини. По отношение съдържанието на кверцетин, обелките от пресен чесън са сред първите пет (втори след елдата).

Друга важна съставка е пектинът. Високата му концентрация в отвара от чеснови люспи позволява този лек от народната медицина да се използва за понижаване нивото на така наречения лош холестерол в кръвта, за премахване на радиоактивни вещества и соли на тежки метали от тялото.

Полезните свойства на пектина, който се намира в обвивката на чесъна, включват още:

• намаляване на рисковете от развитие на рак, диабет и заболявания на сърдечно-съдовата система;
• стабилизиране на метаболизма;
• активиране на ендогенни микроорганизми, които синтезират витамини;
• благоприятен ефект върху лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Някога лечителите са правили силна тинктура от люспите на чесъна, която са използвали за упойка. Освен това е подходяща и за повишаване на имунитета по време на сезонните епидемии от вирусни и бактериални инфекции.

Противогъбичният ефект на водния екстракт от обвивката на чесън (цяла скилидка) се използва при лечение на пърхот и такива трудно лечими заболявания като криптококоза и кандидоза.

Противопоказания

• На бременните жени, кърмачките, както и на децата под 12-годишна възраст е препоръчително да се въздържат от лечение с отвари и тинктури от чесън.

• С повишено внимание и под наблюдението на лекар, такива натурални лекарства трябва да се използват от пациенти, страдащи от захарен диабет и хипотония.

• Тези средства са противопоказани в периоди на обостряне на гастрит, колит, язва на стомаха и други заболявания на храносмилателната система. Дори да не изпитвате сериозни здравословни проблеми, дозата на лечебната инфузия не трябва да надвишава 4 чаши на ден.

• Забранено е използването на лечебни напитки, направени от чеснови люспи, горещи или дори топли; предварителното охлаждане до стайна температура е задължително.

Най-безопасният начин за използване на чесън за медицински цели е ако може да го отглеждате сами. Препоръчително е да се събират за засаждане здрави бели скилидки, които да не са оцветени и наранени от вредители.

Традиционна медицина: рецепти с люспи от чесън

За медицински цели се използват гладки, чисти, покривни люспи, без видими увреждания. Сушат се, след което се стриват до състояние на прах и се пресяват през сито.

За да се изключи проникването на влага, по-добре е да ги съхранявате в стъклен съд с плътно завинтен капак.

При настинки и грип

При първите признаци на настинка или грип не бързайте да ходите до аптеката. Опитайте следната процедура. Преди лягане изсипете слой сухи люспи от лук и чесън в сух горещ тиган (не е нужно да използвате масло) и вдишайте получения дим за известно време.

Кихането и сълзите от очите са знак за прочистване на организма от микроби.

Продължителността на курса на такова антибактериално прочистване е не повече от 1 седмица.

Водна инфузия

При сериозни заболявания, като нарушена бъбречна и сърдечна функция, се консумира водна настойка от чеснови люспи за един месец. След това трябва да направите почивка за 10 дни, след което курсът се повтаря.

Пригответе лечебната напитка, както следва: 1 с.л. натрошени люспи се заливат с чаша вряща вода и се настоява под капак за 6-8 часа. Напитката се приема по 1/2 чаша 2 пъти на ден.

Китайска хомеопатия

За целите на изцелението, прочистването и подмладяването на тялото се използва хомеопатично лекарство от лечителите на древен Китай. Казват, че рецептата е открита написана върху глинени плочи, които са на 5 хиляди години, но е актуална и днес.

Вечер 4 шепи чеснови люспи се изсипват в 1 литър гореща, но не вряща вода. Можете да използвате тази инфузия на следващата сутрин, като се изпиват до 4 чаши на ден.

Мъжете трябва да я пият редовно в продължение на 10 дни – от 10-ия до 20-ия ден на всеки месец, а жените – от 20-ия до 30-ия ден.

Пауза между курсовете: 1-2 месеца.

При диария

Прахът от люспите на чесъна е ефективно средство за лечение на диария. За приготвянето му сухите люспи се счукват много наситно в мраморно хаванче, а може и да се смилат в блендер или кафемелачка.

За облекчаване на разстроен стомах, 1 ч.л. прах, разтворен в чаша топла вода.

Внимание: при продължителна употреба продуктът може да причини запек.

Допълнително предимство на това средство е, че помага и при наличието на глисти.

За жените

В случай на менструални нарушения, залейте 3 с.л. нарязани люспи с 1 литър вода и варете 15 минути на тих огън. Пийте отварата охладена, по 1/2 чаша 30 минути преди хранене, но не повече от 2 пъти на ден.

Козметични предимства

Грамотното използване на люспи от чесън ще помогне да се преобрази тялото не само отвътре, но и отвън.

За да стимулирате растежа на косата, използвайте следната рецепта: чесън плюс мед и зехтин. Смелете 3 скилидки в блендер с 2 ч.л. сухи люспи, добавете 2 ч.л. мед и зехтин колкото да се получи удобна за нанасяне смес. Нанесете маската върху корените на косата и оставете за 30 минути, след което изплакнете обилно с шампоан. Препоръчва се използването на този козметичен продукт 1-2 пъти седмично.

Чесновият лосион също ще помогне да се отървете от акне и различни обриви по лицето. Приготвя се като 2 с.л. люспи се изсипват в 0,5 литра вряща вода. Оставете да къкри на тих огън за 10-15 минути. Настоявайте 8 часа. Инфузията се използва за обтриване на засегнатата кожа.

Тази рецепта може да бъде адаптирана за изплакване на косата срещу пърхот или за приготвяне на противогъбични вани. Може да се използва и при лечение на открити рани, както и при болки в ставите.

Източник: ayzdorov.ru

магнитна гривна
Магнитна гривна против високо кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *