Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай от хибискус – 7 лечебни свойства + рецепта за приготвяне

Чаят от китайска роза има множество здравословни качества, за които не сте и подозирали. Пиенето на чай от хибискус е много разпространено в Азия.

Чай от хибискус
Източник на изображението: https://parade.com/

Лечебният чай набира голяма популярност в цял свят. Известен още като „Agua de Jamaica” и „Hibiscus sadbariffa”, той се приготвя чрез кипване на  цветовете на красивото растение. Чаят обикновено има рубиненочервен или наситен пурпурен цвят и силен кисел вкус.

Някои от здравословните качества на чая включват, способността му да регулира кръвното налягане, да понижава нивата на кръвната захар и благоприятното му действие върху черния дроб. Смята се, че помага и при проблеми с храносмилателната система и леки депресивни състояния. Нови проучвания откриват, че чаят ускорява метаболизма и съдейства на организма за здравословно отслабване.

Цветовете на растението са изключително богат източник на витамин C, минерали и антиоксиданти. Хранителните вещества, които съдържа в големи количества са: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, витамин B, антоцианини и фолиева киселина.

 

Тук ще ви запознаем със 7 от ползите за здравето, които носи пиенето на чай от хибискус

 

  1. Регулира кръвното налягане

Изследване публикувано в „Journal of Ethnopharmacology”, стига до извода, че хибискусът има антихипертензивни и кардиопротективни свойства. Резултатите показват, че чаят е изключително полезен за хора, които страдат от хипертония или са с висок риск от сърдечно съдови заболявания и проблеми.

 

  1. Подпомага отслабването

Активните вещества в хибискуса помагат за регулирането на метаболизма. Друго изследване, публикувано в „Journal of Ethnopharmacology”, показва, че чаят от хибискус редуцира телесната маса при затлъстели лабораторни мишки.

 

  1. Понижава холестерола и кръвната захар

Консумацията на хибискус понижава холестерола, триглицеридите и липопротеините с ниска плътност и увеличава добрия холестерол. По този начин чаят защитава сърцето и кръвоносните съдове от увреждане.

Хиполипидемичните и хипогликемичните свойства на чая могат да бъдат полезни и за хора страдащи от завишени нива на кръвната захар и диабет.

 

  1. Полезен е за черния дроб

Антиоксидантните качества на хибискуса могат да помогнат при лечението на чернодробни заболявания. Според проучване от 2014г., публикувано в „Food & Function Journal”, когато на 19 затлъстели хора е даван екстракт от хибискус в продтължение на 12 седмици, се наблюдава значително подобрение на чернодробната стеатоза. Казано с други думи, натрупване на мазнини в черния дроб – състояние, от което всички те страдат.

 

  1. Притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства

Чаят от растението е изключително богат източник на витамин C. Това е основно хранително вещество, неохбодимо на човешкото тяло, което стимулира правилната функция на имунната система. Хибискусът е известен и със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, което помага на организма да се справи бързо с настинки и други заболявания.

 

  1. Действа като лек антидепресант

Китайската роза съдържа флавоноиди, които имат доказани антидепресантни свойства. Консумацията на чай от растението може да помогне за успокояване на нервната система и да намали тревожността и депресията.

 

  1. Подпомага храносмилателната система

Много хова пият чай от хибискус, за да подобрят храносмилането си, тъй като той регулира уринирането и изхождането. Растението има диуретични свойства и се използва за облекчаване на запек и подобряване на здравето на стомашно-чревната система.

 

Как да си приготвите лечебен чай от хибискус?


Изсушен цвят от хибискус може да намерите във ведомствените магазини, дрогериите или онлайн. Най-добрият вариант е да си ги наберете сами, ако отглеждате растението.

  • Съставки – 2 чаени лъжички изсушен цвят от хибискус и 1 чаша вряща вода
  • Приготвяне – Изсипете изсушения хибискус във врящата вода и оставете да покъкри в продължение на 5 минути. Прецедете добре и подсладете с лъчижка мед или захар, ако искате да подобрите вкуса допълнително, може да добавите и малко канела.

Към чая може да включите и малко джинджифил или мента, за да подсилите лечебните му свойства.

 

За кого не е препоръчително да пие чай от китайска роза?

 

  • Хора страдащи от ниско кръвно
  • Бременни или кърмещи жени
  • Хора алергични към растението

Източници: https://organicfacts.net; https://www.freepik.com/

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Чай от хибискус – 7 лечебни свойства + рецепта за приготвяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *