Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителното натравяне – неприятният гост през лятото

Дори вкусната торта или сандвичите с шунка от детския празник могат да се окажат опасни за вашето дете, ако ако не са приготвени и съхранявани правилно. Това е така, защото повечето бактерии се размножават в храната много бързо при температура над 20 градуса. А през лятото често продуктите остават дълго време извън хладилника преди да бъдат приготвени. Затова трябва да бъдете особенно внимателни с какво храните детето си. Избягвайте храни като полусурови меса, колбаси, кайма, риби, торти, кремове, пасти, сладолед. И не на последно място следете за хигиената на вашето дете – нека преди всяко ядене да мие ръцете си. Повечето хранителни продукти нямат външни белези, че са нападнати от бактерии, и затова е трудно да се разбере дали са опасни или не. Ако все пак се съмнявате, че храната е била заразена следете за симптоми следващите няколко часа и дни. Детето често започва да се оплаква от болки в корема и се чувства объркано и отпаднало. Започва да повръща и няма никакъв апетит. Появява се диария. Опасен сигнал е, ако видите кръв в изпражненията. Възможно е понякога детето да вдигне и висока температура. Ако тези симптоми са на лице е добре детето да бъде няколко дни на щадяща диета. Като например следната:

  • Вода и чай със захар. Не му давайте мед, тъй като той действа разхлабващо. Натуралните сокове също не му давайте те дразнят допълнително стомаха.
  • Сухари, обикновенни бисквити, солети, препечен хляб и сирене. Това болното дете може да яде всеки път когато пожелае.
  • Може да яде също така и варен ориз, картофи и моркови колкото поиска.
  • Печени ябълки и банани също не са забранени. Вначалото не се дават никакви сурови плодове. След 2-3 дни можете да му дадете диня, пъпе, кайси, и зеленчуци като чушки, домати, тиквички и патладжани.
  • Първото месо което може да изяде е чак след 3-4 дни. Най-добре е да започнете с пилешко и да избягвате колбаси, пушени меса и продукти от кайма.
  • От млечните продукти предложете първо сирене, след това кашкавар и най-накрая прясно мляко.

Много често хранителните натравяния минават сами, без да се налага специално лечение. Най-често се препоръчват лекарства, които облекчават симптомите и много рядко антибиотици. Най-сигурно лекарство обаче си остава предпазливостта. Добре е да давате на детето храна която приготвяте у дома вместо такава приготвена по заведенията. Независимо колко добре изглеждат поничките или хамбургерите, които предлагат на улицата не рискувайте да храните детето си с тях.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Хранителното натравяне – неприятният гост през лятото

  1. Pingback: Готовата салата от супера може да ви разболее! | Лекува нет

  2. Pingback: В различните страни се справят по различен начин с пиянството | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *