БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

10 причини, поради които мъжете приемат развода по-трудно от жените

Смята се, че жените са по-емоционални и чувствителни. Затова автоматично се приема, че по-трудно понасят развода от мъжете

мъжете
Мъжете са по-чувствителни, отколкото изглеждат

Всъщност е точно обратното: за мъжете може да бъде не само по-трудно, но и болезнено да се справят с този труден етап от живота. И ето защо.

Според СЗО при мъжете след развода депресията се наблюдава два пъти по-често, отколкото при жените. Разводът е стресиращ и за двата пола. В тази статия ще разгледаме причините, поради които раздялата е толкова болезнена за по-силната половина от човечеството.

Защо разводът е по-труден за мъжете?

1. Изненада

Въпреки че има ясни предпоставки за разпадането на семейството, процесът на развода може да бъде пълна изненада за мъжа.

Повечето мъже са склонни да вярват, че нещата могат да се получат, дори и когато има разногласия. Въпреки че жената често е изразявала своето недоволство, мъжът не е възприемал думите й като нещо, което може да доведе до развод. За него това са били рутинни оплаквания, от които жените имат нужда, и затова не е реагирал на думите й правилно. Бил е сигурен, че всичко ще се оправи.

Жената вижда, че опитите й да предаде информация на съпруга си, аргументирано или не, не водят до нищо, и решава, че трябва да го напусне. Тя взема това решение абсолютно съзнателно, осъзнавайки, че вече не иска връзка с този човек. А мъжът изпада в шок. В ръцете му има призовка с покана за развод. Къде да отиде? Какво да направи? Съпругата няма подобни колебания. Тя вече се е подготвила, и психически, и юридически, има информация и знае какво да прави по-нататък.

2. Мъжът не знае как да скърби

Разводът е удар, огромна мъка и загуба. А това означава, че е необходим период, за да се преживее тази мъка. Период, през който човек е тъжен и има нужда да поплаче или да говори с близки. Мъжете не плачат. Процесът на скръб при повечето от тях може да доведе до преяждане и препиване, а не до искрен разговор с приятели за това как се чувства човек в такъв момент от живота. За истинските чувства, които мъжът не винаги признава пред себе си. За това защо боли, как боли и може ли изобщо да се превъзмогне тази болка.

3. Мъжът е отделен от децата си

Мъжът може да е бивш съпруг, но никога не престава да бъде баща на децата си. И въпреки това, е отделен от тях. Той им липсва, а те му липсват още повече. Страшно е, когато един от родителите е далеч от децата си. Когато може да се среща с тях само в определени дни и часове. Довиждане, до следващия път! Два пъти в месеца, ако между съпрузите се е натрупало повече напрежение по време на развода, или още по-рядко, ако майката има намерение да отчужди децата от баща им. Няма начин да бъдете с любимите си деца, да ги гледате как растат, да споделяте с тях своите радости и скърби, а това боли…

4. Мъжът губи самоличността си

Идентичността е отговорът на въпроса: КОЙ СЪМ АЗ? Ако преди това е бил съпруг и глава на семейството, кой е той сега? Мъжете трудно променят идентичността си. На тях им трябва време, за да осъзнаят и да свикнат с новото положение, въпреки че отстрани може и да не изглежда така…

5. Мъжете бързат да започнат нови връзки

Самочувствието на повечето мъже е толкова крехко, че за да го възстановят бързо, се опитват да докажат на всички, и най-вече на себе си, че са нещо повече от бивши съпрузи. И за това те започват нова връзка, вместо да чакат. Необходимо е време, за да се превъзмогне развода. В това отношение мъжете са различни от жените. Докато разведената жена се затваря в себе си и се дистанцира от всички и от всичко, мъжът започва да търси утеха в нови и различни жени. И това не винаги означава, че се радва на свободата си.

6. Стресът след развода засяга всички сфери на живота

Изживявайки този период и преживявайки чувството за вина, негодувание и самобичуване, на мъжът му е трудно да се концентрира върху работата си. Вече не работи както преди, не се грижи за себе си, дистанцира се от приятелите си… Или напротив – започва да се труди до изнемога и да търси начини за различни развлечения сред много хора. Да, начините са много, но причината е само една – стрес, който бавно но сигурно започва да се превръща в депресия.

7. Мъжът не разбира как да живее

Мъжете нямат необходимата гъвкавост и способност бързо да се адаптират към променящите се обстоятелства, за разлика от жените. Повечето от тях са свикнали с положението, че имат къща, съпруга, деца… И това е завинаги. Но в един момент всичко изчезва. Тайфунът Развод помита идиличният му свят. Как да живее занапред? Какво бъдеще го очаква? Бившият съпруг не разбира и му е трудно да се впише в настоящето. Ще му отнеме много време, преди да стигне до разбирането, че има нужда не само от нова среда, но и от нови решения.

8. Тежестта на финансовите задължения

Това е неприятно. След развода някои мъже имат усещането, че дават парите си на чужда жена. Дори и ако тези пари ще отидат за издръжка на техните деца. Но за мъжа е трудно да направи това. Преди това той е участвал финансово в семейството, но в замяна е получавал грижи, внимание, любов, разбиране, топла супа… Сега, според неговите (нови) разбирания, трябва да дава някакви пари, без в замяна на това да получава нещо…

9. Влошаване на здравето

Да живее в семейство е по-подходящо за мъжа, отколкото да бъде сам.

Жените следят здравето на мъжете – здравословно хранене, почивка, ограничаване на лошите навици, насърчаване на посещенията във фитнесa. Мъжът обръща внимание на здравето си само когато е много зле.

10. На повечето мъже им е трудно да поискат помощ

Те предпочитат да тъгуват сами, да удавят болката в силни напитки, отколкото да се обърнат към приятели или психолог, да поговорят от сърце и да споделят как се чувстват. Мъжете не показват болката си и се задушават в собствения си негативизъм. Това е най-голямата грешка, защото:

а) има вредно въздействие както върху емоционалното здраве, така и върху физическото.

б) процесът на възстановяване се забавя.

Мъже, ако преминавате през развод, погрижете се за себе си. Първо, трябва да говорите. Отидете при приятели, родители, близки. Потърсете онези, които ще бъдат добри към вас и няма да ви обвиняват, дори и ако заслужавате това. Трябва да има някой, с когото може да споделите онова, което е в душата ви, да обсъдите как да живеете по-нататък. Ако ли не – потърсете психолог. Имате проблем, а помощта на добър специалист ще бъде само от полза.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *