Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При „Врастнал нокът“ се проверете за диабет!

„Врастналият нокът“ е нокът, който расте в неправилна посока и се забива в пръста. Появяват се болка, възпаление, подуване. И може да има и сериозни последствия – до гангрена на пръста.

Причините са няколко. С възрастта трудно се поддържа хигиената на ноктите – рядко се подрязват, и трябва подрязването да е равно, като краищата само слабо се заоблят. Щом не се подрязват, острите им краища започват да се врязват в пръста. Честа причина са също тесните обувки, които притискат върховете на пръстите и нокътят расте в погрешна посока. При диабет също по-често се появява врастнал нокът, защото кожата на краката по-лесно се уврежда. Понякога дори това е първият признак за начеващ диабет. И е добре да се направи проверка на кръвната захар.

Врастналият нокът трябва да се оперира. Под упойка се отстранява онази част от нокътя, която се е врязала в пръста, понякога – целия нокът. Щом възпалението премине, от корена израства нов нокът.

Из „Здр. в. за пенсионера“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *