ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 съвета за отслабване по време на пандемия намаляват рисковете от усложнения при КОВИД-19

Пандемията, която предизвика КОВИД-19, създаде сложна ситуация за хората със затлъстяване

КОВИД-19
Отслабването е задължително по време на пандемията, предизвикана от КОВИД-19

От една страна те се затрудняват да се грижат за себе си с подходящо хранене и физическа активност. От друга – пандемичната диета трябва да бъде съобразена с работата на имунната система.

Това вероятно увеличава депресията и безпокойството, не само заради социалната дистанция, загубата на работа и липсата на финансова стабилност. Тези промени в здравословното поведение и психичното здраве могат да имат трайни последици за телесното тегло, метаболитното здраве и благосъстоянието. Хората с наднормено тегло се страхуват повече за своя живот, заради хроничните заболявания, които то предизвиква (високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови аномалии и т.н.), и заради усложненията от коронавируса, които често предизвикват смърт.

Много хора със затлъстяване изпитват високи нива на стрес, тревожност и депресия от пролетта на 2020-та година.

Затлъстяването утроява шансовете за по-тежки симптоми при КОВИД-19

Хората със затлъстяване са изложени на по-висок риск от респираторни усложнения, когато са заразени с SARS-CoV-2 и често се нуждаят от хоспитализация. Пациентите с наднормени килограми имат по-високи плазмени нива на С-реактивен протеин и по-нисък брой лимфоцити. Средният престой в болница е около 23 дни за пациенти със затлъстяване, спрямо 18 дни за онези, които са с нормално тегло, поне според данните от няколко изследвания, направени от учени в Китай и САЩ.

Въпрос на живот и смърт

Хората с наднормено тегло трябва да положат усилия и да се справят със затлъстяването. Ако то е факт заради хронични заболявания и прием на лекарства, консултацията със специалист е задължителна. Но, ако повечето килограми са натрупани заради мързел и отлагане, сега е времето да коригирате това. Въпросът с отслабването по време на пандемия действително е въпрос на живот и смърт.

Диетата по време на пандемия е свързана с грижата за имунната система

В тази връзка е добре да си зададем въпроса: може ли загубата на килограми да подобри работата на имунната система? Отговорът е, че не само може, но и трябва! Една голяма част от съвременните и модерни диети се отразяват зле на имунитета и отслабват неговата сила. Това се случва, когато се спазват моно диети, диети без протеини и въглехидрати, диети при които се консумират предимно мазнини или крайности, които са характерни за веганското хранене.

Д-р Каролайн Аповиан

Отслабването по време на пандемия има две ключови думи – баланс и глад

Намаляването на калориите за бързо отслабване обикновено намалява доставката на основни хранителни вещества като витамини, минерали и протеини. Когато нивата на хранителните вещества спаднат твърде ниско, функцията на имунната система може да бъде нарушена, намалявайки способността на организма да се справи с всяка инфекция, особено с такава като КОВИД-19.

Д-р Каролайн Аповиан, професор в Медицинския факултет на Университета в Бостън и директор на Центъра за хранене и управление на теглото в Медицинския център в Бостън, дава актуални и ефективни съвети за отслабване по време на пандемия.

Те са отговор на въпроса, който много хора си задават днес: как да отслабна по време на пандемия и да намаля рисковете от усложнения при КОВИД-19.

Ето какво трябва да направите!

Започнете да взимате добавка с мултивитамини и минерали в умерена доза

Правилната функция на имунната система зависи от адекватното снабдяване с няколко витамини и минерали. Когато приемате по-малко храна, е трудно да задоволите нуждите от хранителни вещества, дори ако сте направили по-здравословен избор, по отношение на онова, което слагате на масата. Стандартните мултивитамини могат да запълнят липсите.

Запазете или увеличете високо протеиновите храни в диетата

Намалете калориите, като намалите (без да изключвате!) храните с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, а не протеини. Имунната система изисква адекватно снабдяване с висококачествен протеин.

Поддържайте мускулите

По време на отслабване най-бързото, но и най-лошо нещо е загубата е телесен протеин – главно под формата на мускули. Мускулните тъкани използват повече калории, дори в покой, отколкото други компоненти на тялото. Затова, ако не ги тренирате, тялото изгаря по-малко калории, което, разбира се, затруднява отслабването или поддържането на загуба на тегло.

Спортувайте достатъчно, но не прекалено

Защитата на мускулните тъкани на тялото от загуба по време на диета изисква комбинация от консумация на достатъчно протеини и физическа активност. Имайте предвид, че умерените физически упражнения могат да помогнат за поддържане на мускулната и имунната функция. Въпреки това, твърде малко или твърде много упражнения са в състояние да влошат здравето на имунната система.

Останете хидратирани

По-често през лятото, но и през зимата, е лесно да се дехидратирате. Поддържайте любимите напитки, най-вече вода, в удобни за отпиване чаши или шишета през целия ден. Проста мярка за хидратация е цветът на урината. Ако изглежда като ябълков сок, пийте повече. Ярко жълтата урина обикновено означава, че наскоро сте приемали витаминна добавка. Напитките, съдържащи кофеин, може да преминат малко по-бързо, но все пак помагат за хидратирането.

Стремете се към постепенна загуба на тегло

Бързата загуба на тегло не е загуба на мазнини. Ако вашата диета съдържа около 500 калории по-малко от необходимото всеки ден, това ще доведе до загуба на около един килограм мазнини на седмица. Обърнете повече внимание на размера на талията, отколкото на телесното тегло, за да следите успешната загуба на мазнини.

Ако килограмите намаляват, но размера на талията остава същия, направете промяна в начина, по който отслабвате

Гладувате разумно

Гладуването предизвиква регенерация на клетките на увредената или претоварена имунна система. Когато гладувате, имунната системата се опитва да спести енергия, и едно от нещата, които може да направи, е да рециклира имунните клетки, които не са необходими, особено тези, които могат да бъдат увредени. Продължителното гладуване принуждава тялото да използва запаси от глюкоза, мазнини и кетони, но също така разгражда значителна част от белите кръвни клетки. По време на всеки цикъл на глад, това изчерпване на бели кръвни клетки предизвиква промени, които причиняват регенерация на стволовите клетки с нови клетки на имунната система.

Практикувайте циклично гладуване, ако искате да имате стабилна имунна система

Интермитентното гладуване включва избягване на храна от време на време. Най-популярният метод е системата 16/8 – напълно пропускане на храна за 16 часа и 8 часа, през които можете да ядете. Храненето по този начин кара тялото да изгаря мастните запаси. Основното предимство на цикличното гладуване е, че изобщо не е нужно да се отказвате от храна. Ще бъде достатъчно да пропуснете закуската, обяда или вечерята. Емоционално това е много по-лесно от абсолютното гладуване или, например, да пиете само сокове. Освен това няма ограничения за продуктите, което означава, че можете да си позволите малки слабости: десерти, пържени храни, хляб , сладкиши.

Затлъстяването е основен рисков фактор за лошото развитие на КОВИД-19. Отслабването буквално ще ви спаси живота и ще редуцира опасните последици от този рисков фактор. Затова не отлагайте! Ликвидирайте разумно излишните килограми, не само за да се радвате на отражението в огледалото, но и за да дадете сила на имунната система.

Източници: www.seattletimes.com, www.independent.co.uk, time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *