Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Справяне със загуба на мирис и вкус след прекаран ковид

Загуба на мирис и вкус е един от най-разпространените и категорични симптоми на новия коронавирус. Появява се по време на болестта и остава дълго след нея

Загуба на мирис и вкус е неприятно предизвикателство за хората, които са преболедували COVID-19. И тези усещания съвсем не са безобидни.

В днешната статията, публикувана първо в сайта на Харвардския университет, ще прочетете разказ от първо лице на Лео Нюхаус. Той е старши социален работник по неврология в Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC). В това си качество Лео Нюхаус работи с пациенти и семейства, справящи се с животозастрашаващи заболявания, стареене и състояния след загуба на близки. В свободното си време той обича да чете, да пише и – ако времето позволява – да кара колело из улиците на Бостън. От статията ще научите и как евентуално да се справите със загуба на обоняние вкус.

Докато режех парче лимон за чая си една сутрин през март, установих, че не мога да открия познатия цитрусов аромат, който толкова добре познавам, и на който се наслаждавам още от детството

Лео Нюхаус

Оказа се, че не усещам и вкуса на сладкото от праскови върху филия от препечен хляб. За една нощ обонянието и вкусът ми сякаш изчезнаха. В дните преди това имах болки в тялото и студени тръпки. Реших, че са се появили заради настинка – нищо фатално, мислех си, малко аналгетик, малко почивка и ще се оправя. Но по-късно същия ден прочетох статия за загубата на мирис и вкус при пациенти с COVID-19 и разбрах, че вероятно съм хванал вируса. Макар че имах късмета да се възстановя от него без престой в болница или нещо по-лошо, месеци след отрицателното тестване за COVID-19, усещанията ми за мирис и вкус все още не са напълно възстановени.

В това, знам, едва ли съм сам. 86 процента от пациентите с лек до умерен COVID-19 – над шест милиона души в САЩ, съобщават за проблеми със обонянието. Почти същия процент имат и промени във възприемането на вкуса (вкусът и обонянието работят заедно). Това е в допълнение към 13,3 милиона американци, диагностицирани с аносмия – медицински термин за загуба на обоняние. Аносмията е свързана и с други респираторни вируси, наранявания на главата, травми и т.н. За много от нас подобрението е бавно.

Загуба на обоняние и вкус – това е състояние, което оказва трайно влияние върху здравето и качеството на живот

Нашите сетива – обоняние, зрение, слух, вкус и допир – са мостове, които ни свързват със света, в който живеем, със самия живот. Ако два от петте моста са разрушени, 40 процента от сензорните ни възприятия ги няма. Сетивата добавят богатство и текстура към ежедневието. Те са сложно свързани с нашите емоции. Загубата на мирис или вкус може да не изглежда толкова драстична и фатална, колкото задухът или изтощителната умора, които много други хора са преживели след COVID-19, но въздействието им може да бъде доста деморализиращо. Не може да усетите познатия аромат на любимите си хора или да опитате ястие, което обичате. Поетесата Даян Акерман описва тези специални вкусове и миризми като самата „опияняваща сочност на живота.

Загубата на мирис и вкус може да повлияе на здравето, причинявайки лош апетит и нежелана загуба на тегло

Вече неспособни да се наслаждават на храната, пациентите с аносмия или не се хранят достатъчно, или пропускат изцяло храненето. Дори може да представлява екзистенциална заплаха, като ги излага на риск при откриване на пожари, изтичане на газ или развалена храна.

Всички тези въздействия помагат да се обясни защо последните проучвания свързват пост-ковидната аносмията с депресия и тревожност. Учените все още не знаят дали това е свързано със загубата на миризма или вкус като такова – или с въздействието на вируса върху централната нервна система. Едно обаче знаем със сигурност: начина, по който се чувства човек, неговото настроение и обонянието са сложно свързани. 5000-те членове на групата във Facebook за страдащи от аносмия след прекаран COVID-19 могат да потвърдят това. Чувствата, изразени в техните публикации, обхващат гамата от обикновена жажда да се почувства и най-неприятната миризма до пълна скръб, отчаяние и дори отказ от живота. Повярвайте – десетина дни без обоняние и вкус могат да влудят и най-спокойния и твърд човек!

Възстановяване от загубата на обоняние и вкус

Добрата новина е, че обонятелните неврони са способни да се регенерират. Лошата е, че не всеки ще се върне към своето ниво на функциониране преди COVID-19. И, за съжаление, някои от нас изобщо никога няма да си възвърнат обонянието или вкуса. Според експерти, пациентите с поствирусна загуба на миризма имат приблизително 60 до 80 процента шанс да възстановят част от функцията на обонянието в рамките на една година. Тъй като обонянието обикновено намалява поради възрастта, възстановяването може да отнеме повече време и да бъде по-малко от пълно при възрастните хора.

Насладете се на това, което можете да изпитате, и ангажирайте ума

За да събудят обонятелните нерви, повечето специалисти препоръчват тренировка на миризми, ежедневна рутина на подушване на етерични масла като лимон, евкалипт, карамфил, роза и други. Страдате ли от обонятелна загуба, не се обезсърчавайте! Възможно е някои от есенциите да миришат по-различно от това, което сте очаквали: изкривяванията, свързани със загубата на миризма (тропосмия), не са необичайни.

Принципът на внимателност играе важна роля тук

Ако изобщо не може да помиришете есенцията, опитайте се да си припомните миризмата. С други думи, ангажирайте ума да предизвиква усещането. Докато се храните, ако не сте в състояние да почувствате пълната гама от вкусове на дадено ястие, обърнете внимание на основните – сладки, горчиви, кисели, солени или умами – както и на структурата на храната и усещането за небцето ви. Това ще ви помогне да се съсредоточите върху онова, което все още може да почувствате, а не върху това, което не можете. Когато ям тъмен шоколад например, мога да вкуся само горчивото; за сладостта и вкуса на какаовите зърна все още трябва да разчитам на паметта си.

Старата поговорка „Това, което не ме убива, ме прави по-силен“ придобива ново значение, когато се прилага към загубите, свързани с COVID-19. Тези загуби ни предизвикват да станем по-внимателни и осъзнати, и в крайна сметка по-устойчиви. Трябва също така да се научим да бъдем търпеливи и да оценяваме и най-малкия напредък. Онзи ден за пръв път от месеци насам долових много, много лек мирис на дим от цигара, който преди изобщо не харесвах, и това ме накара да се почувствам невероятно щастлив.

Съвети и стратегии за справяне

В моята практика с пациенти със загуби след COVID-19 ,и при собственото ми възстановяване, открих следните стратегии за справяне за полезни.

• Признайте чувствата си, които възникват заради загубата.
• Консултирайте се със специалист по уши, нос и гърло за насоки.
• Помислете за коригиране на готвенето в полза на по-пикантни храни.
• Поддържайте надежда за възстановяване.
• Култивирайте чувство на благодарност: преживели сте потенциално смъртоносна болест.
• Ако консумирането на познати и стандартни храни е проблематично, вмъкването в храненето на опции като смутита и сокове може да бъде добра възможност за обмисляне. Това е особено важно, тъй като здравословната, хранителна диета подпомага възстановяването след прекаран COVID-19 и укрепва имунитета.
• За допълнителна помощ се присъединете към група за поддръжка в социалните мрежи.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *