БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

11 признака на тромбоза, които е опасно да се игнорират

Тромбоза – това е патологично съсирване на кръвта в кръвоносните съдове. Наличието на кръвен съсирек в тялото може причини смърт

тромбоза
Затова е важно да се разпознават навреме първите признаци на тромбоза. И ако имате един или няколко признаците, които са описани в статията, е необходимо спешно да се консултирате с лекар-кардиолог.

Тромбът е кръвен съсирек, който се образува в кръвоносните съдове в резултат на увреждане на стените на кръвоносните съдове. Няколко признака показват наличието на кръвен съсирек в тялото.

Основни симптоми на тромбоза

1. Чести световъртежи

При задух и болка в гърдите човек започва да се чувства замаян и това състояние е възможно дори да доведе до припадък.

2. Ускорена работа на сърцето

Ако сърцето бие твърде бързо, може да е следствие от белодробна емболия. Такъв симптом не бива да се пренебрегва, тъй като е възможно кръвният съсирек да е близо до белите дробове, да провокира липса на кислород и учестен пулс.

3. Силно главоболие

Ако болката в главата е непоносима и не може да бъде елиминирана с конвенционални лекарства, тогава в мозъка може да се е образувал кръвен съсирек. В този случай е необходима спешна консултация със специалист.

4. Болки в краката

Трябва да сте нащрек, ако болката е остра, силна и се усеща в мускулите на прасеца.

5. Отоци в областта на краката

Могат да бъдат следствие от различни заболявания, но ако има проблем със съдовете, тези отоци са студени, плътни и при натиск с пръст в тях остава дупка. Те са причинени от застой на кръв.

6. Повишена температура на кожата

В областта, където има кръвен съсирек, температурата на кожата може да е по-висока. Това се дължи на нарушен кръвен поток.

7. Поява на червени ивици

Такива ивици са доста забележими и топли на допир, външно подобни на обрив или ожулвания. Ако бъдат открити, трябва да се консултирате с лекар.

8. Болка в стомаха

При тромбоза на мезентериални съдове има остра болка в корема. Причината за това е нарушен кръвен поток в някаква част от червата. Но такъв симптом може да се появи и при наличие на голям кръвен съсирек. Не може да се справите с проблема без консултация със специалист.

9. Чести крампи и конвулсии на мускулите на краката

Причината за болезненото изтръпване в крайниците може да е липсата на магнезий и калий, но тази клинична картина е характерна и при тромбозата на дълбоките вени. В допълнение към изтръпването може да се отбележат и следните симптоми: пареща болка в стъпалото, която се усилва след дълъг престой в изправено положение на тялото; болки в прасците, които се появяват дори без физическо натоварване; спастична болка в ставите. Ако такива симптоми се появяват по-често от 3 пъти седмично, наложително е да бъдете изследвани и да установите истинската причина.

10. Болка в гърдите

Доста трудно е да се поеме дълбоко въздух, а движението на гърдите причинява болка. Такива прояви са характерни за сърдечно-съдови заболявания, както и за белодробна венозна тромбоза. В допълнение към болката и дискомфорта в гръдната кост, паралелно могат да се развият следните симптоми: неразумни пристъпи на паника и липса на въздух; лош сън, особено когато лежите настрани; бледност на кожата; липса на апетит и загуба на тегло. Естествено, подобни симптоми са характерни за много заболявания. Затова, колкото по-скоро посетите кардиолог и направите необходимите изследвания, толкова по-вероятно е да се излекува болестта преди да е станало късно.

11. Изпъкнали вени на повърхността на кожата

Разширени вени, при които стените на съдовете губят своята еластичност, могат да възникнат поради запушване на лумена на съда. В резултат на това вената се деформира и става по-видима под кожата. Опасността от това заболяване е, че най-малкото повишаване на кръвното налягане може да провокира движението на кръвния съсирек, което ще предизвика инфаркт или инсулт. Това води до развитието на необратими последици за здравето или смърт.

Не пренебрегвайте изброените по-горе симптоми, планирате посещение при лекар възможно най-скоро и бъдете здрави!

Източник: www.smclinic-spb.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *