БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Защо главата изтръпва? Причини, поради които спешно трябва да отидете на лекар

Повечето от нас са свикнали с факта, че ръцете и краката изтръпват. Но когато в главата се появи усещане за изтръпване, това изненадва мнозина

главата
Изтръпването на главата не винаги възниква заради физиологични причини

Такова състояние може да се счита за нормално от физиологична гледна точка. Но в повечето случаи лекарите предпочитат да се презастраховат и провеждат пълен преглед.

Кога изтръпването на главата е притеснителен симптом?

Ето какво е мнението на руската невроложка Ирина Рябокон, лекар в Института за детска епилепсия и неврология „Св. Лука“, Москва.

Причини за проблема

Има редица основни невронни клъстери (еднородни елементи), които свързват мозъка с различни части на лицето и главата. Когато нервите са възпалени, компресирани или увредени, може да настъпи изтръпване. Намаленото или блокирано кръвоснабдяване също може да причини такова усещане“, казва Ирина Рябокон.

Ирина Рябокон, невролог

Причините, поради които се развива изтръпване на главата, казва невроложката, са различни. Така например, ако такъв симптом се е появил поради настинка, главоболие или заради неудобна поза по време на сън, тогава няма нужда да се притеснявате. Но ако човек страда от някаква болест, приема редица лекарства или е претърпял нараняване, трябва да му се обърне по-сериозно внимание. Травма на главата или сътресение може да причини изтръпване, ако нервите са увредени.

Под думата„ изтръпване “, която всъщност означава загуба на чувствителност, пациентите често разбират различни усещания, като парене или мравучкане (т.нар. парестезия). За да разберете причината за подобни усещания, е изключително важно да се определи какво точно се има предвид – намаление, липса на чувствителност или парестезия“, обяснява специалистката.

Невроложката отбелязва, че при парестезии чувствителността може да бъде запазена, понякога дори засилена. По-рядко се срещат ситуации, когато парестезиите се съчетават с нарушена чувствителност в дадена област (усещане за допир, чувствителност към болка, усещане за пробождане, чувство на вибрация и други).

Парестезиите (без десенсибилизация) могат да имат множество причини и не винаги е възможно да се определи какво точно ги е предизвикало. Например, те могат да бъдат странични ефекти на някои лекарства или да са свързани с интензивно вълнение и безпокойство. Особено внимание трябва да се обърне, когато се промени локализацията на усещането за изтръпване“, отбелязва невроложката.

Нарушаване на чувствителността в определена област на главата или лицето изисква подробен преглед

Причината може да бъде съдови нарушения, увреждане на нервите, мозъчни заболявания. Едностранният и постоянен характер на нарушенията изисква подробен преглед от невролог, за да се назначи лечение„, казва тя.

Доста сериозни заболявания също могат да причинят този симптом

Диабетната невропатия е в състояние да причини трайно увреждане на нервите. Изтръпването е често срещан симптом и при множествена склероза – хронично състояние, което засяга централната нервна система“, е мнението на специалистката.

В списъка на това, което може да показва усещането за изтръпване на главата попадат и:

– алергичен ринит;
– простуда;
– синузит;
– мозъчен тумор;
– артериална хипертония;
– инсулт;
– епилептични припадъци;
използване на забранени вещества (наркотици и дългогодишна злоупотреба с алкохол);
– приемане на антиконвулсанти.

Трябва незабавно да посетите лекар, ако се появи изтръпване на главата след започване на лечението“, е съветът на лекарката. Специалистката също така отбелязва, че списъкът с причините за чувството на изтръпване в областта на главата може да бъде допълнен и от главоболие и клъстерни болки (изразен синдром на болка), напрежение, мигрена, енцефалит, лаймска болест, херпес зостер, както и зъбни инфекции.

Изтръпването на главата понякога се усеща предимно от едната страна. Или може да страдат само слепоочието или тилът. Обикновено такива състояния сигнализират за следните заболявания: парализа на Бел, инфекции, остра мигрена“, отбелязва лекарката.

Физиологично състояние

Често чувството на скованост в главата се появява по време на сън. Когато се събудите с изтръпване в главата, това може да е знак, че спите в позиция, която ограничава притока на кръв към главата“, отбелязва невроложката. Тук можете да се опитате да се справите с проблема с корекцията на съня. „Пробвайте да спите по гръб или настрани, като главата и шията са в положение, което няма да създава дискомфорт. Ако лежите настрани, опитайте да поставите възглавница между коленете, за да облекчите гръбначния стълб“, съветва Ирина Рябокон.

Как може да помогне консултацията с невролог?

При наличие на такъв симптом и изключване на физиологичните причини за неговото развитие, струва си да посетите специалист. Трябва да се консултирате с невролог. Той ще направи преглед и ще попита за вашите симптоми и медицинска история. Може също да препоръча един или повече от следните тестове, които да помогнат да се определи причината за изтръпването на главата: кръвни изследвания, изследване на нервната проводимост и електромиография, ЯМР, компютърна томография, нервна биопсия.

Тъй като толкова много състояния причиняват изтръпване на главата, може да отнеме известно време, за да се определи какво причинява този характерен симптом. Не трябва да оставяте ситуацията без надзор, защото е възможно да загубите време и тогава лечението ще продължи по-дълго и ще бъде по-трудно.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *