Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

КТ или рентгенова снимка на белите дробове след прекаран ковид: кое е по-добро?

При пневмония, туберкулоза и дори като част от превантивния скрининг на пациентите се предписва КТ или рентгенова снимка на белите дробове

белите дробове
КТ или рентгенова снимка на белите дробове?

Изследванията на белите дробове след прекаран коронавирус, е от значение за по нататъшното възстановяване.
КТ или рентгенова снимка – каква е разликата между тези два метода? Кога е по-добре да се направи компютърна томография (КТ) на белите дробове и кога рентгенова снимка?

Каква е разликата между КТ и рентгенова снимка?

Компютърната томография е модерен метод за лъчева диагностика на различни заболявания, който се основава на принципа на радиологичното изследване. Методът е разработен и предложен от учените, носители на Нобелова награда, Г. Хунсфийлд и А. Кормак през 1972година. Класическата рентгенография е изобретена през 1896 година. Най-често се използва в стоматологията и за изследване на белите дробове, тъй като в началото на 19-20 век (и най-вече – по време на пандемията, предизвикана от испанския грип) смъртните случаи от пневмония, туберкулоза и астма са били изключително високи.

Ключовата разлика между рентгеновата и дигиталната компютърна томография на белите дробове е траекторията на лъчите и образната техника. При конвенционалната рентгенова снимка рентгеновите лъчи преминават през изследваната област на тялото само веднъж перпендикулярно. Затова рентгеновата снимка е двуизмерно, еднослойно изображение.

Рентгеновото изследване на белите дробове е най-достъпното проучване

Този метод за диагностика се предписва на първо място, ако пациентът има признаци на пневмония, туберкулоза, обструктивна белодробна болест, тумори. Проблемът при този тип начин за диагностициране е, че например при пневмония рентгеновите лъчи могат надеждно да определят само увреждане на белите дробове от III и IV степен, а сенките от големи органи могат да закрият други тъкани.

Компютърната томография се отличава с по-голяма яснота на изображението и информационно съдържание

В хода на изследването рентгеновата тръба, заедно с чувствителните сензори, прави няколко завъртания по спирална траектория, сканирайки областта, която трябва да бъде изследвана. Томографът прави много сканирания с дебелина до 1 мм, въз основа на които се пресъздава 3D модел на белите дробове, кръвоносните съдове, органите и костите на гръдния кош с висока разделителна способност. По този начин, след компютърна обработка на изображенията, тъканите и органите могат да бъдат изследвани в три проекции и няма наслагване на сенки по време на компютърната томография.

Високата яснота на изображението при КТ е свързана с диагностичната техника и физичните свойства на лъчението. Рентгеновата снимка е с 20 процента коефициент на затихване, докато томографията има 0,5 процента, и следователно по-висока разделителна способност.

Както рентгенографията, така и компютърната томография могат да се правят с контраст

Рентгенография или КТ на белите дробове с контраст ще помогнат да се визуализират кръвоносните съдове и туморите. Въпреки това, първичната диференциация на новообразуванията, които са доброкачествени или са онкогенни, е възможна само ако се използва КТ, което също е свързано с качеството на изображенията.

Тъй като рентгеновата снимка на гръдния кош е по същество 1 снимка, лъчението при компютърно томографското сканиране на белите дробове е по-голямо, защото се правят много томограми. Това е един вид многократно излагане. Средно пациентът получава 0,1 mSv лъчение при една рентгенова процедура на белия дроб, докато при КТ на белите дробове получава 2,5 mSv. Тази доза йонизиращо лъчение обаче е безопасна за пациента. Допустимо е да се правят томографии на 5 зони годишно. Когато се позовават на определен метод на рентгеново изследване, лекарите винаги се ръководят от критерия за целесъобразност и безопасност за пациента.

Кое изследване е по-добре да се направи, ако човек е прекарал коронавирус: КТ или рентгенова снимка на белите дробове?

КТ на белите дробове и рентгенография се предписват при пневмония, туберкулоза, бронхиална астма. И двете проучвания показват състоянието на белите дробове, бронхите, трахеята, медиастинума. Както КТ, така и рентгеновите лъчи разкриват тумори, чужди предмети в белодробната кухина и дихателните пътища. Подобно на компютърната томография, рентгеновите лъчи показват натрупване на течност в алвеолите или фиброза (увреждане на белите дробове от пневмония), наличието на емфизем (хроничен бронхит при пушачите), белодробен оток и саркоидоза (грануломи и нодуларни белодробни новообразувания).

Повечето лекари обаче са склонни да вярват, че ако е възможно да се направи КТ на белите дробове вместо да се използват рентгенови лъчи, тогава е по-добре да се изследват гръдните органи по този начин. Първо, лекарят определено няма да пропусне болестта или тумора в началния етап. На второ място, след КТ на белите дробове няма нужда от допълнително уточняващо изследване (с изключение на лабораторната диагностика, тъй като инфекциозните, вирусни и бактериални агенти-патогени се определят с помощта на анализ на биологичния материал). На трето място, малки калцификати, разрушения и тумори са видими само при КТ.

Според докладите на Световната здравна организация ракът на белия дроб остава заплаха за живота и здравето на милиони хора

Поради това на пациенти над 40 години, особено тези в риск, се препоръчва ежегоден превантивен скрининг. Флуорографията и рентгеновите лъчи се считат за традиционни методи за профилактика, но най-добрата за тази цел е компютърна томография на белите дробове с ниски дози на облъчване. В този ред на мисли, ако е необходимо да се провери състоянието на белите дробове след прекаран ковид, най-добре е да се направи компютърна томография.

Плюсове на рентгеновите снимки

– Ниска цена на прегледа.
– Облъчването е по-малко, около 0,1 mSv.
– Много лечебни заведения са оборудвани с рентгенови апарати.

Недостатъци на диагностиката с рентгенов апарат

– Ниско информационно съдържание.
– Ниска специфичност (разделителна способност).
– 2D изображения, области които могат да бъдат затъмнени от сенки на органи.
– Не винаги рентгеновата снимка показва пневмония, тумори и други белодробни патологии в ранните етапи. Също така, КТ е по-информативна за изследване на лимфните възли.
– Невъзможно е да се даде първична оценка на новообразуванията, да се разграничат доброкачествените и онкогенните.
– Крайният резултат е непълна картина, която може да бъде разтълкувана погрешно.

Плюсове на КТ на белите дробове

– Триизмерно (пространствено) изображение на белите дробове, изчерпателно информационно съдържание.
– Показва заболявания и патологии на белите дробове в ранните етапи.
– Ранна диагностика на рак на белия дроб.
– Лекарят може първоначално да диференцира новообразуванията.
– Предписва се при нетипично протичане на заболявания, като уточняващ метод на изследване след рентгенова снимка.

Недостатъци на КТ на белите дробове

– По-висока цена.
– По-висока доза йонизиращо лъчение.
– Относително ниско разпространение на медицински центрове, оборудвани с томографи.

Кое е по-информативно: КТ на белите дробове или рентгенови лъчи?

Компютърната томография е най-модерният и информативен метод за рентгеново изследване. Меките тъкани, вътрешните органи, костите и кръвоносните съдове се визуализират при сканиране в три проекции. Двумерната рентгенография дава по-обща представа за състоянието на белите дробове, но понякога това не е достатъчно за последващото успешно лечение на пациента.

Д-р Максим Котов, рентгенолог

Не е ли опасно да се направи КТ на белите дробове след рентгенова снимка?

Йонизиращото (рентгеново) лъчение не е много полезно за хората. В излишни количества причинява радиационен синдром и може да се превърне в „спусък“ за развитието на рак при пациенти, предразположени към онкологични заболявания. Според действащите „Стандарти за радиационна безопасност“ до 30-50 mVz радиация е допустимо годишно, но не трябва да се забравя и естественият радиационен фон. КТ на белите дробове (около 2,5 mSv) след рентгенова снимка (около 0,1 mSv) е безопасно и такава прецизна диагноза може да спаси живота на пациента.

Въпреки това, за да се избегне допълнително облъчване, най-препоръчително е веднага да се направи КТ на белите дробове, без да се прибягва до използването на рентгенови лъчи.

Какво трябва да се направи след прекарана пневмония (или по време на заболяването): КТ или рентгенова снимка?

Само лекар може да предпише КТ или рентгенова снимка на белите дробове при пневмония след проучване на симптомите, лабораторните изследвания и индивидуалната клинична картина на пациента. Наличието на течност или гной в алвеолите, както и фиброза, се визуализира както при рентгенография, така и при КТ сканиране. Въпреки това, конвенционалните рентгенови лъчи може да не са достатъчни при пневмония от първа или втора степен. При ТОРС и коронавирус рентгенолозите препоръчва КТ на белите дробове. Инфекционистите не са съгласни с това. Кое изследване е по-добро при коронавирус, според тях, може да прочетете в някоя от следващите статии, които ще публикуваме на сайта www.lekuva.net

Може ли да се направи КТ на белите дробове вместо рентгенова снимка?

Да, КТ на белите дробове може да замести рентгеновите лъчи. Въпреки това, лекарят, който предписва това или друго проучване, винаги взема предвид индивидуалните характеристики на пациента, например колко рентгенови изследвания вече са извършени през годината, има ли противопоказания за КТ. Също така, йонизиращото лъчение е вредно за бременните жени и плода, поради което в този случай с пневмония е за предпочитане ЯМР на белите дробове.

Информацията в статията е на д-р Максим Котов, главен лекар на Диагностичнен център „АМИ“ в Санкт Петербург, рентгенолог с 18-годишен стаж, автор на 37 публикации, две учебни помагала и три патента.

Източник: kt-spb.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *