Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стресът и отрицателните мисли унищожават имунитета

Вирусите са причинители на инфекции. Те се размножават само в живите клетки на животните и хората

имунитета
Силата на имунитета зависи и от нашето емоционално здраве

Развитието на вируса в човешкото тяло се улеснява от разрушителната енергия, която се появява в резултат на проблеми със самочувствието, ниска самооценка и загуба на смисъла на живота. С други думи, ако човек постоянно изпитва негативни емоции, това значително увеличава сриване на имунитета и вероятност от тежки усложнения при заразяване с вирус.

Вирусът може да проникне в човешкото тяло, и да не се прояви по никакъв начин, а да се активира само в трудна житейска ситуация, когато страда психоемоционалното състояние на човек. В този случай вирусът бързо се интегрира в клетката и се превръща в пълноценна част от човека. Дори ако се опитате да лекувате болестта с лекарства, но продължите да мислите негативно, добър резултат трудно ще бъде постигнат.

Малко информация за вирусите: състав, размножаване, оцеляване

Вирусите са микроорганизми, които могат да се видят само с електронен микроскоп.

Те съдържат един вид нуклеинова киселина (рибонуклеинова киселина или дезоксирибонуклеинова киселина). И всички клетъчни организми съдържат както РНК, така и ДНК.

Вирусите нямат способността да обменят материал и съдържат малко количество ензими.

За размножаване вирусите използват клетката гостоприемник, нейните компоненти и енергия. След като вирусната частица навлезе в клетката, тя се разделя на нуклеинова киселина и протеинова обвивка. От този момент нататък всички процеси, протичащи в клетката, се контролират от информацията, съдържаща се в нуклеиновата киселина на вируса. Когато вирусът се размножава, клетката гостоприемник често се уврежда или напълно се унищожава, и затова в тялото възникват болезнени състояния.

Много учени стигат до извода, че вирусите са основната причина за нервни и психологически разстройства. Например, един от професорите от Виенския университет доказа, че вирусът Борн, който провокира развитието на фатални мозъчни заболявания при животните, но не е опасен за хората, както се смяташе досега, все още може да увреди човешкия мозък, причинявайки развитието на хронична умора, депресия или шизофрения.

Повечето животни, заразени с този вирус, развиват тежко мозъчно възпаление, което води до загуба на апетит, интерес към околната среда и парализа в рамките на един месец. Към момента не е разработено ефективно лекарство за лечение на животни с вируса на Борн, но има предположения, че същият вирус, когато попадне в човешкото тяло, може да наруши предаването на нервните сигнали и да доведе до психични разстройства. Проучванията показват, че хората, които страдат от нервни разстройства, имат високи нива на антитела към вируса на Борн. Също така, този вирус се намира в тялото на тези, които страдат от синдром на хроничната умора.

Вирусът може да проникне в човешкото тяло по различни начини:

– от болен човек (чрез контакт с домакинството или чрез въздушни капчици);

– през кожата чрез ухапвания от насекоми;

– по полов път (по време на сексуален контакт).

Вирусите могат да се размножават в човешкото тяло, но не са твърде опасни, защото в противен случай те просто биха унищожили своя гостоприемник. Най-често хората със слаб имунитет страдат от вирусни заболявания. Ако имунната система е силна, тя може да „потисне“ развитието на всеки патогенен организъм.

Как стресът унищожава имунитета?

Човек служи като основен естествен резервоар за много вируси (херпес, морбили, грип и други). За да се осигури жизнената активност на вируса, са необходими специални вибрации, които предизвикват негативни мисли (тъга, безпокойство, копнеж, страх и други). Ако човек иска да бъде излекуван, на първо място, той трябва да промени своето мислене и да е в състояние да поеме контрола над своите чувства и емоции.

Хиперактивността помага да се отблъснат негативните мисли , тоест фокусирането върху кариерата, семейството, пътуването и други важни въпроси.

Младите хора често успяват в това, докато възрастните, освен че не са много активни, мислят твърде много. Не е изненадващо, че именно хората от по-старото поколение често страдат от вирусни заболявания, и опитвайки се да бъдат лекувани с лекарства, те допълнително влошават състоянието на организма.

Старите хора обикновено нямат сили и желание да променят нещо в мисленето и живота си като цяло. Затова техните организми служат като идеални гостоприемници за вирусите.

Освободете се от стреса, за да дадете сила на имунитета

Не забравяйте, че нашето емоционално и физическо състояние са неразривно свързани

Ако постоянно потискаме негативните емоции, това със сигурност ще се отрази на здравето ни. Колкото повече негативно усещане се натрупва, толкова по-слаба е имунната система.

Ако всички около вас са болни и се страхувате да се заразите, тогава най-вероятно скоро ще имате всички симптоми. Но ако ясно си кажете, че тялото ви не се нуждае от болест , че не искате да лежите в леглото няколко дни с треска и хрема, тогава имунитетът ви лесно ще „смаже“ всеки „враг“.

В остра епидемиологична ситуация е важно да не се поддавате на общата паника

Достатъчно е просто да се погрижите за себе си, да миете старателно ръцете си, да се опитате да докосвате лицето си по-малко и да се консултирате с лекар своевременно, ако се чувствате зле. И е по-добре да правите това, което обичате, за да няма време да мислите за болестите.

И ако връзката „стрес-отрицателни мисли-имунитет“ ви се струва несериозна, то учените не мислят така

Според тях, отрицателното настроение сигнализира за имунния отговор на организма.

Отрицателното настроение – като тъга и гняв – е свързано с по-високи нива на възпаление и може да е сигнал за лошо здраве, според изследователи от Penn State.

Учените установяват, че отрицателното настроение, измерено няколко пъти на ден, е свързано с по-високи нива на възпалителни биомаркери. Това добавя допълнителна информация към предишни изследвания, показващи, че клиничната депресия и враждебността са свързани с по-силно възпаление.

Възпалението е част от имунния отговор на организма към такива неща като инфекции, рани и увреждане на тъканите. Хроничното възпаление може да допринесе за множество заболявания и състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

След направеното проучване, резултатите от което наскоро (през 2018-та година) бяха публикувани в списанието „Brain, Behavior, and Immunity“ (Мозък, поведение и имунитет) , изследователите вярват, че това е първото изследване на връзката между настроението и появата на възпалителен отговор в човешкото тяло, според главния изследовател Дженифър Греъм-Енгеланд, доцент по биологично и поведенческо здраве в Penn State.

Доцент Дженифър Греъм-Енгеланд

Друго предизвикателство, според учените, което тормози имунната система, е познат враг на много от нас – СТРЕС. Забързаният график на работа и изобилието от ежедневни отговорности могат да ни изкарат „извън релси“. Повишените нива на хормона на стреса, кортизол, затруднява правилната работа на имунната система.

Асоциацията на Американската психологическа общност съобщава, че 75% от американците имат опит с умерени до високи нива на стрес. В допълнение към прякото въздействие на стреса върху имунната функция, неуправляваният стрес може да повлияе на режима на сън, настроението, приема на храна и нивата на физическа активност. Всички тези фактори са свързани с функцията на имунната система.

Предстоят тежки седмици, през които много хора ще се разболеят

Пандемията ще запази своите плаващи нива поне до началото на лятото. COVID-19 и всичко онова, което този вирус причинява, ще стане повод за много тъга и отчаяние. Отделно, изолацията и социалната дистанция правят хората тъжни, отчаяни, апатични или гневни. В този ред на мисли спокойствието и положителната настройка са точно толкова важни, колкото маските и редовната дезинфекция на ръцете и дома.

Източник: medicalxpress.com

смайлин депресия
Смайлин – връща усмивката на вашето лице

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *