Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Менингитът при децата

Менингитът представлява възпаление на лигавицата на главния или гръбначния мозък. Това е остроинфекциозно заболяване, което протича в различни форми и с различна симптоматика – от прояви на назофарингит до свръх остър сепсис. Причинителите се разпространяват най-често въздушно-капков път, но значително по-трудно отколкото при грипните или другите респираторни заболявания.

Менингитът при децата се предизвиква главно от вируси и бактерии. Значително по-рядко причината е гъбична инфекция. Бактериалните менингити са най-опасни. За децата особенно новородените и кърмачетата, най-голям проблем представляват три бактерии причинители – менингококът, пневмококът и хемофилус тип В.

Новородените и съвсем малките кърмачета най-често са атакувани от менингокока. Вирусният менингит протича по-леко в сравнение с бактериалния, които е гноен и тежка клинична картина. Вирусната форма може да бъде причинена от всеки вирус. Появява се като усложнение на вирусни инфекции, когато детската имунна система не може да се справи с инфекцията. От менингококов менингит страдат най-много деца от 6м. до 5г. Наблюдава се и известна сезонност на заболяването най-много са случайте през есенно-зимния период или през пролетта. Това се обяснява с намалените защитни сили на организма през тези периоди и податливостта му към инфекции.

Първите симптоми възникват от 3 до 10 дни след заразяването. При по-големите деца менингитът протича с висока температура, втрисане и повръщане.Характерно е, че силното главоболие не се повлиява от лекарства. Типични са и болките във врата и скованите крайници. Детето е силно чувствително към светлина, шум и допир. При много болни се забелязва трудна подвижност на шията. Детето държи главата си назад, тъй като навеждането напред е много болезнено. Понякога се проявява и червеникав обрив, които започва от дупето и бързо се разпространява. Тежкото състояние продължава 5-10 дни. При децата в яслена възраст типичните симптоми може да липсват – детето е отпуснато и с висока температура. Менингитът е много коварен, когато в самото начало симптомите не се проявяват, а наподобяват грип. Заболяването прогресира изключително бързо и за часове може да доведе до тежък сепсис /отравяне на кръвта/. Понякога обаче началото е рязко и първият симптом е гърч, които е по-дълъг от обикновенния температурен гърч. Всеки един от посочените по-горе симптоми е достатъчен за да се извика „Бърза помощ”. Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването и от общото състояние на организма, средно продължава около месец. Няма траен имунитет след боледуването от менингит.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Менингитът при децата

  1. Pingback: Никога не си поставяйте сами диагнозата при съмнение за менингит! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *