Гинеколог: HPV ваксината предпазва от поне 10 ракови заболявания

Всеки ден ракът на маточната шийка убива десетки млади жени у нас. Има начин за трайна промяна на тази ужасна статистика: ваксина срещу HPV


HPV, познат още и като човешки папиломен вирус, е причина за това ужасно заболяване в 80% от случаите.

Вирус убиец

Защо трябва да се направи ваксина срещу HPV (човешки папиломен вирус), как действа и от какви ракови заболявания предпазва, отговаря гинеколожката и доктор на медицинските науки Ирина Кононова.

Смята се, че повечето хора имат HPV (човешки папиломен вирус). Но щом всички го имат и са заразени, тогава може би този вирус не представлява голяма опасност?

Ирина Кононова, гинеколог

Всъщност, HPV е най-честата полово предавана инфекция (повече от 660 милиона души по света са заразени с нея). В млада възраст разпространението на вируса е най-високо. И въпреки факта, че при половината от заразените самият вирус се елиминира от тялото, именно през втората половина от живота той причинява редица опасни заболявания.

Само ракът на маточната шийка ли е свързан с тази инфекция?

Според Световната здравна организация, свързаните с HPV заболявания представляват повече от 10% от всички злокачествени новообразувания, локализирани в шийката на матката, ректума, ануса, ларинкса, фаринкса, вулвата, пениса и друди. Освен това, през последните 20 години броят на свързаните с HPV заболявания при жените и мъжете нарасна значително.

Как протича заразата? Само чрез сексуален контакт?

И дали е вярно, че презервативът не може да предпази от разпространението на вируса?

Основният път на заразяване е всеки сексуален контакт (дори и оралният секс). Правилното използване на презервативи може да намали риска, но няма да предпази напълно от инфекция. Съществуват и други начини за предаване на вируса: от майка на новородено, чрез микротравми на кожата и лигавиците.

В същото време за инфекцията няма значение дали партньорът има видими признаци на инфекция (кондиломи) или не. Повечето заразени индивиди нямат представа, че са заразени и могат несъзнателно да разпространят вируса.

Колко скоро след инфекцията се открива човешкият папиломен вирус? И какви изследвания са необходими?

За откриване на HPV е необходимо да се предостави материал за откриване на ДНК на вируса чрез PCR-тест. Тази инфекция може да бъде открита почти веднага след заразата. В същото време обаче, положителен резултат от теста за HPV не означава, че човек е болен. В края на краищата, вирусът може да дреме в тялото дълго време, в неактивно състояние и без да причинява заболяване. Освен това е известно, че не всички HPV щамове са опасни, а само определени, които се наричат онкогенни. Както вече стана ясно, в половината от случаите вирусът се елиминира от самия организъм, но може да остане и по-дълго време. Това е важен момент. Колкото по-дълго вирусът остава в латентно състояние в тялото, толкова по-висок е рискът от неговото активиране, тоест появата на различни предракови заболявания и рак. Симптомите в този случай могат да бъдат (под формата на генитални брадавици по кожата и лигавиците), но може и да няма симптоми.

Ако въпреки това се появяват брадавици – какво трябва да се направи?

Първо, важно е да се знае, че не съществува специфично лечение на HPV инфекциите. Всичко, което можем да направим, е да идентифицираме самите заболявания, причинени от HPV, и да премахнем последиците от тях. Ако не лекувате, например, кондиломатоза, рискът от рак се увеличава 10 пъти. Сред методите за лечение на самите генитални брадавици са: медикаментозни, минимално инвазивни и хирургични, които често се комбинират помежду си.

Ваксинирайте се и живейте в мир

Ваксината предпазва от лошите последствия след заразяване с HPV

Колко често и кой трябва да се тества за HPV? Може ли това изследване да замени други видове изследвания и тестове, които се правят?

Няма строги индикации, според които човек трябва да си направи изследване за наличие на човешки папиломен вирус, тъй като той е информативен само в комбинация с други видове изследвания. Жените под 30-годишна възраст се съветват да го правят при видими промени в шийката на матката и с лоши резултати от цитологично изследване, провеждано 1 път на 3 години като част от клиничния преглед. За жени над 30 години е препоръчително да се провежда едновременно изследване веднъж на 3 години – да се направи цитонамазка (за предпочитане течна, тя е по-информативна) и тест за HPV (по-добре да е PCR).

Ако анализът от цитонамазката показа лош резултат и разкрива онкогенни щамове, какво може да се направи в този случай?

За по-нататъшна диагностика е необходима колпоскопия. С помощта на такова изследване е възможно не само да се опише видимата област на лезията, но и да се направи биопсия на засегнатата тъкан за хистологично изследване под контрола на колпоскоп. Въз основа на получените резултати се взема решение за изрязването на засегнатата област. Но тъй като човек не развива имунитет срещу HPV, процесът може да се повтори (и такова повторение се среща при повече от половината от жените). Следователно, единственият начин да се предпазите от болестта е чрез ваксинация, категорична е гинеколожката.

Кой се нуждае от ваксината, как действа и до каква възраст не е късно да се направи?

Почти всеки се нуждае от HPV ваксина – както жените, така и мъжете, тъй като няма друга защита срещу вируса, който не попада в кръвта и не причинява образуването на защитни антитела. Съгласно препоръките на СЗО, оптималната възраст за ваксинация е 9-14 години, т.е. периодът преди сексуална активност. Ваксинацията е показана както за момичета, така и за момчета, тъй като и жените, и мъжете са изложени на риск от онкология. Възрастни на възраст до 45 години също могат да бъдат ваксинирани. Тъй като тялото не развива имунитет срещу вируса, не е необходимо предварително да се тества за HPV. Ако вече има предраково заболяване или рак, в рамките на 3 седмици след лечението, е препоръчително да се направи такава инокулация, така че образуваните от ваксината антитела да предотвратят нова инфекция и рецидив на заболяването.

Какво, освен ваксинацията, помага за предпазване от рак на маточната шийка?

За развитието на болестта един вирус често не е достатъчен. Необходимо е също така да са налице и други рискови фактори: тютюнопушене, стрес, професионални рискове, различни заболявания, особено хормонални, нарушение на вагиналната микробиота, безразборен сексуален живот. Здравословният начин на живот помага за намаляване на риска. Не бива да забравяме, че има и предразположение към възприемането на вируса и генетични фактори. В момента е възможно радикално да се предотврати заболяването или неговият рецидив чрез ваксинация, която насърчава образуването на антитела към основните видове вируси, причиняващи рак на маточната шийка и други онкологични заболявания.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *