ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се грижите за кожата си по време на коронавирус

Носенето на маска е ключов момент за превенцията на коронавирус, но може да доведе до различни кожни проблеми. Ето как да се погрижите за кожата на лицето си по време на коронавирус.

Жена с маска

Ако работите в магазин, салон за красота, ресторант, или пък ви се налага да пътувате често и продължително, носенето на маска в продължение на часове всеки ден не ви е непознато. Макар това да е един от най-добрите начини да предпазите околните от евентуално заразяване с коронавирус, постоянното носене на маска може да доведе до най-различни кожни проблеми и раздразнения.

Всъщност, все по-често дерматолозите съобщават за повишаване на случаите на поява на акне, вследствие на продължително носене на маска, както и кожна екзема, обриви, зачервяване и сухота на кожата в областта на носа, брадичката, бузите.

Причината, от една страна, е намаленият достъп на кислород до кожата в периодите на носене на маска, а от друга – високата влажност и различни замърсители, които се задържат под нея.

Но не само маската е проблем – когато се чувстваме притеснени, под стрес сме, или сме в лошо настроение, това кара тялото ни да произвежда повече кортизол – т.нар. хормон на стреса. Той, от своя страна, води до повишеното производство на мастен себум от кожата, което може да доведе до поява на пъпки и черни точки.

За да облекчите негативното влияние на стреса и носенето на маска, следвайте тези прости, но ефективни съвети за пълноценна грижа за кожата по време на коронавирус.

Полагайте редовни грижи за кожата си

При по-високи температури или при интензивно движение, маската задържа влагата близо до кожата, а по-влажната среда е благоприятно условие за появата на пъпки, обриви и акне. Ако пък средата е прекалено суха – например, ако работите в магазин с включен климатик и носите маска през целия работен ден – това може да доведе до поява на сухота, зачервяване или сърбеж на кожата.

За да намалите риска от тези раздразнения, е важно да полагате редовни и ежедневни грижи за кожата на лицето си.

Преди и след носене на маска, почистете кожата на лицето си с подходящ продукт и нанесете овлажняващ крем. Изберете леки продукти, които не запушват порите на кожата. Ако кожата ви е мазна, използвайте овлажняващ крем на водна основа.

Ако забележите поява на акне, почиствайте редовно кожата си и нанасяйте продукт на основата на салицилова киселина. Избягвайте да чоплите или стискате пъпките, тъй като това може да доведе до възпаление или инфекция.

За да не дразните кожата на лицето допълнително, използвайте хипоалергенни продукти без аромат – мицеларна вода или натурална розова вода за почистване, леки овлажняващи кремове и серуми с хиалуронова киселина или серамиди, които задържат влагата в кожата.

Обърнете внимание на материята на маската

Ако носите маска от плат, обърнете внимание от каква материя е изработена. Избягвайте изкуствени синтетични материи, тъй като те често са обработени с различни химикали, които могат да причинят кожни раздразнения и алергични реакции.

Изберете маска от естествен материал като памук, бамбук, или естествена коприна. Те могат да са ефективна преграда срещу разпространението на въздушно-капковите частици, преносители на КОВИД-19, като същевременно няма да причинят дразнения на кожата ви и ще осигурят повече дишаемост на кожата.

Не забравяйте – заради потенето, задържането на влага, прах, мастни наслоявания и друга мръсотия, трябва да перете често маската, за да намалите максимално контакта на кожата със замърсители и потенциални причинители на раздразнения.

Заложете на повече плодове и зеленчуци в храненето си

Храната е горивото, с което зареждаме тялото си, а състоянието на кожата – неговият най-голям орган, е пряко зависимо от това с какво се храним. Плодовете и зеленчуците трябва да са ежедневно част от менюто ни – от една страна, защото ще подсилят имунитета ни, а от друга, защото ще се погрижат за здравето и добрия вид на кожата ни.

Комплексът от витамини, минерали и антиоксиданти, който се съдържа в плодовете и зеленчуци, ще помогне за възстановяването на клетките на кожата, ще подсили производството на колаген, и ще подсили защитните им фукнции срещу неблагоприятните атаки от външни агресивни фактори.

За целта, в храненето си заложете на разнообразие от пресни продукти – в най-различни цветове и форми, колкото по-богато, толкова по-полезно! А за да сте сигурни, че ще извлечете максимално ползи от полезните вещества, изберете местно отгледани, пресни български плодове и зеленчуци. Лесно е – разгледайте продуктите в била брошура, и изберете – предложенията са винаги с проверено качество, свежи и неустоимо вкусни.

Започнете деня с прясно приготвено смути с банан, спанак и замразени горски плодове (те са най-богати на антиоксиданти). За обяд не пропускайте свежа салата със сезонни зеленчуци (цвекло, карфиол, моркови са все добър източник на витамин А и Е, които се грижат за здравето на кожата), през деня хапнете ябълка или портокал, а вечер добавете задушени броколи, сладки картофи или сладка царевица към вечерята. Естествен прилив на енергия и супер грижа за цялото тяло, включително кожата!

Полагайте повече грижи за вътрешния мир

Полагайте повече грижи за вътрешния мир

Грижата за външния вид започва от вътре. Както вече споменахме, когато сме стресирани или притеснени, това кара организма ни да произвежда хормона на стреса, който се отразява не само на това как се чувстваме, но и на това как изглеждаме.

Отделете ежедневно време за себе си, в което да се разтоварите от напрежението и притесненията – запалете ароматни свещи, пуснете си любимата музика и си направете  маска на лицето. Препоръчваме ви рецепта за маска с авокадо, мед и лимон – страхотен начин да почистите порите и да овлажните кожата. Полезните мазнини, съдържащи се в авокадото, витамините в лимона и антибактериалните качества на меда ще накарат кожата ви да засияе!

Eто и как да си приготвите маската: С помощта на вилица, намачкайте половин добре узряло авокадо и добавете 1 с.л. мед и 1/2 ч.л. прясно изстискан лимонов сок. Разбъркайте добре и нанесете на добре почистено лице. Оставете да преседи 20 минути и отмийте с хладка вода.

Не забравяйте и, че тялото е създадено да се движи, а спортът е един от най-добрите начини да се справите със стреса. Поне 30 минути дневно практикувайте лека физическа активност – като например йога или просто разходка из квартала привечер.

Най-важното е в това време за себе си да се откъснете максимално от тежките мисли. Вдишайте, издишайте и помнете – всичко ще бъде наред!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *