Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При счупване не слагайте топъл компрес

Здравейте мисля, че си счупих палеца на крака. Изкривих го и вътре ста­вата му изпука два пъти. Боли много, кракът отече и всички стандартни симптоми са на­лице. Това беше преди две седмици, сега вече болката малко понамаля. Мисля да изчакам да заздравее от само себе си. Има ли някаква опасност от вътрешна инфекция и ако може да ми препоръчате ня­какво лекарство?

Живко Пенев – Бургас

По-важните мерки при съмнение за счупване на ходилото или пръстите на крака са следните:

  • Покой на ходилото и пръстите – не правете опити да застанете на травмирания крак или да ходите, както и да движите ходилото или пръстите.
  • Обездвижване – по­страдалата част трябва да се обездвижи в положе­нието, в което се намира, без опити за наместване, независимо дали има оче­видна деформация или не. В случай на травмирано ходило то може да се шинира с подръчни мате­риали (възглавница, която се обвързва или облепя около глезена и ходило­то). Трябва да се избягва прекалено стягане, за да не се прекъсне притокът на кръв към ходилото. В случай на счупен пръст препоръчително е да се постави нещо меко (мар­ля, памук, парче плат, кър­пичка) между увредения и съседния му здрав пръст, след което счупеният пръст се привързва умере­но стегнато към съседния на него здрав.
  • Повдигане – за да се намалят притокът на кръв, отокът и подува­нето, се препоръчва по­страдалото ходило да се постави по-високо от останалата част от тя­лото.
  • Прилагане на лед – намалява отока и до известна степен болка­та. В никакъв случай не прилагайте топло – това би увеличило отока. При­лагайте леда увит в ха­влия или[1] носна кърпа (не трябва да има директен контакт между леда и кожата) за 10-15 минути на всеки час.
  • Обезболяване – може да вземете аналгин (ако нямате непоносимост към него) или други, про­даващи се без рецепта обезболяващи лекарства (най често от групата на нестероидните противо­възпалителни средства).
  • Почистете кожната рана (ако е нали­це открито счупване) – с чиста вода или ако имате подръка алкохол, риванол или някакво ан- тисептично средство (такова задължително има в автомобилните аптечки), след което покрийте с чиста кърпа, марля или парче плат и незабавно потърсете болнична помощ.
  • Лечението на счупванията на костите на ходилото и пръстите на краката зависи от мястото и тежестта на счупването. Принципът на лечение на всяко счуп­ване е наместване на счу­пените фрагменти в нор­малното им положение, (ако има разместване) и задържането на това положение за период от време, достатъчно дъ­лъг, за да позволи костно срастване.

BHИМАНИЕ!

  • Най-леките счупвания на ходилото и пръстите изис­кват само покой, прилагане на лед и обезболяване. Може да се препоръча носене на обувки с твърда и равна подметка.
  • По-тежките и разместени счупвания обикновено нала­гат наместване на костните фрагменти. След това лека­рят обездвижва мястото за различен период от време с по­мощта на стягаща превръзка, лонгета, шина или циркулярен гипс.

При счупвания на пръ­стите (особено ако не са на палеца) обикновено се прилага привързване на пострадалия пръст към Съседния здрав или по- рядко след наместването се прилага обездвижване в шина или гипс. Счупването на палеца може да изисква прецизно наместване и обездвижване в шина, лон­гета или гипс или дори из­вършването на операция.

При тежките счупва­ния може да се наложи из­вършването на операция, при която се прави наме­стване на счупената кост под директния контрол на хирурга и фиксиране на нормалното положение на фрагментите с помо­щта на хирургични винто­ве, игли или телове. След обездвижване на ходилото и пръстите с помощта на шина или гипс.

При наличие на откри­то счупване задължително се налага извършване на операция, при която се почиства старателно ра­ната, отстраняват се не- жизнеспособните тъкани, наместват се костните фрагменти и нормалното им положение се фиксира с помощта на хирургични винтове, игли и др. Тъй като тези счупвания но­сят голям риск от инфек­ция и възпаление на кост­та, лечението включва и прилагане на антибиотици по венозен път и ваксина против тетанус.

За да се даде покой на крака и да се избегне стъпването върху него, обикновено се налага ходе­не с една или две патерици. Независимо от вида на лечение, непосредствено след него се предписва рвхабилитационна про­грама, в която основно място заемат упражнения за възстановяване обема и силата на движенията на засегнатото ходило или пръст.

Прогнозата и срокът за възстановяване вари­рат много в зависимост от вида, местоположе­нието и тежестта на счупването. Счупванията на пръстите обикновено заздравяват за около 6-8 седмици, като прогноза­та за възстановяването им е много добра.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *