ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето защо пропускането на закуска е вредно

Какво се случва с тялото ни когато не закусваме? 

Закуска
Прескачането на закуска причинява множество вредни верижни реакции в организма

Закуската наистина е най-важното хранене от деня. Нейното предназначение е да прекъсне гладуването, от всички часове, които прекарвате в сън. Известно е, че прескачането й не е благооприятно за здравето и причинява множество вредни верижни реакции в организма.

Една от най-честите причини хората да пропускат закуска, е че просто не са гладни сутрин. Това казва специалистът по естествена медицина и хранене, д-р Джош Акс.

За хора, който не изпитват глад сутрин той препоръчва да започват деня си с течен шейк или здравословно смути. По този начин те ще научат организма си, да свикне с приема на храна след събуждане. Докторът съветва също да се внимава с течните калории, които се набавят от плодови сокове или подсладени напитки.

„Те обикновено са пълни със захар, но не осигуряват почти никакви фибри, протеини и сложни въглехидрати. Здравословната закуска се състой от комбинация от протеини и полезни мазнини. Тях може да си набавите от яйца, авокадо, месо, мюсли и др. продукти. По този начин стомахът е сит за по-дълго време и се предотвратяват колебания в нивата на кръвната захар”, доплъва още специалистът.

 

Тук ще ви разкрием някои от негативните ефекти, които има гладуването сутрин:

 

  1. Забавя метаболизма

Има доказателства, че ранното хранене стимулира метаболизма и кара тялото да изгаря повече калории през деня. Когато гладувате твърде дълго, тялото ви преминава в защитен режим и започва да съхранява възможно най-много калории (подобно на мечките когато се готвят за хибернация).

 

  1. Отразява се на нивата на стрес

Закусването действа положително върху котизола. Това е един от „хормоните на стреса”, който се произвежда от надбъбречните жлези. Според изследване от Тексаския университе в Остин, кортизолът помага на тялото да използва глюкозата и мазнините за енергия и управляване на стреса.

„Обикновено нивата на котризол са най-високи около 7 часа сутринта. За това е важно да се нахраните, за да ги нормализирате” казва д-р Акс. „Ако нивата на кортизол останат повишени, е вероятно да се почувствате нервни или тревожни.

 

  1. Кръвната захар спада

Изследвания публикувани в „Journal of Frontiers of Human Neuroscience” показват, че закуската помага за възстановяването на гликогена и стабилизира нивата на инсулин. Ако не покачите запасите си от глюкоза в кръвта от сутринта, това ще ви накара да се чувствате прекалено гладни, раздразнителни и уморени.

 

  1. Може да доведе до главоболие

Независимо дали става въпрос за прекомеро количество кофеин, който сте консумирали, ниска кръвна захар или и двете. Тези фактори могат да са причина за главоболие.

 

  1. Води до повишен риск от сърдечни заболявания

Редовното пропускане на закуска ви прави по-податливи на затлъстяване. Наднорменото тегло само по себе си увеличава риска от заболявания на сърцето, високо кръвно, висок холестерол и диабет.

16 годишно проучване на Харвардски университет стига до заключението, че мъжете между 45 и 82 години, които пропускат закуска всеки ден, са с 27% по-застрашени от сърдечен удар.

Източници: https://www.mensjournal.com/; https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *