Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 добри причини да се пие вода

Водата е основата на целия живот това включва и тялото ни. Мускулите, които движат тялото  са 75% вода; кръвта, която транспортира хранителни вещества е 82% вода; белите дробове, които осигуряват кислород са 90% вода; мозъка, който е контролния център на тялото е 76% вода; дори костите са 25% вода.

Ние всички знаем, че водата е добра за нас, но често причините за това са малко размити. И дори да знаем защо е толкова добре за нас да пием вода, това е навик, който много хора нямат.

Има някои много силни причини, които да ви накарат да пиете много вода всеки ден.

1. Подобряване на мозъчната функция

Една от най-важните ползи от пиенето на вода е подобряването функцията на мозъка. Ако приемането на вода е малко, кръвта се сгъстява и тялото работи повече за да я циркулира, съответно мозъка става муден.

Ако има полза от пиенето на вода, от която всички ние да се нуждаем, то тава е тази.

  • 2 % спад на телесните вода може да предизвика проблеми с краткосрочната памет, проблеми с основни математически изчисления и проблеми с фокусирането върху екрана на компютъра или отпечатана страница.
  • Загубата на 4-5 % от водата в тялото се отразява на работоспособността – спад с 20 до 30 процента.
  • В първите 5 до 10 минути след пиене на студена вода, човек става по-креативни и се концентрира по-добре.

2. Повишаване на енергията

Липсата на вода е причина номер 1 за умора през деня. Дори и леко обезводняване като  загуба на 1-2 % от телесното тегло може да изсмуче цялата енергията от тялото, което ни кара да се чувстваме уморени. Ако сте жадни, това вече значи, че сте обезводнени и това може да доведе до умора, мускулна слабост, виене на свят и други симптоми.

В училище, учениците, които пият достатъчно вода са по-бдителни и имат по-голямо желание да учат. На работа, хората, които получават достатъчно вода са по-внимателни към тяхната работа. Ползата от пиенето на вода за спортистите и тези, които тренират също е доказана. Спортистите могат да загубят 4 или 5 литра вода само в една тренировка!

3. Здраво сърце

Повечето лекари ще се съгласят, че най-голямата полза от пиенето на вода е подобряването и поддържането на здравето. Нормално се препоръчва да се пие 8-10 чаши вода дневно. Това важи особено за по-възрастните хора, които са склонни към дехидратация. Пиенето на една добро количество вода може да намалите риска и от сърдечен удар. Шест-годишно проучване, публикувано в Американския журнал по епидемиология доказва, че тези, които пият повече от 5 чаши вода на ден имат 41% по-малка вероятност да умрат от инфаркт, отколкото тези, които пият по-малко от две чаши.

4. Помага при главоболие

Друг симптом на дехидратацията е главоболието. В действителност, често, когато имаме главоболие, това е въпрос на не достатъчно пиене на вода. Има много други причини за главоболие разбира се, но дехидратация е често срещана.

5. За здрава кожа

Питейната вода може да изчисти кожата, а хората често забелязват здравословен блясък след пиенето вода. Това разбира се няма да се случи за една нощ, но само една седмица на пиене на здравословно количество вода може да има добър ефект върху кожата ви.

6. Помага при храносмилателни проблеми

Нашата храносмилателна система се нуждае от добро количество вода, за да смели храната правилно. Често водата може да помогне за излекуване на проблеми със стомашната киселина и комбинирано с фибри има много добър ефект при запек (често в резултат на дехидратация).

7. Намалява риска от рак

Като продължение на предишната точка може да кажем също, че пиенето на здравословни количество вода (поне 2 литра на ден) намалява риска от рак на дебелото черво с 45% и от рак на пикочния мехур с 50%. Пиенето на много вода също може да намали и риска от рак на гърдата.

8. В помощ на спазващите диета

Водата е един от най-добрите инструменти за намаляване на теглото, най-вече защото често замества висококалорични напитки като газирано и алкохол. Друго важно е че тя потиска апетита и често, когато ние мислим, че сме гладни всъщност просто сме жадни. Водата не съдържа никакви мазнини, калории, въглехидрати и захар. Пийте много вода за да помогнета на режима ви за загуба на тегло.

Тяло, което се е дехидратирало има забавен метаболизъм и не може да изгаря поетите мазнини. Ползата от пиене на вода, от хора на диета е, че тя увеличава метаболизма с около 2%.

9. Пречиства организма

Водата се използва от организма, за изхвърляне на токсините и отпадните продукти от тялото.

10. По-добра физическа сила

Ако сте дехидратирани това може сериозно да попречи на спортните ви дейности, може да ви забави и да ви направи по-слаби. Упражненията изискват допълнително вода, така че не забравяйте да пиете преди, по време и след тренировка.
Внимание: Въпреки, че ползите от пиенето на вода са много и разнообразни, не трябва да прекалявате. Твърде голямото количество вода прието за кратко време може да ви навреди. Като цяло здравите бъбреци могат да обработят около 1 литър вода (течности) на час. Въпреки това, стрес (от продължително физическо усилие), както и някои болестни състояния, могат значително да намалят това количество. И все пак най-здравословното количество вода е около 2 литра на ден разпределени сравнително равномерно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *