БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Какво се случва със здравето ако пропуснете вечерята?

Тези, които се стараят да следват здравословен начин на живот, знаят, че храненето преди лягане е вредно

вечерята
Обедът раздели с приятел, вечерята дай на врага!

За да бъдем по-точни, не се препоръчва да консумирате каквато и да е храна поне три часа преди лягане. Когато човек спи, нуждата му от енергия е минимална. А доставката на излишно гориво за тялото през нощта причинява производството на вредни свободни радикали.

В стремежа си да бъдат здрави и стройни, хората са измислили много видове гладуване: интервално, само плодове и зеленчуци, „сухо“ гладуване, каскадно и други. Гладуването помага за изчистване на тялото, отслабване и много често се използва като лечение. Но крайъгълният камък на избягването на храната е правилото „не яж вечер“.

Защо е добре да не ядете преди лягане?

Няма значение какъв начин на гладуване сте избрали, ключът към успеха е следното правило: не яжте поне 3 часа преди лягане, или най-добре пропуснете вечерята. Защо? Какво се случва в тялото вечер и през нощта?

Гладуването е важно за нормализиране на клетъчната митохондриална функция и предотвратяване увреждането на клетките. И в това отношение можете да получите траен положителен резултат, ако усвоите навика да не ядете храна поне 3 часа преди лягане. Освен това, лекарите и диетолозите препоръчват да се пропуска вечерята колкото може по-често. А и всички сме чували сентенцията, че е по-добре да дадем вечерята на врага си.

Когато човек спи, потребността на тялото от енергия е изключително ниска

Транспортирането на излишното гориво в организма през това време води до производството на свободни радикали в значителна степен.

Сънят детоксикира и регенерира цялото тяло. Следователно, процесът на усвояване на храната, когато човек спи, затруднява и забавя тези жизненоважни и възстановителни процеси.

През нощта тялото се снабдява с енергия от кетоните, тъй като запасите от гликоген обикновено се изчерпват за 18 часа (или 13 часа предварително, ако се яде храна с ниско съдържание на въглехидрати). Навикът да се „хапва“ преди лягане има благоприятен ефект върху попълването на запасите от гликоген, което не позволява на тялото да изгаря мазнините през нощта.

Да се откажете от вечерята означава да увеличите интервала от време, през което естествено можете да минете без храна на ден. Това помага да се постигне пиково гладуване и да се възползвате максимално от него.

Множество медицински изследвания потвърждават, че храненето преди лягане е вредно по всякакъв начин. Обосновката е ясна: когато човек спи, тялото му изразходва по-малко калории. Това означава, че е полезно човек да премисли навиците си и да започне да отказва късни вечери и закуски. В противен случай излишното гориво ще провокира излишното производство на вредни свободни радикали. За последните се знае, че активират процесите на увреждане на тъканите, задействат процеса на стареене и причиняват прогресиране на хронични заболявания.

Какви заболявания провокира храненето преди сън?

Между стомаха и хранопровода (тръбата, която пренася храната от устата до стомаха) има мускулна клапа, наречена долен езофагеален сфинктер. Понякога този клапан остава отворен, което позволява на съдържанието на стомашните и храносмилателните сокове да се изтичат обратно в хранопровода и да предизвикват дразнене и киселини. Това може да увреди хранопровода и да доведе до състояние, наречено ГЕРБ (Гастроезофагеална рефлуксна болест).

Проблеми със сърцето могат да бъдат предизвикани поради много причини, включително и заради хранене и преминаване след това в легнало положение, според клиниката Майо.

Друг риск от яденето преди лягане е диспепсия, по-известна като лошо храносмилане или разстроен стомах. Това е набор от симптоми, като болка в стомаха, гадене, бързо напълняване и подуване на горната част на корема или киселини, които обикновено могат да бъдат предизвикани от късното хранене.

Хранене преди лягане и качество на съня

Ако редовно се храните близо до часа на лягане и имате проблеми със съня, определено си струва да помислите дали това има връзка със съдържанието на стомаха.

Основната грижа всъщност се връща обратно към киселинния рефлукс и лошото храносмилане, което може да затрудни заспиването. Но ГЕРБ и стомашното разстройство може да направят по-кратко времето, през което човек спи. Изводите от този факт са ясни – ако човек прескочи вечерята, ще има много повече ползи за здравето, отколкото вреди.

Източник: www.self.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *