БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

ЯМР в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ предупреждава за Паркинсон

В софийската болница вече работи ядрено-магнитен резонанс, който алармира за опасността от болестта на Паркинсон още преди тя да се e проявила

Модерният апарат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София хваща карциномите преди да са нараснали фатално

Онова, което отличава иновативният ЯМР е, че той има 3Т-Тесла сила на магнитното поле. Или иначе казано – той е два пъти по силен, тъй като стандартните апарати в България са с 1,5 по тази скала. Модерният ЯМР в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ може да вижда повече и в по-голям детайл. Той различава много по-дребни структури, които остават незабелязани за подобните на него машини.

Д-р Марин Пенков поясни, че модерният ЯМР се нуждае и от много по-малко време за визуализация, за разлика от машините, които сега функционират в България. Само 9 такива апарати има в цяла Европа, допълни той.

По-старите ЯМР ще открият рак на дебелото черво, например, когато той вече е нараснал. Новата апаратура го хваща доста по-рано и в повече детайли. Модерният ЯМР в „Св. Иван Рилски“ може да засече дори момента на проникването му в стената на червото.

Това е важно не само за ранното откриване, но предначертава и целия ход на лечението, което предполага една по-благоприятна за пациента посока. В едно с по-краткото време за сканиране, апаратът, който работи в софийската болница не облъчва болните.

По думите на д-р Пенков това го прави незаменим при оценка на терапията и проследяване на онкологично болните пациенти.

Конфигурацията на модерното ЯМР позволява с него да се преглеждат и деца. Инсталиран е и пълният пакет педиатрични програми за най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при тях.

„Такова нещо се прави в твърде малко болници в страната“, подчерта д-р Марин Пенков

Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване,
позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на малките пациенти. Подобен тип апарат ще даде и нов тласък на феталната морфология, позволявайки максимално точно и ясно сканиране на плода.

Д-р Марин Пенков

В едно с всичко, изброено до тук, ядрено-магнитният резонанс в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разполага и с всички програми за изследване на гастроинтестиналната система, които са последен клас. Предимство на новата техника е и това, че прави функционална диагностика на черния дроб за отлагане на мазнини и желязо, както и количествена оценка на фиброзата в него. Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочо-половата система при мъже и жени, като особено внимание е отделено на обществено значимите болести като рака на простатната жлеза и шийката на матката.

Новата медицинска апаратура струва 6 млн. лева и е закупена със средства на самата болница. Пациентите не плащат изследването с нея, тъй като то се поема от НЗОК.

„Проблем за нас, като лечебно заведение е, че ни плащат 276 лева независимо дали изследваме малкото пръстче или мозъка на пациента, подчерта д-р Марин Пенков. Проблемът е, че сумата е формрана през 2000 година, когато общо в страната е имало един или два ядрено-магнитни резонанса от много по-нисък клас“, поясни д-р Пенков.


Д-р Марин Пенков е eдинственият специалист по Педиатрична неврорентгенология и по Неврорентгенология с дипломи от Европейското дружество по тази специалност. Завършил е МУ-София през 2003 г. От 2004 г. е ординатор-рентгенолог в УБ „Лозенец“. От 2009 досега работи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“- София, а от 2011 г. е ръководител на отделението по Образна диагностика. От 2012 г. е асистент-рентгенолог към Катедрата по Образна диагностика към МУ – София. От 1 април 2019 г. е назначен за член на Експертния съвет по Образна диагностика към МЗ.


Информация за контакт

Отделение по Образна диагностика към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Д-р Марин Пенков, тел. : 02 / 9522780

ДКЦ „СВ. ИВАН РИЛСКИ” ЕАД
База УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД
Адрес: гр. София,
бул. „Акад. Иван Гешов“ 15
телефон за записване и регистратура: 02/952-58-78

email: pr@rilski.com
email: admin@rilski.com

Източник: clinica.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *