Храни, които подобряват настроението

Ние сме чували израза „Ти си това, което ядеш.“ Така че, ако се окажете ексцентрични, уморени и дори в клинична депресия, може да имате възможност за повишаване на настроението, като промените това, което ядете и времето през което го ядете. Диетолози обясняват как да направите това.Ако откриете, че сте раздразнителен към себе си, към приятели и колеги това от което имате нужда е да направите храненето си по-добро. По този начин ще стабилизирате кръвната си захар, а по-този начин ще се подобри и настроението ви.

Яжте на всеки 4 до 5 часа. Хранене последователно през целия ден предоставя на мозъка и тялото много енергия. Тази стратегия на хранене може да нормализира нивото на кръвната захар и да подобри настроението ви драстично. При някои хора с диагноза хипогликемия може да се наложи да се хранят и по-често на около 2-3 часа. Необходимо е да се намали приема на рафинирани въглехидрати, бонбони, плодов сок може да доведат до повишаване на нивото на кръвната захар и това може да ви накара да се чувствате раздразнителни и уморени.

Храни като зеленчуци, плодове, боб, грах, лещаи храни богати на разтворими фибри са много полезни за организма и значитилно бързо оправят нивата на кръвната захар, а от там и вашето настроение. Яжте храни богати на протеини особенно на закуска. Протеините забавят усвояването на въглехидрати в кръвта, а това повишава оптимизма и ви прави по-продуктивни през целия ден. Храните богати на протеини са морски деликатеси, риба, телешко, свинско, тофу, яйца и нискомаслено кисело мляко.

Три специални хранителни вещества, които е добре да включите в диетата си

Омега-3 мастни киселини. Те поддържат умствената дейност на човека, съдържат се във мозъка повече отколкото във всяка друга част на тялото. Употребата на омега-3 мастни киселини спомага за повдигане на настроението и облекчават депресията. Храни, богати на омега-3 мазнини са: мазна риба (сьомга, скумрия и сардини), лененото семе, рапично масло, орехи и яйца.
Фолиева киселина и В12.Проучванията показват, че фолиевата киселина и витамин В12 са важни за доброто настроение на човека. Проучванията показват, че липсата на фолиева киселина и витамин В12 в организма на човек  води до депресии. Някои учени смятат, че тези витамини се използват от организма за образуването на сератонин, които е важен за доброто настроение. Храни, богати на фолиева киселина: зърнените закуски, лещата, грах, соя, овесени ядки, цвекло, броколи, слънчогледови семки, пшеничен зародиш и портокали. Храни, богати на витамин В12: черупчести мекотели (миди, стриди, раци), дива сьомга (пресна или консервирана), постно говеждо месо, извара, нискомаслено кисело мляко, и яйца.

През последните няколко години изследванията предполагат, че консумацията на храни богати на витамин Д помагат за подобряване на настроението у хората и спират напрежението. Храни, богати на витамин Д: риба с кости, без мазнини и нискомаслено мляко, обогатено соево мляко и яйчни жълтъци.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *