Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коронавирус: Ваксина дава обещаващи резултати

Разработената в Оксфорд ваксина успешно предизвиква имунен отговор

Коронавирус ваксина
Ваксината наречена „ChAdOx1 nCoV-19” се разработва с рекордни темпове

Изпитания, в които участват 1077 души показват, че ваксина разработена от учените в Оксфорд, кара организма да произвжда антитела и Т-клетки, които се борят с COVID – 19.

Установено е, че ваксината е безопасна и предизвиква имунен отговор, но е рано да се каже дали той е достатъчен за осигуряване на трайна защита.

Обединеното кралство вече е заявило поръчка за 100 милиона дози от ваксината.

Как действа?

Ваксината наречена „ChAdOx1 nCoV-19” се разработва с безпрецедентна бързина. В основата й седи лабораторно разработен вирус, който причинява обикновена настинка при шипманзетата. Той е силно модифициран, така че да не предизвиква инфекции при хората и да наподобява коронавирус.

Учените са постигнали това, като са прехвърлили генетичните инструкции на „шиповия протеин” във ваксината, която разработват. Въпросният протеин е основния инструмент, чрез който вируса нахлува в клетките на нашия организъм. Това означава, че ваксината силно наподобява коронавирус и имунната система се научава как да го атакува и елеминира.

Голяма част от ефективните ваксини, които използваме действат на същия принцип – предизвикват появата на антитела и Т-клетъчен отговор.

Нивата на Т-клетките достигат своя пик 14 дни след ваксинацията, а нивата на антитела след 28 дни. Изследването не се е провеждало достатъчно дълго време, за да се разбере дали се изгражда трайна защита срещу вируса.

Проф. Андрю Полард от изследователския екип в Оксфордски Университет казва пред BBC: „Наистина сме доволни от резултатите, публикувани днес, тъй като виждаме както неутрализиращи антитела, така и Т-клетки. Изключително обещаващи са разултатите, които получаваме, но все още нямаме отговор на въпроса дали наситина сме защитени след ваксинация. В момент на изчакване сме“.

Според резултатите от проучването 90% от хората са развили наутрализиращи антитела след една доза.

„Не знаем нивото на антитела, което е необходимо за защита, но можем да увеличим максимално имунния отговор с втора доза”, категоричен е проф. Полард.

Безопасна ли е?

Да, но има странични ефекти. При 70% от ваксинираните са се появили температура или главоболие. Според изследователите тези странични ефекти не са опасни и могат да се преодолеят с обикновен парацетамол.

Проф. Сара Гилбърт от Оксфорд споделя: „Предстои още много работа преди да потвърдим дали ваксината ще ни помогне за справяне с пандемията, но ранните резултати, които получаваме са много обещаващи”.

 
Разработват ли се и други ваксини?

Оксфордската ваксина не е единствената стигнала този етап от разработката си. На подобни фази са ваксини от Китай и САЩ.

Американската компания “Moderna” бе първата, която стигна до ваксина, която предизвиква появата на наутрализиращи антитела. Те инжектират РНК на коронавирус, което започва да създава вирусени протеини, за да предизвика имунен отговор.

В Китай използват подобен подход на този в Оксфорд, който също дава обнадеждаващи разултати.

Трябва да сме наясно, че тези методи са експериментални. И трите разработки за ваксина са на гребена на съвременната наука и все още не е доказано, че ще имат ефект.

Източник: https://www.bbc.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *