ФОЛИКУМ / FOLICUM

Съдържа витамин В9 – фолиева киселина (Folicumacidum)

Предназначение

ФОЛИКУМ ацидум е антианемичен препарат. Фолиевата киселина или още витамин В9, участва в синтеза на нуклеинови киселини в човешкия организъм. Стимулира продукцията на основните кръвни компоненти, подпомага възстановяването на увредени тъкани. Недостигът на фолиева киселина в организма може да провокира мегалобластна анемия. При бременност изпълнява защитни функции по отношение на въздействието на тератогенни фактори върху плода. Дефицитът й може да се отрази негативно върху синтеза на аминокиселини, миелин, мазнини и протеини.

Продуктът ФОЛИКУМ е добро решение за профилактика на витаминен дефицит при бременност и кърмене. Като част от комплексна терапия се препоръчва при макроцитарна хиперхромна анемия, левкопении като резултат от медикаментозни въздействия и йонизираща радиация; при хроничен гастроентерит и чревна туберкулоза.
Помага за възстановяване при депресивни състояния, нервност, физическа и психична преумора.

Как се приема

Таблетките ФОЛИКУМ съдържат по 400 микрограма витамин В9. Приемът е веднъж дневно, по време на хранене или непосредствено след това.

Една таблетка, еднократно: това е стандартната дневна доза, препоръчвана преди зачеването и по време на бременност в първия триместър. Профилактиката редуцира риска от дефекти в развитието на плода, основно т.н. спина бифида. По време на кърмене за достатъчна дневна доза се счита 260-280 микрограма.

С лечебна цел продуктът може да се назначава на деца и възрастни в дневни дози, съобразени с възрастта и с обичайните потребности на организма от този компонент. Лечебният прием може да продължи от 20 до 30 дни.

Възможни нежелани ефекти

При профилактика или лечение с ФОЛИКУМ е възможно да се развие анораксия; има случаи с подуване на корема, горчив вкус в устата, гадене. Не са изключени алергични реакции с обриви, сърбеж, уртикарии, бронхоспазъм, анафилактичен шок. По правило редките алергични реакции се развиват при значително предозиране.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФОЛИКУМ не се назначава при алергия към фолиевата киселина.

Противопоказан при онкологични заболявания, при дефицит на витамин В12.

Избягва се при анемия с неизяснена етиология, тъй като фолиевата киселина би затруднила точната диагностика.

Взаимодействие с други медикаменти

Няма информация за лекарствени взаимодействия с участието на ФОЛИКУМ, които да са навредили на потребителя. Всяка комбинация с медикамент или билков продукт следва да бъде консултирана с лекуващия.

____________________________________________________________________________
Усреднена цена в аптеките – 7.00 лв за опаковка от 30 таблетки по 400 микрограма

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.