Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънцето може да се ви докара обрив и уртикария

Какво представлява соларната уртикария, какви са симптомите и как да я лекувам?

Галя Кръстева – Велико Търново

Соларната уртикария е фотодерматоза, характеризираща се с появата на сърбящ обрив след излагането на слънчева светлина. Обривът е разли­чен по форма и големина, стои като оток спрямо околната кожа, с резки неправилни граници – светлорозови до по-интензивно оцветени, придружени от силен сърбеж. Системни прояви като Общо неразположение, световъртеж, главоболие, гадене, спадане на артери­алното налягане са по-редки, обикновено при по-интензивно излагане на директни слънчеви лъчи. Рядко се наблюдават при­дружаващи прояви на алергична реакция като бронхоспазъм със задух и „свирене“ на гърдите.

Соларната алергия може да се обърка с фоточувствителността, провокирана от прием на медикаменти – антибиоти­ци като тетрациклини, нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, кетопрофен, често употре­бявани диуретици – хидрохлортиазид, фуросемид, липидопонижаващи средства – статини, невролептици – хлорпрома- зин, тиоридазин, хлорпротиксен, псора- лените, използвани в дерматологията, и други лекарствени средства. Някои от тях проявяват фототоксичен ефект, който е много по-чест, с по-ранна и по- изразена клинична картина, наподобява­ща по-скоро слънчево изгаряне. Тук няма имунна реакция, а директно токсично действие. Фоточувствителност могат да провокират и козметични средства!, включително слънцезащитните лосиони и кремове.

ВНИМАНИЕ!

Соларната уртикария се различава още от системните заболявания, при които се регистрира повишена чувствителност към светлинното дразнене като лупус еритематодес, порфирии, както и от случаите на уртикария, когато провокиращият агент не е светлината.

Диагностицирането на соларната уртикария се осъществява с фототест, състоящ се в стимулация с различен спектър от дължина на вълната. Най- често реакция се регистрира към UVA лъчите. Антихистаминовите лекарства са основен клас медикаменти, прилагани за овладяване на реакцията и контрол над алергията, т.е. предотвратяват появата на обривите, повлияват добре сърбежа. По-новите класове медика­менти не притежават нежеланите странични действия на познатите стари препарати и не предизвикват привикване. В редките случаи, когато антихистаминовите средства не дават очакваните резултати, може да се при­бегне до фотодесензитираща терапия с дозирано прилагане на ултравиолето­ва светлина в различен спектър през пролетните месеци с очакван ефект за летния сезон. Вече са регистрирани добри резултати от приложението на имунотерапията за борба със заболя­ването.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Слънцето може да се ви докара обрив и уртикария

  1. Pingback: При претопляне се получава обрив по кожата | Лекува нет

  2. Pingback: Има ли излекуване на слънчевата алергия? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *