БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Ще има ли повече пациенти с рак след епидемията от COVID-19?

COVID-19 е животозастрашаващ за болните от рак. Освен това, стресът, които много хора изпитват заради пандемията, може да стане причина за онкологично заболяване

 COVID-19
Ще има ли повече пациенти с рак след епидемията от COVID-19?

Поради карантинните ограничения скрининг програмите бяха съкратени. Благодарение на тях ракът се открива в ранен стадий. Затова е възможно след края на епидемията да има проблем както с новооткритите случаи, така и с лечението на вече болните от рак пациенти.

За раковоболните коронавирусът е особено опасен

Онкологичните пациенти действително страдат от короновирусната инфекция по-лошо, тъй като имунитетът им е отслабен. Според американски онколози, във водещите им медицински центрове смъртността по време на епидемията достига от 20 до 28% от раковите пациенти, заразени с COVID-19.

Но, по време на епидемията бяха направени някои интересни открития. Например, оказа се че на фона на химиотерапията интензивността на цитокиновата буря (най-опасното усложнение на коронавирусната инфекция, която често води до смърт) намалява.

Минаха повече от 3 месеца, прекарани в стрес. В състояние ли е продължителният стрес да причини рак?Ето какво казва по темата известния руски онколог, ръководител на Националния медицински изследователски център за радиология, академик Андрей Каприн.

Някои учени смятат, че в човешкия мозък има център, който контролира деленето на клетките. Стресът предизвиква проблеми в това делене. В резултат на това започва хаотично клетъчно делене – появява се рак.

Академик Андрей Каприн

В Русия, Онкологичната служба, е създадена на 30 април 1945 г. – 10-на дни преди края на войната. Говори се, че Сталин се обадил на водещи съветски академици и ги попитал коя поддисциплина на медицината след войната ще бъде най-търсена. И получил отговор, че основната последица от мъката, страданието, лишенията и продължителната липса на медицинска помощ ще бъде ракът.

Разбира се, че не бива да се сравнява следвоенния и след коронавирусния стрес – разликата е огромна. Но да се правят навременни прегледи и изследвания никога не е излишно.

Лятото ще бъде прекалено горещо, предупреждават синоптиците. Увеличава ли топлото време рискът от рак?

Рискът от рак не се увеличава от топлината, а заради манията на някои хора да имат колкото се може по-забележим и траен тен. Слънцето провокира развитието на немеланомен рак на кожата, който заема второто място по разпространение в света.

Днес мнозина са склонни да предозират с добиването на тен, тъй като има доказателства, че витамин D, който се произвежда в организма чрез излагане на слънчева светлина, предпазва от коронавирус. Но за да произведете необходимото количество „слънчев витамин“ е достатъчно да седнете на сянка или под чадър за 10-15 минути.

Освен, че не е доказано като терапия за COVID-19, излишното излагане на слънчева светлина – независимо дали е навън или от солариум – излага хората на риск от множество други заплахи за здравето. Рак на кожата, изтощение, дехидратация, тежки изгаряния, топлинен удар, нарушаване на указанията за физическо или социално дистанциране, излизането навън, за да се забавлявате на слънце, е лоша идея в момента.

Хората трябва да останат бдителни. Ако има незараснали рани, ако е забележим ненормален растеж на бенки и кожата около тези бенки сърби, е необходимо да отидете на лекар. Може да не го посетите лично. Такава консултация е възможно да бъде извършена и по скайп. Днес има немалко специалисти, които могат да бъдат открити, благодарение на приложенията. Всеки може да си инсталира такова приложение на смартфона и да проведе онлайн консултация с избран от него специалист.

Най-скъпото лечение на рак е имунотерапията. Тя е и в основата на превенцията и лечението на COVID-19. Кой метод е най-обещаващ?

Според руския онколог няма такъв метод, който би могъл да бъде единственият и независим за онкоболните. Само сложното и комбинирано лечение дава ефект.

Онкологията е уникална специалност, при която по време на консултация се взема решение за метода на лечение (комбиниран екип от специалисти от различни специалности – хирург, клиничен онколог, лъчетерапевт и др.).

Какво научи медицината от настоящата епидемия?

Коронавирусната инвазия изненада медицината, но в никакъв случай не я свари неподготвена. Развиха се възможностите на телемедицината и онлайн консултациите. И това наистина работи. По време на епидемията се подобриха и започнаха да се използват по-активно технологиите, с помощта на които лекарите ежедневно помагат за решаване на сложни случаи. Разви се умението за отдалечен анализ на епикризата, използвайки дистанционни патоморфологични консултации (изучаване на промените в тъканите, получени чрез биопсия под микроскоп.

Заедно с медицината, и хората научиха много нови и важни неща. Днес все по-рядко има нужда специалистите да обясняват защо е задължителна дезинфекцията и постоянното носене на лични предпазни средства. В крайна сметка, самодисциплината е важна както за предпазването от заразни болести, така и за лечението на тежки заболявания, като рак.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *