ЦЕРОКСИМ / CEROXIM

Съдържа цефуроксим аксетил, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, натриев лаурилсулфат, хидрогенирано растително масло, колоиден силициев диоксид, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол, талк

Предназначение

ЦЕРОКСИМ е антибиотик от групата на цефалоспорините. Прилага се при бактериални инфекции, причиняващи възпаления в органи на дихателната система, уринарния тракт, кожата и меките тъкани. Подходящ при Лаймска болест.

Как се приема

ЦЕРОКСИМ се назначава от лекар в дози, които зависят от заболяването и възрастта на пациента. Таблетките се поглъщат цели, с малко вода, след хранене. Достъпни са форми – перорални таблетки от 250 или 500 мг.

При възрастни приемът е два пъти дневно по 250 или 500 мг; точната доза зависи от вида и тежестта на инфекцията.

При деца над тримесечна възраст се изчислява индивидуална доза в зависимост от възрастта и телесното тегло. Обикновено тя е по 10 или 15 мг/кг на прием, но не бива да превишава съответно 125 или 250 мг.

Първоначално определената доза подлежи на корекция в зависимост от повлияването. Възможна е редукция за пациенти с бъбречни заболявания.

Ако е пропуснат прием на поредна доза, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе само обичайното количество. При предозиране са възможни неврологични смущения, включително припадъци. Необходима е медицинска намеса.

Самоволното прекратяване на приема може да е опасно, независимо от постигнатия за кратко ефект на оздравяване.

Продължителността на приема се определя от лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Някои симптоми, които се проявяват след прием на ЦЕРОКСИМ, изискват незабавна медицинска намеса. Възможни са алергични реакции с обриви с различна интензивност, уртикарии, оток на лоцето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане, ангиоедем.

Не са изключени смущения от рода на вторични гъбични инфекции, псевдомембранозен колит, реакция на Jarisch-Herxheimer. Последната се изразява в симптоми, придружаващи понякога лечението на Лаймска болест: повишена температура, обриви, студени тръпки, главоболие, болки в мускулите.

Най-често пациенти са коментирали гадене и стомашна болка, виене на свят, главоболие, диария, гъбични инфекции. Възможни са чернодробни смущения, установявани при анализ на кръвни проби.

По-редки са смущенията от рода на повръщане и обриви, промени в показатели на кръвната картина.
Регистрирани са и отклонения във функциите на черния дроб с пожълтяване на кожата и склерите. При кръвни тестове може да се диагностицира хемолитична анемия.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към някоя от съставките му, към други цефалоспорини или към някои от бета-лактамните антибиотици

Противопоказан при деца под тримесечна възраст.

Бременни и кърмачки биха могли да се лекуват с този медикамент след консултация с лекар и оценка на риска/ ползата за майката и за детето.

Не трябва да се шофира, ако приемът на антибиотика причинява влошаване на вниманието и концентрацията, замайване и главоболие.

Взаимодействие с други медикаменти

Съвместяването на ЦЕРОКСИМ с други лекарства се обсъжда предварително, за да се прецени безопасното прилагане и да се избегнат негативни ефекти от паралелния прием. Отнася се особено за антиациди, антикоагуланти и лекарството за подагра пробенецид.

ЦЕРОКСИМ отслабва въздействието напероралните контрацептиви.

_______________________________________________________
Усреднена цена в аптеките – 16 лв за 10 таблетки по 500 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *