Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕЛИЦЕА / ELICEA

Съдържа есциталопрам, лактоза монохидрат, кросповидон, повидон, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 3000, триацетин

Предназначение

ЕЛИЦЕА лекува тревожни разстройства и депресия. Медикаментът е от типа антидепресанти – селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Приемът на продукта повишава нивата на серотонин в главния мозък: дефицитът на този хормон се счита за базова причина на депресивните състояния и тревожност.

ЕЛИЦЕА е лекарство за дългосрочен прием; предлага се под формата на таблетки от 5, 10 и 20 мг.

Как се приема

Медикаментът се приема по лекарско назначение. Дневните дози зависят от диагнозата, възрастта и общото състояние на пациента.

  • Депресия: препоръчителна доза от 10 мг дневно, един прием, възможно повишаване при необходимост до 20 мг;
  • Паническо разстройство: 5 г веднъж дневно в продължение на седмица, след което дневната доза се удвоява; възможно повишаване до 20 мг на ден;
  • Социално тревожно разстройство: 10 мг веднъж на ден; при необходимост дневната доза се редуцира до 5 мг или се повишава до 20 мг;
  • Генерализирано тревожно разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство: препоръчителна е дневната доза от 10 мг, приемана наведнъж; дневната доза при необходимост се удвоява на 20 мг дневно.

За пациенти на възраст над 65 години стандартният прием е 5 мг веднъж на ден; дозата може да се увеличи на 10 мг.

Деца и подрастващи под 18 години не се лекуват с този медикамент.

Таблетките се поглъщат цели – с малко вода, без дъвчене или стриване; приемът е без връзка с храненията, препоръчва се това да става в един и същ час на деня. Ефектът от въздействието на медикамента може да се почувства след 2-3 седмици, тъй като е необходимо насищане на организма с активната съставка.

При пропуснат прием дозата се взема при първа възможност или на другия ден, или ако часът за следващия прием наближава. Пропуснатото не се компенсира чрез удвояване на обичайната доза.

Предозирането може да предизвика симптоми като тремор, гадене и повръщане, сърцебиене, замайване, конвулсии и припадъци, понижаване на кръвното, нарушен водно-електролитен баланс. Необходима е медицинска намеса; контактът с лекар се препоръчва и в случаите, когато не са изразени необичайни смущения след прием на по-висока доза ЕЛИЦЕА.

Продължителността на приема се определя от лекуващия. Спирането на лекарството трябва да става плавно, с постепенно намаляване на дневните дози, тъй като дългосрочната терапия, особено с по-високи дози, създава привикване и рязкото прекратяване провокира симптом на отнемане. Обикновено в рамките на две седмици е възможно лечението с ЕЛИЦЕА да се прекрати без проблеми. При някои пациенти обаче този период може да трае 2-3 месеца.

Възможни нежелани ефекти

Сред най-често коментираните странични ефекти от приема на продукта са гадене и главоболие; още – синузит, промяна в апетита, промяна в качеството на съня, замайване, тремор и безпокойство; диария или запек, пресъхване на устата, повръщане, интензивно потене, болки в мускулите и ставите, сексуална дисфункция, треска, наднормени килограми.

По-рядко се съобщава за необичайно кървене – и от стомашно-чревния тракт; уртикарии, сърбеж; зрителни и слухови смущения, нервност и обърканост, панически пристъпи, загуба на коса, смущения в менструалния цикъл, отоци на крайниците, намалено тегло, тахикардия.

В редки случаи се развива т.н. серотонинов синдром с повишена температура, обърканост и тремор, неволеви свивания на мускули. Не са изключени алергични реакции, включително сериозни – с подуване на лицето, устните и гърлото, затруднено преглъщане и дишане. Възможни са халюцинации, деперсонализация, забавен сърдечен ритъм, агресия.

Няма данни за честотата на други прояви като чернодробни смущения, мисли и опити за суицид, трудности при уриниране, чернодробни смущения, припадъци, манийни състояния, приапизъм, нарушен баланс на натрия, ортостатична хипотензия, патологична лактация при мъже и при жени; кървене, двигателни аномалии.

Възможни са прояви на анорексия и внезапно счупване на кости.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЕЛИЦЕА не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Медикаментът е противопоказан при нарушен сърдечен ритъм.

При някои хронични заболявания е необходим предварителен анализ за възможно безопасно прилагане на лекарството. Отнася се за патологии като епилепсия, диабет, нарушени функции на бъбреците и черния дроб, коронарна болест на сърцето, глаукома, функционални ритъмни нарушения, колапс и виене на свят при изправяне, при лесно получаване на синини.

Приемът на лекарството в началния етап на лечението може да усили депресивните симптоми и суицидните мисли; в същата фаза са възможни смущения като безпокойство и трудност при неподвижно пребиваване на едно място.

Не се препоръчва при бременност и кърмене. Ако медикаментът е бил приеман в последния триместър на бременността, има опасност новороденото да развие белодробна хипертония.

Ако лечението с този продукт влошава качествата, необходими за безопасно шофиране или работа с тежки машини, тези дейности се преустановяват.

Взаимодействие с други медикаменти

ЕЛИЦЕА не може да се използва едновременно с МАО-инхибитори, антибиотика моклобемид, лекарства за контрол на сърдечния ритъм, антипсихотици, трициклични антидепресанти, някои антихистамини.

Специално внимание заслужават случаите, когато пациентът е приемал доскоро или трябва да продължи приема паралелно с ЕЛИЦЕА на лекарства за сърдечно-съдови заболявания; понижаващи магнезия и калия в кръвта; невролептици, мефлокин, трамадол, антикоагуланти, жълт кантарион, нестероидни противовъзпалителни, инхибитори на протонната помпа, противогъбични, някои лекарства за мигрена и депресия, литий.

______________________________________________________________
Усреднена цена в аптеките – 12 лв за 28 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *