Това, което трябва да знаем за холестерола!

Според Европейската асоциация за сърдечни заболявания, при разглеждане на вашите нива на общия холестерол в кръвта, трябва да се стремите към 200 мг/dL, или по-малко. Всеки милиграм в повече ви поставя в категорията граница на риска, а всичко над 239 мг/dL се счита за високо ниво на риск. Наличието на високо общо ниво на холестерол в кръвта ви излага на риск от развитие на някои опасни болести, особено на сърдечни заболявания.

Според Центъра за контрол на заболяванията, средният европеец има ниво на холестерол в кръвта от около 203 мг/dL. Около 17% от общото население на Европа е с високо ниво на риск – холестерол в кръвта над 240 мг/dL.

Има три фактора, които медицинските специалисти ще разгледат при изчисляването на вашия холестерол: HDL холестерол, LDL холестерол и триглицериди. Липопротеините с висока плътност (HDL холестерол) се смятат за „добър“ холестерол. HDL холестерола се транспортира от кръвта и към черния дроб, където се освобождават от тялото. Липопротеини с ниска плътност (LDL холестерол) се считат за „лошия“ холестерол. Този тип холестерол е отговорен за съхраняването на холестерола в кръвта, което може да доведе до оставянето на така наречените плаки по стените на кръвоносните съдове. Това може да доведе до артериално блокиране, което води до сериозни сърдечни проблеми и проблеми с кръвоносните съдове. Триглицеридите са под формата на мазнини, които често допринасят за по-високо ниво на холестерол. Когато нивата на триглицеридите са високи (над 150 мг/dL), нивата на LDL холестерола обикновено също са висок.

За да проверите нивото на холестерола, трябва да използвате кръвен тест, наречен липиден профил. Липидния профил обикновено се извършва на гладно, което означава, не могат да се консумират храни и напитки (освен вода), от 9 до 12 часа преди теста. По време на изследването кръвната проба се взема от ръката и се изпраща в лаборатория. Там чрез медицински технологии ще се отделят липидите от кръвната проба и се изчисляват милиграмите (мг), които присъства на децилитър (dL) в кръвта.

Резултатите от вашия липиден профил ще покажат четири основни числа. Първо тестът покзава  отделните стойности на всеки тестван липид – HDL холестерол, LDL холестерол и триглицериди. Четвъртата посочена стойност е вашето общо ниво на холестерола. Той се изчислява, като се взима стоноста на триглицеридите и се дели на пет. Полученото число след това се прибавя към стойностите на HDL и LDL холестерол, за да се получи окончателната стойност на общия холестерол.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *