Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай при диабет и за намаляване на кръвното от китайския лечител Тао Хонгджинг

Тао Хонгджинг е китайски лекар, естественик и най-видния даоист за времето си. От неговите записки научаваме основните принципи на храненето за здраве

Tao Хонгджинг
Лечебен чай при затлъстяване на китайския лечител Tao Хонгджинг

Tao Хонгджинг е бил преподавател в императорския двор. Освен медицина, е владеел и калиграфското изкуство, писал е и стихове. Роден е през 451 година, а е починал през 536 година. През 492 той се оттегля към Мао Шан, верига от хълмове югоизточно от Нанкин , за да се посвети живота си на изучаването на даоизма. Там той създава планинско убежище, където цели семейства живеят под неговото духовно ръководство. Тао е съветник и приятел на императора, който също се е доверявал на неговите техники за лечение.

Защо хората, които живеят на изток, по-рядко страдат от високо кръвно, диабет, затлъстяване? Макар западната диета, състояща се предимно от бързи и не особено полезни храни, да е позната в Азия, основите на храненето остават почти същите, както по времето на Тао Хонгджинг.

Правилното хранене в китайската медицина е едно от основните средства за лечение. От неизменните канони на лечителите на древен Китай следва, че внимателното отношение към здравето на хората е спазването на строги хранителни правила. Храната, която човек консумира, може да го разболее, но може да е и лекарство за него. Диетичната терапия е най-фундаменталният раздел на китайската медицина. Няма разделение на продуктите на добри и лоши. При еднакви обстоятелства всеки един от тях може да унищожи или излекува тялото.

Храненето в китайската медицина – стъпка към дълголетието

На Изток винаги се е смятало, че храната, консумирана от човека, трябва да служи за лекарство. Китайските лечители съветват своите пациенти да спазват основните принципи на правилното хранене, които водят до оздравяване, подмладяване и дълголетие на тялото. За да подпомогнете лечението на диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови болести, трябва да запомните няколко правила, които са достигнали до нас още от лечителите на древен Китай, които са били духовни учители на Tao Хонгджинг:

1. Храненето в китайската медицина се основава на умереността

Силите на тялото са необходими за процесите на самолечение и подмладяване, а не за продължително храносмилане на храната.

2. Вторият постулат на ориенталската медицина е балансът

Състои се в избягване на крайности в храненето.
Лечителите на древен Китай съветват да се даде предпочитание на простото хранене. Храната трябва да насища човека, но не да натоварва стомаха.

3. Третото правило за постигане на здраве и дълголетие в китайската медицина е „три по-малко и още три“

Това означава, че трябва да намалите консумацията на сладки, солени и мазни храни, замествайки ги със зърнени храни, плодове и вода.

Сезонни хранителни особености на китайската медицина

Хармоничният ефект на основните функции на организма с външния свят, според китайската медицина, характеризират здравето и дисбалансът, който води до заболяване. Храната на жителите на Китай от древни времена се основава на теорията за петте сезона, включително храненето извън сезона. За всеки сезон се избират характерни продукти, които могат да укрепят определени органи и системи от човешкото тяло.

Хранителни характеристики в китайската медицина

– Зимата е времето на бъбреците, отговорни за водно-солевия метаболизъм в организма. Солта е необходима за доброто им функциониране. Питателните храни трябва да доминират в диетата. Най-добре е, ако основата на ежедневното меню е неособено мазна, но засищаща храна и ферментирали зеленчуци, приготвени през лятото.

– Пролетта е сезонът на черния дроб и жлъчния мехур. В храненето трябва да се даде предпочитание на естествено киселите храни и постните, богати на протеини меса.

– Лято – доминира грижата за тънките черва и кръвоносната система. За подобряване на функционирането им е необходима храна с горчив вкус. Най-добре е да сервирате салати от зеленчуци и зеленини подправки.

– Есента е времето на белите дробове и дебелото черво. Стимулирането на тяхното функциониране се постига с продукти, които имат остър, пикантен вкус. Добре е да използвате голямо количество лук, чесън, както и люти подправки по това време на годината за готвене.

 – Извън сезона – необходимо е активиране на панкреаса, стомаха и далака. Основата на диетата по време на прехода към всеки един сезон са сладки ястия с акцент върху вкуса от предишния сезон.

Например, в края на зимата и началото на пролетта китайската медицина предпочита солени и сладки храни, а от пролет към лято – сладко-горчивите храни.

Източната медицина предпочита да лекува повечето заболявания с хранителна терапия. И до днес китайските лекари прибягват до изкуствено създадените лекарства, хапчета и инжекции само когато корекцията чрез хранене не дава резултати.

След като вече знаете как трябва да се храните за корекция на здравето, ето и рецептата за чай на китайския лечител Tao Хонгджинг

Този чай е предназначен да помогне на хората, които страдат от затлъстяване. Наднормените килограми развалят не само фигурата. Те са причина за появата на заболявания, които са не просто хронични, но и животозастрашаващи. Това са диабет, високо кръвно налягане и болести на сърдечно-съдовата система.

Изпивайки чаша такъв чай, ще можете спокойно да заспите на празен стомах с усещане за ситост. Този чай е истинска находка за любителите на здравословното хранене и спазването на правилна диета, защото всички съставки са натурални и здравословни.

Необходими продукти:

– 0,5 л вода;
– 1 ч.л. настърган джинджифил;
– 2 не много големи дафинови листа;
– 0,5 ч.л. семена от кимион;
– 0,5 ч.л канела.

Слага се водата да заври. След това се прибавят горе описаните съставки. Оставя се сместа за пет минути, като се покрива съда, за да се запари. Прецежда се и се съхранява в стъклен, порцеланов или глинен съд.

Препоръки на китайския лечител

– Чаят се пие топъл. Препоръчителното количество на ден е един литър. Може да се приготви предварително и след това само леко да се затопли.

– Вкусът на чая е зависим от дафиновите листа, кимиона и джинджифила, които сте добавили. Ако имате непоносимост към някоя от съставките или не приемайте чая (най-вече при установена алергия) или намалете количеството на съставката, която не понасяте. Канелата се слага както за аромат, така и за корекция на вкуса. Ще е добре ако е на пръчици.

– В никакъв случай не добавяйте в повече от съставките, включени в рецептата, тъй като може да се получи прекалено силен чай.

Източник: lagonaki.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *