Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Техниката на Кофлер: трифазно дишане за лечение на белодробни заболявания

Туберкулозата е причина немският оперен певец Лео Кофлер да спре да пее в разцвета на славата си. По-късно той станал професор по медицина

Кофлер
Системата за трифазно дишане на Лео Кофлер облекчава и подобрява работата на белите дробове

В началото, оперният певец Кофлер лекувал туберкулозата с помощта на традиционни методи за лечение, от които нямало никакъв ефект. Затова той разработил своя собствена трифазна дихателна техника. Основата на това лечебно дишане Кофлер заел от източната медицина. Впоследствие тази техника била допълнена от двама руски експерти. Днес е известна под името Кофлер-Лобанова-Лукянова.

Интересна подробност е, че Лобанова, математик по образование, успешно излекувала белодробно заболяване с тази система в Германия. Тя посветила целия си живот на насърчаването и разпространението на трифазния метод на дишане в Русия.

Развитието на трифазния метод на дишане е свързано и с името на E.A. Лукянова, бивш музикант по професия. Подобно на Кофлер, тя също успяла да се пребори с туберкулозата, използвайки неговия подход.

След като Лео Кофлер напълно се възстановил от болестта за кратък период от време, изоставил кариерата си на певец. Той отворил първата школа за правилно дишане в Америка. Дишането било подкрепено със специални упражнения, реч и пеене.

Техниката на Кофлер има благоприятен ефект върху цялата дихателна система. Използвайки трифазно дишане, можете да поддържате здравето на дихателните пътища и да се предпазите от прогресирането на тежки заболявания.

Трифазното дишане помага за трениране на диафрагмалния мускул и за развитие на речевия апарат. Редовната практика, освен здраве на белите дробове, гарантира и много красив глас. Системата ви позволява да разширите обема на белите дробове и да се научите да пеете или говорите, докато изпълнявате ритмични движения.

Лео Кофлер (1837-1909) – немски, оперен певец, по-късно професор по медицина. Той разработва своята методология в края на 19 век

Какъв е принципът на Техниката Кофлер?

Трифазното дишане може да се извършва от всички хора. Този способ отнема малко време, лесен е и няма почти никакви странични ефекти, тъй като се основава на естествения механизъм на самолечение. В процеса на дишането на Кофлер диафрагмата започва да работи активно.

Силата и качеството на гласа, насищането на организма с кислород и отделянето на въглероден диоксид зависят от добрата работа на диафрагмата. При трифазно дишане въздухът прониква по-дълбоко в белите дробове, органите и тъканите получават кислород и се хранят правилно. По този начин настъпва естественото им обновяване.

Техника на изпълнение

Упражненията трябва да се изпълняват, докато седите или лежите в отпуснато състояние. Изборът е ваш.

Изходно положение – седнете на удобен стол. Раменете са изправени, краката са леко раздалечени, дланите са отпуснати спокойно на коленете.

Изходно положение – легнали сте на легло или диван. Краката са изпънати, ръцете са разположени свободно, по протежение на тялото.

Методът се състои от три фази:

1. Вдишване през носа, което се прави неволно и безшумно.

2. Осъзнато издишване с произношението на определени звуци.

3. Спирате и задържате дишането за не особено дълъг период от време. ,

Между вдишването и издишването не се прави пауза. Задържането на вдишването става само между издишването и последващото вдишване. Тези три етапа представляват пълния цикъл, който първоначално отнема 16 пъти в минута, а при редовни тренировки достига 8-10 пъти.

За целия изпълнение на целия комплекс от упражнения са необходими не повече от пет минути. За да има по-дългосрочен ефект трябва да се повтарят 5-7 пъти на ден. Докато ги изпълнявате, следете състоянието си и не се преуморявайте.

Комплексът се състои от 6 упражнения, които трябва да се изпълняват последователно:

1. Звук „Пф-фф“

Издърпайте устните си като тръба, сякаш духате. Въздухът не излиза напълно, така че е необходимо да направите дълбоко вдишване. Докато издишвате, издавайте звука „пф-фф“. След това направете естествена пауза и дишайте бавно и равномерно, като същевременно отпускате мускулите на гърдите и корема. Повторете 3-4 пъти.

2. Звук „С-ссс“

Усмихнете се със стиснати зъби. Езикът е допрян до долния ред зъби. Издишайте леко, докато казвате „С-ссс.“ След това направете кратка пауза и вдишайте спокойно през носа. Повторете 3-4 пъти.

3. Звук „Ч-ччч“

Усмихнете се, стиснете зъби, разположете езика както е описано по-горе и произнасяйте звука „Ч-ччч“. Повторете 3-4 пъти.

4. Звук „Ж-жжж“

Устните са оформени като тръба, зъбите са стиснати. Трябва да произнесете звука „Ж-жжж“, имитирайки жуженето на пчела. Звукът трябва да е тих. Докато изпълнявате, сложите длан върху гърдите си, за да усетите вибрацията. След това задръжте дъх и вдишайте. Повторете 3-4 пъти.

5. Звук „З-ззз“

Усмихнете се леко и докато издишате, кажете „З-ззз“. Звукът трябва да е нисък, плавен и непрекъснат. Направете кратка пауза и вдишайте бавно. На следващото издишване кажете „Пф-ффф“ и повторете 3-4 пъти.

6. Звук “Би-Бо-Бе”

Вдишайте равномерно, докато казвате “Би-Бо-Бе”. След това направете кратка пауза и издишайте. Повторете 3-4 пъти. Променете звуците на „Mи-Мо-Ме“ или „Ни-Но-Не“ и така нататък. След като завършите целия цикъл, се отпуснете.

Показания и противопоказания

Практикуването на трифазното дишане трябва да става постепенно, без излишни натоварвания. Този метод ще бъде ефективен при:

– настинки;
– бронхит и пневмония;
– дългогодишно тютюнопушене;
– астматични пристъпи.

Техниката на Кофлер не се препоръчва при редовно и нелекувано кървене от носа, висока температура и много високо кръвно налягане.

Източник: smolokova.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *