ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

МИРАМ / MIRAM

Съдържа дезмопресинов ацетат, лактоза монохидрат, царевично нишесте, повидон, прежелатинизирано нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

МИРАМ е лекарствен продукт, с чийто прием се ограничава количеството на образуваната в бъбреците урина. Медикаментът е от типа антидиуретици и основното му приложение е при т.н. безвкусен диабет. Това е болестно състояние, при което пациентът чувства силна жажда и отделя големи количества разредена урина.

Медикаментът е с добър ефект сред възрастни при т.н. никтурия или често уриниране нощем.

МИРАМ се прилага и при деца над пет години – срещу нощно неволево напикаване.

Как се приема

МИРАМ се приема по лекарско назначение. Таблетките се поглъщат цели, с вода, извън храненията. Ако приемът е продължителен, лекуващият следва да наблюдава пациента за възможни промени в теглото, артериалното налягане и стойностите на натрий в кръвта. Дневната доза е в зависимост от диагнозата и повлияването върху заболяването на пациента.

При безвкусен диабет на деца и възрастни най-често се препоръчват три приема по 0.1 мг дневно. Дозата може да нараства по преценка на лекуващия.

Ако проблемът е нощно напикаване, на деца над 5 години се дава само вечер доза от 0.2 мг. Ако тя се окаже недостатъчна, може да се увеличи до 0.4 мг. На всеки три месеца се прави едноседмична пауза и се преценява ходът на лечението.

За никтурия или често уриниране нощем терапията се изразява в прием на доза от 0.1 мг вечер преди лягане. При необходимост тя може да бъде повишавана плавно през едноседмични интервали, но не над 0.4 мг. Ако в рамките на месец не настъпи подобрение, това лечение трябва да се прекрати. То всъщност не трябва да се прилага при хора в старческа възраст. При лечение на никтурия се ограничава приемът на течности: един час преди и 8 часа след вземането на определената доза МИРАМ.

Ако се пропусне прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе само определената от лекуващия доза.

При предозиране се повишава опасността от задържане на течности, с последващи припадъци до загуба на съзнание. Състоянието изисква медицинска намеса.

Приемът на МИРАМ може да се прекратява само по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на МИРАМ се прекратява и спешно се търси медицинска помощ при алергични реакции – сърбеж и обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане, дихателни проблеми, дишане с хрипове. Бърза помощ е необходима и при задържане на течности с проява на симптоми като гадене и повръщане, необяснимо увеличаване на теглото, главоболие, припадъци, загуба на съзнание.

Най-често съобщаваните смущения след прием на таблетките МИРАМ са главоболие, пресъхване на устата, гадене, болки в корема, замайване, оток на крайниците, често уриниране.

В редки случаи се развиват алергични реакции; при пациенти в детска възраст могат да се развият емоционални разстройства.

Кога НЕ БИВА да се употребява

МИРАМ не се прилага при алергия към някоя от съставките на лекарството.

Медикаментът е противопоказан за пациенти, които са свикнали да приемат много течности; при сърдечни или други заболявания, лекувани с диуретици; при нарушени бъбречни функции; при хипонатриемия; при специфичния Синдром на неадекватната секреция на антидиуретичен хормон (СНСАХ). Не се използва за пациенти с нарушено кръвосъсирване.

Рискови пациенти, при които приложението е възможно само под лекарски контрол и след оценка на възможните негативни ефекти, са страдащите от мигрена, епилепсия, астма; при заболявания на пикочния мехур, нарушен електролитен баланс, при кистична фиброза, при пациенти в старческа възраст.

Бременни и кърмачки могат да приемат това лекарство само по лекарско назначение.

Да не се дава на деца под петгодишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинираният прием на МИРАМ с някои лекарства създава условия за задържане на течности в организма. Важно е тази опасност да се отчете, ако пациентът трябва да приема продукти от типа на трициклични антидепресанти, блокери на обратното захващане на серотонин, карбамазепин при епилепсия, хлорпромазин при шизофрения и психози, лоперамид, нестероидни противовъзпалителни. Рискова е и комбинацията с диметикон, използван при интензивно газообразуване в червата.

Усреднена цена в аптеките – 22 лв за 15 таблетки по 0.2 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *