Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Натоварване след карантината травмира коленните връзки

Двата месеца извънредно положение и последвалото обездвижване повдига един много интересен въпрос – за здравето на коленните връзки

коленните връзки
Д-р Денчо Кавалджиев и д-р Иван Зайков, отляво надясно

Знаем, че обездвижването е вредно, много по-вредно от тютюнопушенето и почти толкова вредно като редовната злоупотреба с алкохол. Наясно сме, че липсата на движение ни прави по-дебели и с по-болни сърца. Ако погледнем по-надолу от гръдния кош, ще разберем, че обездвижването скъсява живота и влошава здравето на коленните връзки, за които се сещаме само ако нещо не е наред с тях.

Ортопедите от УМБАЛ Бургас предупреждават, че системното обездвижване, последвано от непремерена активност, често води до травми на опорно-двигателния апарат. Дали активността ще е спортна или работна – няма значение.

Предупреждението на ортопедите важи най-вече за хора, които не се занимават активно със спорт и тренират „да отслабна“ или „за здраве“. Такива тренировки се провеждат най-вече в края на седмицата и са с по-висока интензивност. Като пример може да послужат мъжете, които се събират да играят футбол през уикенда, или жените които си организират „неделни приятелски кросове“.

Такива хора не са физически неподготвени за усилието, на което се подлагат

Поради тази причина те често се озовават в Спешно отделение с травми от различно естество, разказват пред Българското Национално радио ортопедите от УМБАЛ Бургас.

Д-р Денчо Кавалджиев, специалист-ортопед в УМБАЛ Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“ разказва, че през последните няколко години отделението е въвело успешно различни техники за възстановяване на коленните увреди.

Възстановяването включва и пластика на кръстните връзки чрез артроскопска операция. При този вид интервенция посредством миниинвазивен достъп пластично се възстановяват увредените структури, казва специалистът. В повечето случаи операцията се извършва с регионална упойка, при която пациентът е в съзнание през цялото време. Целта е да се намали болничният престой и човекът да се върне към ежедневния си начин на живот възможно най-бързо, споделя лекарят.

Д-р Кавалджиев има тясна квалификация по артроскопска хирургия и множество участия в международни научни прояви у нас и в чужбина, свързани с темата.

„Пациентите, които обикновено оперираме, поради скъсване на коленни връзки и менискуси, са от един и същ профил – млади и активни хора, получили травмата от пренапрежение или неправилно проведена тренировка. Мъжете и жените са еднакво податливи на такива травми. Независимо от давността на травмата, в повечето от случаите изходът от операцията е успешен“, добавя той.

Какво се случва ако се пренебрегне възстановяването при такава травма?

В много от случаите здравето и добрата работа на коленните връзки се пренебрегва. Пациентите решават, че това е просто травма, която ще мине от самосебе си. Д-р Кавалджиев съветва пациентите да не чакат, тъй като при увреждане на връзковия апарат се стига до ранно износване на ставата, болки и неудобства в ежедневието.

Какви са признаците на проблем с коленните връзки?

Внезапна болка, подуване на коляното, нестабилност, чувство на разместване – това са най-честите симптоми, съпътстващи увредата на коленни връзки.

Диагнозата се поставя с ядрено-магнитният резонанс, какъвто е наличен в УМБАЛ Бургас. Това и най-модерния и точен метод, чрез който може да се прецени състоянието на коляното.

„След операцията няма обездвижване, още от следващия ден пациентът започва рехабилитация и бързо се връща към обичайния си начин на живот“, добавя д-р Иван Зайков, един от основоположниците на артроскопската хирургия в Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ Бургас.

***

УМБАЛ – Бургас АД

Адрес: град Бургас
бул. „Стефан Стамболов“ №73

ОТДЕЛЕНИЕ ПО ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ

V етаж хир. корпус
Началник отделение д-р Стоян Христов – телефон: 056 894-800
Лекарски кабинети: 056 894-798,
056 894-903 и 056 894-799

Източник: bnr.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *