Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВЕЛАКСИН / VELAXIN

Велаксин съдържа венлафаксин, микрокристална целулоза, натриев хлорид, етилцелулоза, микронизиран талк, диметикон, калиев хлорид, коповидон, колоиден силициев диоксид, ксантанова гума, жълт железен оксид, желатин

Предназначение

ВЕЛАКСИН е антидепресант от типа инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин. Препоръчва се при депресии и тревожни разстройства от различен тип, включително паническо разстройство и паник атаки.

Как се приема

Медикаментът се назначава от лекар в дози и с продължителност, които зависят от диагнозата и от състоянието на пациента.

Лечението на тревожни разстройства – генерализирано и социално, както и на депресии, започва с ниска доза от 75 мг дневно. Тази доза нараства плавно до оптималната за конкретен пациент, но не повече от 375 мг на ден за депресия или 225 мг за тревожни разстройства.

За паническо разстройство началната доза ВЕЛАКСИН е 37.5 мг, а максимално допустимата 225 мг на ден.

Капсулите се приемат според указанията – сутрин или вечер, по време на хранене, цели, без да се дъвчат или разтварят, с достатъчно вода.

Ако пациентът пропусне прием, поредната доза се взема при първа възможност без количествени корекции. При условие, че времето за следващия прием е твърде близо, трябва да се изчака и да не се търси вариант за наваксване на пропуснатото. Не може да се взема в рамките на 24 часа по-голямо количество от първоначално лимитираното.

При предозиране се развиват симптоми като гадене и повръщане, замъгляване на зрението, сънливост, сърцебиене, гърчове и припадъци.

Приемът в назначените от лекуващия дози не трябва да се променя или спира, независимо че пациентът може бързо да се подобри. Ако това е възможно, лекарят ще внесе корекции или ще препоръча прекратяване на лечението. За целта ще се определи схема за постепенно намаляване на приема, тъй като при рязко спиране са възможни смущения.

Пациенти са споделяли за умора и световъртеж, влошено качество на съня, кошмари, главоболие, грипоподобни симптоми, слухови и зрителни отклонения, слабост и изпотяване, гадене, нервност, диария и др.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти при лечение с този медикамент могат да застрашат сериозно здравето и дори живота на пациента. При проявата им приемът на ВЕЛАКСИН се прекратява. Трябва да се потърси незабавно медицинска помощ, ако са налице симптоми като уртикарии, оток на лицето, гърлото и устните, на крайниците; затруднено преглъщане и говор, дишане с хрипове – признаци на алергична реакция.

Така се действа и при усещане за стягане и болка в гръдния кош, както и при проявата на т.н. серотонинов синдром. Той се изразява в повишаване на температурата, бърза смяна на високо с ниско кръвно налягане, гадене и повръщане, сърцебиене, халюцинации, диария, бързи реакции, влошена координация, припадъци, кома. Не са изключени промени в кръвните показатели с риск от инфекции, както и болки и разпад на мускулната тъкан.

Бърза реакция е необходима също и при забелязване на кръв при дефекация или на черни изпражнения; пожълтяване на кожата и склерите; ритъмни смущения, изтръпване и схващане на крайниците; свръхактивност и превъзбуда; ефект на отнемане; намалена съсирваемост на кръвта и др.

Най-често пациенти са съобщавали за сънливост или безсъние, гадене, пресъхване на устата, констипация, нощно изпотяване.

Има оплаквания още и от отслабване на апетита, обърканост, сексуални дисфункции, тремор, мускулни спазми, повръщане, диария, необясними промени в теглото – отслабване или напълняване; отпадналост и втрисане; смущения в отделителната система; нарушен месечен цикъл и др.

С по-малка честота са прояви като манийни състояния, халюцинации, нарушена координация и припадъци, повръщане на кръв или кръв в екскрементите, фоточувствителност, косопад, необясними синини, чернодробни смущения.

В редки случаи могат да се развият състояния на дезориентация, припадъци, потребност и прием на голямо количество вода, хепатит, панкреатит, нарушен водно-солеви баланс, нарушения в сърдечните функции: ускорено или неравномерно сърцебиене с припадъци.

Като много редки се квалифицират прояви от рода на патологична лактация, внезапно и продължително кървене – от венците, в материи от повръщане, спукани вени, подкожни кръвоизливи и синини и др.

Има данни и за неуточнен брой случаи с проява на агресия и мисли/опити за суицид.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ВЕЛАКСИН не трябва да се приема при алергия към някой от компонентите на антидепресанта.
Дали безопасният прием е възможен, преценява лекуващият за пациенти с хипертония, глаукома, сърдечни проблеми – включително ритъмни нарушения; склонни към гърчове; при нарушен водно-солеви баланс, висок холестерин; при пациенти с биполярно разстройство, склонни към агресия, с нарушено кръвосъсирване, диабетици.

Специално внимание изискват пациентите в по-млада възраст, които са имали мисли или склонност към суицид; след прием на лекарството не са изключени състояния, определяни като влошаване на депресията и усилване на безпокойството.

Медикаментът не се препоръчва за деца и подрастващи под 18 години.

При бременност и кърмене медикаментът се избягва. Ако все пак приемът е наложителен, то може да стане само под лекарски контрол. Новородено, чиято майка е приемала медикамента по време на бременността, може да развие белодробна хипертензия и да има трудности с дишането и храненето.

При кърмачетата са възможни смущения в съня, плач и раздразнителност.

Шофирането се избягва докато пациентът се увери, че приемът на медикамента не влошава състоянието му и няма да провокира критични ситуации.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на ВЕЛАКСИН с МАО-инхибитори е противопоказан. При съвместяване с някои лекарства са възможни въздействия с потенциален животозастрашаващ ефект – такива са продукти с триптани, други антидепресанти, амфетамини, антибиотици, сибутрамин, обезболяващи, противокашлични, продукти с метиленово синьо или жълт кантарион, триптофани, антипсихотици.

Преди да назначи ВЕЛАКСИН, лекуващият следва да прецени дали това е безопасно и трябва ли да се коригират дневни дози и терапевтичен план, ако пациентът е приемал или продължава да взема антиаритмици, някои антипсихотици, препарати за бактериални инфекции, антихистамини, противогъбични, бета-блокери и др.

__

Усреднена цена в аптеките – 9.00 лв за 28 таблетки по 75 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *