ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТИЛКОТИЛ / TILCOTIL

Съдържа теноксикам, лактоза, царевично нишесте, талк, магнезиев стеарат, хидроксипропил метил целулоза, талк, титанов диоксид , железен оксид жълт

Предназначение

ТИЛКОТИЛ е обезболяващ медикамент; действието му е бързо и трайно, свързано с ефекта на активната съставка теноксикам като нестероидно противовъзпалително. Прилага се при оток и болки в ставите и мускулите, пристъпи на подагра, постоперативни състояния, болки при месечен цикъл.
Подходящ е както при хронични, така и при остри състояния. Препоръчва се при ревматични болки като вариант на симптоматична терапия.

Как се приема

ТИЛКОТИЛ се приема по време на хранене или непосредствено след това. Таблетките се поглъщат цели – без да се стриват или дъвчат, с вода.

Дневната доза ТИЛКОТИЛ не трябва да е по-висока от 2 таблетки по 20 мг. При болки в мускулите и ставите, при ревматични състояния обикновено една таблетка дневно е достатъчна за контрол върху симптомите.

Пристъпите на подагра могат да се овладеят с дневен прием на по две таблетки наведнъж през първите два дни, и по една – след трети до седми ден.

Срещу болки в постоперативно състояние се назначават дневни дози от по две таблетки (наведнъж!) за пет дни.

Една таблетка дневно е достатъчна срещу болки при месечен цикъл.

Ако е пропуснат прием, обичайната доза се взема при първа възможност или се изчаква следващия. Няма нужда от компенсиране чрез увеличаване на количеството.

При значително предозиране са възможни проблеми със сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната система. Има данни за редки случаи на сърдечен арест, кома, бъбречна недостатъчност, гърчове, чернодробни смущения, кръвоизливи и пр. Необходима е спешна медицинска намеса.

Прекратяването на приема става по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

Макар и рядко, приемът на ТИЛКОТИЛ може да причини сериозни смущения и приемът следва да се прекрати. Незабавно следва да се потърси медицинска помощ, ако се развият алергични реакции с обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане. Друга тежка реакция е кървенето от стомашно-чревния тракт, видимо при повръщане и дефекация. Задължително е да се търси лекар при остри и продължителни болки в стомаха, гадене и повръщане, повишена температура.

Тревожни симптоми са честите инфекции, зрителни смущения, пожълтяване на кожата и склерите, подкожни кръвоизливи, стягане в гърдите с болка, засягаща и лявата ръка; обърканост, промени в обонянието и пр.

Най-често потребители на този медикамент са информирали за болки в стомаха, гадене, замаяност, храносмилателни проблеми, главоболие.

По-редки са съобщенията за стомашни кръвоизливи, диагностициране на гастрит и язва, запек или диария, пресъхване на устата, сърцебиене, влошено качество на съня, смущения във функционирането на бъбреците и черния дроб, отпадналост, отоци.

Има и редки случаи на панкреатит, токсична епидермална некролиза, халюцинации и обърканост, променени показатели от кръвната картина, хипертония, сърдечна недостатъчност, възпаление на кръвоносни съдове, фоточувствителност, репродуктивни проблеми при жени, хепатит и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТИЛКОТИЛ не се приема при алергия към някоя от съставките, както и към други противоревматични и болкоуспокояващи.

Противопоказан при заболявания на стомашно-чревния тракт, предишни кръвоизливи на тракта, недостатъчност – сърдечна, чернодробна, бъбречна.

За рискови пациенти е необходима предварителна преценка за възможността да се приложи ТИЛКОТИЛ безопасно. Касае хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците; при проблеми на кръвосъсирването.

При бременност: през първите два триместъра се допуска като крайна мярка и само под лекарски контрол; не се прилага в последните три месеца преди раждането. За кърмачки – допустимо приложение за кратък срок в минималната ефективна доза.

Не бива да се шофира, ако приемът на лекарството причинява замайване или зрителни затруднения.

Медикаментът не се използва за лечение на деца.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на ТИЛКОТИЛ с други лекарства може да промени въздействията или да провокира интензивна проява на странични ефекти като кървене, обриви, задържане на течности и отоци.

Специално внимание се изисква при вероятното съвместяване с други нестероидни противовъзпалителни, антитромбоцитни, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, метотрексат, литий и литий-съдържащи, диуретици, лекарства за високо кръвно, кортикостероиди, противодиабетни, някои статини, противокашлични, пробенецид – за подагра, имуносупресори като циклоспорин.

_______

Усреднена цена в аптеките – 5.00 лв за 10 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *