Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ОПАТАНОЛ / OPATANOL

Съдържа олопатадин, бензалкониев хлорид, натриев хлорид, динатриев фосфат додекахидрат, хлороводородна киселина и/или натриев хидроксид, вода

Предназначение

ОПАТАНОЛ е антихистаминов продукт – капки за очи, които се препоръчват при сезонен алергичен конюнктивит. Помага при оток на очите, възпаление на конюнктивата със зачервяване и сърбеж. Противодейства при алергени като полени, домашен прах, животински косъм.

Как се приема

ОПАТАНОЛ се използва само като капки за очи; прилага се по лекарско назначение. Стандартната дневна доза е по една капка в око, два пъти на ден – сутрин и вечер. По време на апликацията накрайникът на флакона не бива да засяга окото или кожата в зоната около него.

Опаковката е предназначена за лечение само на един пациент.

Ако е пропусната апликация, капката ОПТАНОЛ се поставя при първа възможност или се изчаква времето за следващата процедура.

При предозиране е необходимо очите да се изплакнат обилно с топла вода. Полагането на капките е за срока, посочен от офталмолога; предсрочното прекратяване на терапията обикновено влошава отново състоянието на пациента.

Възможни нежелани ефекти

Най-честите оплаквания на пациенти при лечение с тези капки са за парене, дразнене и сухота в окото, дискомфорт, болка. Съобщавано е и за главоболие и умора, сухота н носоглътката, усещане за лош вкус.

В по-редки случаи са възможни зрителни смущения като замъглено виждане, отслабване на зрението, възпалителни процеси в окото със засягане на различни компоненти, изтичане на гноен секрет, образуване на корички по клепачите, оток на клепача, светочувствителност, сърбеж и зачервяване на окото/очите.

Има информация също за хрема и замайване, сухота и възпаление на кожата в зоната около очите; променена и намалена чувствителност.

Споменават се също оток и подуване на окото, на роговицата; промени в размера на зеницата. Не са изключени интензивни симптоми на алергията с подуване на цялото лице и дихателни затруднения, както и общи симптоми от рода на гадене и повръщане, сънливост и отпадналост, сърбежи, синузит.

Възможно е в хода на лечението по роговицата да се образуват специфични петна; това увреждане се дължи на натрупването на калций в хода на лечението.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОПАТАНОЛ не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

По време на бременност капките могат да се ползват само след консултация с лекар и в краен случай. Не се прилагат по време на кърмене.

Медикаментът е противопоказан за лечение на деца под тригодишна възраст.

При поставяне на капките е необходимо пациентът да изчака няколко минути и след това да шофира – заради възможните преходни смущения.

Пациентите, които носят контактни лещи, преди апликация трябва да ги махнат.

Взаимодействие с други медикаменти

Няма данни за лекарствени взаимодействия на Опатанол с други продукти, при което се развиват негативни за здравето на пациента симптоми. Въпреки това всяко възможно комбиниране се анализира предварително с оглед безопасността на болния.

Ако лекуващият е назначил и други медикаменти за лечението на алергичен конюнктивит, при прилагането им трябва да има междинни паузи от поне пет минути. При необходимост от прилагане на унгвент той се апликира последен.

_______

Усреднена цена в аптеките – 10.00 лв за опаковка от 5 мл

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *