Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТОРЕС / TORES

Съдържа лосартан калий, хидрохлоротиазид,  лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 400, титанов диоксид

Предназначение

ТОРЕС  е лекарство за кръвно с две активни съставки: то съчетава ангиотензин-рецепторния антагонист лосартан и диуретика хидрохлоротиазид. Лосартанът отпуска кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане. В такава посока действа и диуретикът хидрохлоротиазид; двете активни съставки действат комплексно за понижаване на високото кръвно и го поддържат в норма.

Как се приема

ТОРЕС се взема по лекарско назначение в дози и с продължителност, които зависят от диагнозата и състоянието на пациента. Обикновено лекуващият препоръчва дневен прием на една таблетка от 50/12.5 мг, където първата съставка е лосартан, а втората – хидрохлоротиазид. Таблетката се поглъща цяла, с вода; действието й продължава 24 часа.

При необходимост лекарят може да препоръча по-висока доза, като назначава еднократен дневен прием на таблетка от 100/12.5 или 100/25 мг.

Ако е пропуснат прием, лечението продължава по първоначалния терапевтичен план, без да се прави опит за компенсиране. При предозиране е възможно рязко спадане на кръвното, забавяне на пулса, сърцебиене, обезводняване.

Самоволното прекратяване на приема може да влоши състоянието на пациента.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ТОРЕС в редки случаи предизвиква алергични реакции: обрив и сърбеж, уртикарии, оток на лицето, устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни проблеми. Възможно е смущенията да прогресират, затова при проява на подобни симптоми трябва да се търси медицинска помощ.

Сред тежките странични ефекти са още слабост и болезнени крампи, тежки мускулни проблеми и бъбречни увреждания.

Най-често се коментират следните странични реакции: кашлица и възпалителни процеси в дихателната система, запушен нос, синузит; болки в корема, гадене, диария; болки в крайниците или в гърба; главоболие, безсъние, световъртеж; хипогликемия, промени в кръвни показатели, повишени стойности на калий в кръвта.

В по-редки случаи има данни за анемия, дефицит на тромбоцити и поява на синини по тялото, оток на крайниците; нарушения на водно-солевия баланс, повишена кръвна захар, подагра, тремор и изтръпване на краката, мигрена, припадъци; депресия, нарушения на паметта, влошено качество на съня; зрителни и слухови смущения; сърцебиене, сърдечни пристъпи, ниско кръвно. Съобщава се за възпаление на кръвоносните съдове; запек и газове, гастрит, пресъхване на устата, жълтеница или панкреас; бъбречни затруднения, болки в ставите и мускулите; схващания; импотентност, оток, треска.

Има случаи с грипоподобни симптоми, общо неразположение, разграждане на мускулите, болки и необяснимо потъмняване на урината; нарушения на вкуса; ниски стойности на натрий в кръвта.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТОРЕС не се назначава при алергия към някоя от съставките на медикамента, както и към други сулфонамидни производни.

Медикаментът е противопоказан при тежки чернодробни и бъбречни увреждания, подагра, диабет, при нарушен солеви баланс.

Не се прилага при бременност и кърмене; ТОРЕС не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Рискови пациенти, за които предварително се преценява дали приемът е безопасен, са такива със сърдечна недостатъчност; със стеснение на бъбречните кръвоносни съдове; с аортна или митрална стеноза; обезводнени; с нарушени функции на надбъбречните жлези; с високи нива на калций, ниски на калий; със системен лупус еритематодес.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият трябва да бъде информиран, ако пациентът вече приема други диуретици, алискирен, АСЕ-инхибитори; проследяват се кръвни показатели при прием на калий-съдържащи добавки, слабителни, лекарства за подагра.

Необходима е преценка за възможното съчетаване  с лекарства за високо кръвно, стероиди, болкоуспокояващи, лекарства за рак, лекарства за гъбични инфекции, за артрит, за мускулно релаксиране, при висок холестерол, сънотворни, инсулин и противодиабетни.

Избягва се прием на алкохол за времето, през което пациентът се лекува с ТОРЕС.

Не се препоръчва шофиране и работа с тежки машини заради някои от страничните ефекти, които могат да се проявят при лечение с ТОРЕС.

Усреднена цена в аптеките – 6.00 лв за 30 таблетки от 50/12.5 мг  

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *