Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърце под прицел: как да го защитим, докато сме вкъщи

Грижата за болното сърце е по-трудна в условията на пандемия, която наложи хиляди хора да останат по домовете си

сърце
Болното сърце изисква особени грижи по време на пандемия

Днес и лекари, и пациенти се притесняват от факта, че всеки инфекциозен и възпалителен процес може да доведе до развитие и обостряне на различни хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Според статистиката, сред пациентите с коронавирусна инфекция, на фона на съществуващи сърдечно-съдови заболявания, смъртността е 2-3 пъти по-висока от тези, които нямат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Естествено, за да се избегнат инфекции и усложнения на благосъстоянието, на хората със заболявания от този спектър се препоръчва да си стоят у дома, за да предотвратят и премахнат рисковете от заразяване. Много пациенти със сърдечно-съдови заболявания се оплакват от липса на движение в условията на самоизолация, което може да доведе до сериозни последици.

Какво казват лекарите, и по-специално кардиолозите? Как да се поддържа нормално дейността на болното сърце и кръвоносните съдове, без да се излиза навън за спорт и разходки?

Установяване на режим

Необходимо е стриктно да се спазва режимът на самоизолация, да се спазват правилата за начин на живот, хигиена и ограниченията за контакт с други хора. Нужно е да се приемат редовно лекарствата, изписани от специалист-кардиолог. Да се провежда самоконтрол на състоянието, като се използват достъпни методи (измерване на кръвно налягане, сърдечната честота, температура и др.). Ако е необходимо, трябва да се консултирате с лекар по телефона. Влошаването на здравето е индикация за повикване на лекар, който да извърши преглед и да назначи ново лечение, ако е необходимо.“, казва професор д-р Мехман Мамедов.

Д-р Мехман Мамедов

Липсата на движение може да бъде компенсирана у дома. Например, ежедневното почистване на апартамента също е упражнение. Като допълнителна мярка можете да изпълнявате не само сутрешни упражнения, но и да ги повтаряте през деня – сутрин и вечер. Това могат да бъдат наклони, клекове, коремни преси, планк. Може да изпълнявате упражнения на стол, ако ви е трудно да стоите изправени, просто да вдигате и да спускате краката си върху стола. Да правите различни махове с ръце. Може дори да се разхождате из къщата напред-назад.

Що се отнася до чистия въздух – просто отворете прозореца и проветрете. Можете да направите това повече от веднъж. Времето е подходящо дори и ако решите да го оставите така за през целия ден. Ако желаете, можете да отворите и затворите прозореца за вентилация няколко пъти на ден. Това ще бъде достатъчно, за да оцелеете по време на карантината.

Трябва да бъдат въведени определени промени в храненето

Първо, задължително трябва да пиете повече вода през деня – поне един и половина литра на ден. Това е норма. Хората над 65 години нямат чувство на жажда, затова трябва да им се напомня за необходимостта от допълнителен прием на течности.

Трябва да се храните на малки порции, а всяко следващо хранене да е не по-рано от 3 часа след предишното. Порциите трябва да се намалят. За вечеря например се препоръчва да се ограничите до супа или салата с много малко парче птиче месо.

Започнете редовно да приемате витамини, например мултивитамини, А и Е, аскорбинова киселина – те могат да се пият без надзора на лекар. Някои други опции трябва да се използват само след консултация със специалист. Карантината е временна мярка и всички разбират защо е необходима. Можете да наблюдавате здравето си у дома през този период, съветва професор Мамедов.

Ако се разболеете

В случай, че пациент, който има сърдечни проблеми, се зарази с коронавирус, трябва да се вземат спешни мерки. Лекарите работят с такива пациенти съгласно установени протоколи, в зависимост от вида на увредената сърдечно-съдова система.

Лечението на хипертония при пациенти с коронавирусна инфекция се основава на приети насоки за всички пациенти. За да се постигнат целеви нива на кръвното (не се препоръчва по-интензивен спад), се използват едно или повече от 5-те групи антихипертензивни лекарства. За пациенти, подложени на механична вентилация, се провежда интензивна терапия с помощта на инжекционна форма на лекарства, в зависимост от тежестта на състоянието„, казва специалистът.

Ангина пекторис по време на коронавирусна инфекция също се лекува съгласно международни и национални стандарти. Обикновено в тези случаи се използват лекарства за понижаване на холестерола (статини), антитромбоцитни средства (аспирин), АСЕ-инхибитори или сартани и бета блокери. Пациентите трябва да спазват режима на самоизолация и редовно да приемат лекарства.

Острият коронарен синдром е причина за спешна хоспитализация и хирургично прилагане на мерки

По време на пандемия честотата може да се увеличи. При коронавирусна инфекция, поради увреждане на миокарда нивото на специалния маркер тропонин, който също е един от признаците на остър коронарен синдром, може да се увеличи.

Нарушаването на ритъма (аритмия) при пациенти с коронавирусна инфекция се открива в до 20% от случаите. Сърцебиенето е честа проява на инфекция. Няма определени предписания за специфичното лечение на аритмии при пациенти, заразени с COVID-19. Необходимо е обаче да се има предвид лекарственото взаимодействие на антивирусната терапия с антиаритмичните лекарства.

Пациенти с хронична сърдечна недостатъчност

Те трябва да се придържат към основните принципи на начина на живот и лечение, предписани от лекарите. Препоръчва се редовен прием на предписаните лекарства, включително АСЕ инхибитори или сартани. Изключение от временното спиране на тези лекарства е развитието на пневмония, свързана с коронавирусна инфекция.

Не се препоръчват планирани посещения в медицински заведения. Ако е необходимо, можете да се свържете с лекаря по телефона. Изключението е обостряне и увеличаване на симптомите. Появата на треска и/или засилването на задуха е индикация за незабавен достъп до медицински услуги “, каза д-р Мехман Мамедов.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *