ОФЛОКСИН / OFLOXIN

Съдържа офлоксацин, лактоза монохидрат, царевично нишесте, повидон, кросповидон, полоксамер, магнезиев стеарат, талк, хидроксипропилметилцелулоза, макрогол, титанов диоксид

Предназначение

ОФЛОКСИН е антибиотик с доказано широко бактерицидно действие. Използва се за лечение на инфекции по органи на дихателната и отделителната система; ефективен е при полово предавани болести, срещу възпалителни процеси по кожата и в меките тъкани.

Как се приема

Лечението с ОФЛОКСИН – дневни дози и продължителност, трябва да бъде назначено от лекар в зависимост от заболяването, възрастта и състоянието на пациента. Таблетките се поглъщат цели, с вода. Ако дневната доза е до 400 мг, приемът е веднъж дневно – сутрин; при по-високи дози количеството се разделя по равно за два приема, сутрин и вечер.

Стандартното лечение с този антибиотик е с продължителност 5-10 дни. Възможно е терапията да трае по-дълго, но не и над два месеца.

Размерът на дневната доза според заболяването е фиксиран в следните граници:

  • При инфекции на уринарния тракт или бъбреците: 200-800 мг;
  • При белодробни възпаления и инфекции в гръдния кош, както и при инфекции на кожата и меките тъкани: 400-800 мг;
  • При инфекции на половите органи: 400мг. При диагноза гонорея лечението е с доза от 400 мг еднократно.

Пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания могат да се лекуват с редуцирани дози.

Приемът на медикамента се прекратява, ако на пациента му предстоят тестове за изследване на урина.
Ако е пропуснат прием лекарството се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия. Не бива да се взема двойна доза с цел компенсиране на пропуснатото.

Ако по някаква причина пациентът е погълнал по-висока от определената доза, трябва да се потърси медицинска помощ. Възможни са смущения, включващи гадене, замайване и обърканост, припадъци, поява на кръв в екскрементите.

Възможно е скоро след първите 2-3 приети дози пациентът да почувства подобрение. Това не е причина лечението да се прекрати, тъй като със сигурност болестният процес все още не е напълно овладян и са възможни рецидиви с усложнения.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент се прекратява незабавно при симптоми на алергична реакция като обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане, дихателни затруднения, бронхоспазъм. Необходима е медицинска намеса.

Има редки случаи на сериозни смущения, които също налагат спешна медицинска помощ като нарушения на сърдечния ритъм и предчувствие за припадък; слабост и прималяване, понижаване на артериалното налягане, слабост в мускулите, болки в мускулите и ставите.

Съобщавано е също за случаи на тежка диария с примеси от кръв в екскрементите; чернодробни смущения с пожълтяване на кожата и склерите; гърчове; смущения на слуха и временна глухота; обриви под формата на мехури по лицето и гениталиите, белене на кожата и разраняване; грипоподобни симптоми. Признаци на възможна хипогликемия могат да са чувството на жажда, често уриниране, слабост и тремор, изпотяване, раздразнителност.

Сред много редките странични ефекти са също и симптомите на депресия с мисли за самонараняване и суицид; бъбречни възпаления с различна тежест; възпаления на сухожилия.

Други смущения могат да са т.н. мравучкане или изтръпване по крайниците, ускорен или неравномерен сърдечен ритъм, панкреатит, очни възпаления, дерматит с лющене на кожата, метеоризъм и запек, чернодробни смущения, зрителни смущения.

Някои от страничните ефекти могат да се проявяват трайно, което изисква медицинска намеса – като гадене и повръщане, разстройство с болки в корема; главоболие и безсъние, кошмари и халюцинации, промени във вкуса, обонянието и зрението; общо неразположение с промени на показателите за чернодробните функции.

Има и много редки случаи на анемия;кашлица и затруднено дишане в условията на белодробно възпаление; необясними синини по кожата, които свидетелстват за тромбоцитопения. Коментират се и единични случаи, при които прилагането на антибиотика отключва порфирия.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ОФЛОКСИН не се прилага при алергия към съставка на медикамента или към други лекарства, съдържащи хинолони или флуорохинолони.

Медикаментът е противопоказан при пациенти с епилепсия, възпаление на сухожилия, при някои заболявания на кръвта, свързани с червените кръвни клетки.

Необходима е точна оценка за възможен риск в случаите, когато потенциалният потребител на този медикамент страда от аневризма или има фамилна анамнеза за аортна дисекация; при проблеми със сърдечния ритъм, включително ако той е твърде забавен; при възможен пристъп на тежки булозни кожни реакции; при нарушен водно-солеви баланс; при психотични състояния в миналото или при проявена миастения гравис.

По време на лечението с този медикамент пациентът не бива да стои на слънце или да се подлага на сеанси в солариуми.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Комбинацията с алкохол причинява замайване и сънливост.

Медикаментът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

ОФЛОКСИН влиза в лекарствени взаимодействия с множество медикаменти; последиците от това могат да са промени в ефекта от приема или интензивна проява на странични ефекти.

Специално предупреждение: Пациентите, които вече са започнали терапия с метотрексат поради ревматизъм или онкологично заболяване, задължително предупреждават лекуващия за това преди назначаването на коментирания антибиотик.

Съчетаването на ОФЛОКСИН с някои лекарства може да причини промени в сърдечния ритъм; отнася се за антиаритмици, трициклични антидепресанти, антипсихотици, макролидни антибиотици.

Доказани са промени в терапевтичните ефекти, ако ОФЛОКСИН се приема едновременно с антикоагуланти, лекарства за хипертония, диуретици, продукти с желязо или цинк, анестетици, антиациди с магнезий или алуминий, лекарства за диабет и подагра, медикаменти за лечение на стомашна язва, диуретици.

Препоръчва се медицински контрол в случаите, когато паралелният прием на лекарства повишава риска от странични ефекти; под наблюдение – съчетаването с нестероидни противовъзпалителни, други антибиотици, антипсихотици, теофилин, някои медикаменти за лечение на депресия.

__

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 10 таблетки по 200 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.