Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли коронавирусът да се разпространи с тополовия пух?

Тополовият пух може да се превърне в активен източник на разпространението на коронавируса

пух
Може ли коронавирусът да се разпространи с тополовия пух?

Като имунолог-алерголог, кандидатът на медицинските науки Надежда Логина, заяви в ефира на „НСН: Национальная Служба Новостей“, че тополовият пух е способен да увеличи процента на инфекция от вирусна инфекция, ако разпространението на COVID-19 не спре до средата на юни.

Надежда Логина

Ситуацията ще бъде особено трудна, ако не спрем епидемията до тогава, в края на май и средата на юни, когато тополата цъфти. Много често се наблюдава обостряне на алергичните заболявания на дихателната система по време на цъфтежа на тополата. А тополовият пух може дори да се превърне в активен носител на коронавирус. Трябва да се предвиди тази ситуация“, казва Логина.

Опасността от тополовия пух не е в разпространението на семената на дървото, а в прашеца. Това е цветен прашец от други растения, който може да причини сърбеж в носа и кихане. При някои пациенти пухът e в състояние дори да доведе до пристъпи на астма. В допълнение, според Логина, алергичните хора имат слаби защитни реакции на лигавиците, и те са по-податливи на въздействието на всякакви микробни и вирусни фактори.

Тополовият пух притежава способността да се транспортира на дълги разстояния и да събира различни вещества: както алергени на растения, които цъфтят през този период, така и прах, мръсотия и т.н. Така че, вероятно, върху лигавицата може да попадне не само цветен прашец, но също така и вируси. Вероятността за възможното разпространение на COVID-19 с тополовия пух сега се изучава от индийските учени – там се обсъжда необходимостта от рязане на тополи и е създадена специална комисия.

Какво казва СЗО?

Световната здравна организация (СЗО) все още не е съобщила за метода на предаване на вируса с тополовия пух. Според експертите от СЗО може да се заразите с коронавирус от други хора, ако те вече са заразени. Заболяването се предава от човек на човек чрез малки капчици, отделяни от носа или устата на пациент с COVID – 19 чрез кашлица или кихане. Вирусните частици също могат да бъдат изложени на въздействието на околните предмети и повърхности. Хората са в състояние да се заразят, в резултат на докосване на такива обекти или повърхности, а след това – ако пипат с мръсни ръце очите, носа или устата.

Как да разберете, че сте алергични, а не че сте се заразили с коронавирус?

Лекарите казват, че лекарствата за алергия помагат при симптоми на алергия, особено ако започнете да ги приемате предварително. Ако обаче имате грип, настинка или сте се заразили с новия коронавирус, лекарствата за алергия няма да помогнат да се справите с болестта. Според Клифърд Басет, основател и директор на отделението за алергия и астма в клиника в Ню Йорк, най -важният симптом на алергия е сърбеж. „Мисля, че това е симптом номер 1, който може да помогне на хората да определят в повечето случаи дали са алергични. Ако усетите сърбеж в очите, носа и гърлото, особено ако имате сезонна алергия, най-вероятно това са алергени, а не вирус„, казва лекарят.

Клифърд Басет

Според него симптомите могат да бъдат объркващи. Хората със сезонни алергични симптоми също имат треска, понякога болка в тялото, внезапна загуба на миризма и вкус и кашлица. Същите симптоми днес са характерни и за коронавируса. Но както казва Басет, треската и внезапната загуба на миризма и вкус не са симптоми, които често съпътстват алергиите. Лекарят предупреждава: ако ги усещате, обадете се на вашия лекар, тъй като те могат да показват наличието на вирусна инфекция.

Източник: kp.ru

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *