Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

УЛКОПРОЛ / ULCOPROL

Съдържа омепразол, магнезиев карбонат, хидроксипропил целулоза, динатриев хидроген фосфат, царевично нишесте, талк, захар, съполимер на метакриловата киселина, титанов диоксид, полисорбат, полиетиленгликол, колоиден силициев диоксид, хидроксипропилметил целулоза, желатин, титанов диоксид, червен и жълт железен оксид

Предназначение

УЛКОПРОЛ е инхибитор на протонната помпа: приемът му редуцира продукцията на стомашна киселина. Прилага се при заболявания като гастроезофагеален рефлукс, азви на стомаха и дванадесетопръстника; медикаментозни язви и язви, причинени от хеликобактер пилори.

Този продукт участва в профилактика на храносмилателния тракт в случаите, когато пациентът се лекува продължително с перорални нестероидни противовъзпалителни. Подходящ при синдрома Цьолингер-Елисън, засягащ случаи на повишена киселинност поради новообразувания в паскреаса.

Медикаментът е подходящ за деца над една година при гастроезофагеален рефлукс. Прилага се при инфекция от хеликобактер пилори у деца над 4 години и подрастващи.

Как се приема

Капсулите УЛКОПРОЛ се приемат сутрин; поглъщат се цели преди или след хранене, с вода. При проблеми с преглъщането или за малки деца съдържанието на една капсула се сипва в половин чаша вода и се изпива веднага. Дневната доза и продължителността на приема зависят от диагнозата, възрастта и развитието на болестта.

При възрастни с гастроезофагеален рефлукс обикновено се назначава по една капсула от 20 мг дневно в продължение на 4-8 седмици. Ако заболяването е причинило разраняване на хранопровода, лечението може да бъде продължено при по-висока доза от 40 мг за още до 8 седмици. Поддържащата доза при това заболяване е 10 мг дневно.

При язва на дванадесетопръстника се препоръчва една капсула дневно в продължение на две седмици; при необходимост същата терапия се провежда още две седмици. За тежки случаи формулата е 40 мг дневно – две капсули, за 4 седмици.

Ако пациентът лекува язва на стомаха, схемата е 20 мг дневно за 4 седмици с опция за удължаване за още 4 седмици. Тежките случаи се лекуват с 40 мг на ден в продължение на 8 седмици.
Профилактиката срещу язва на стомаха или дванадесетопръстника е 10-20 мг дневно за срок, определен индивидуално от лекуващия.

За предпазване от медикаментозна язва на стомаха се препоръчват 20 мг от продукта дневно. Ако язвата вече е факт, лечението е с 20 мг УЛКОПРОЛ дневно за срок от 4-8 седмици.

При констатирана язва с причинител хеликобактер пилори лечението е при режим два пъти дневно по 20 мг от продукта за една седмица, паралелно с антибиотик – метронидазол, амоксицилин или кларитромицин.

За синдрома Цьолингер-Елисън дневната доза е 60 мг – три капсули, за срок, определен от лекуващия.

При терапии на деца дозата и продължителността на приема се определят от лекуващия в зависимост от заболяването и телесното тегло на пациента.

Ако е пропуснат прием, поредната доза се взема при първа възможност или се изчаква следващото планирано време; не трябва да се взема двойна доза с цел компенсиране. При предозиране е задължително да се направи медицинска консултация.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на този медикамент може да причини алергични реакции с различна интензивност. Те могат да се изразят в сърбеж, зачервяване и обриви, уртикарии, поява на мехури по устата, край очите и в интимната зона; оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и говор, дихателни затруднения; ангиоедем. Друга група смущения засягат чернодробните функции – пожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината. При подобна симптоматика трябва да се прекрати приемът и да се потърси медицинска помощ.

Най-често коментираните странични ефекти на УЛКОПРОЛ са гадене и повръщане, запек или диария, болки в корема,газове, главоболие; възможно е да се развият стомашни полипи.

Има данни също и за отоци на крайниците, влошено качество на съня, виене на свят, изтръпване на пръстите, „мравучкане“ по кожата, сънливост. Не са изключени инциденти като внезапно счупване на бедрена кост, кости на китката или прешлен. Коментират се още промени на кръвни показатели, засягащи чернодробните функции.

В редки случаи се описват състояния на тревожност, потиснатост, объркване, промяна на вкусовите усещания; понижени стойности на натрия в кръвта, свързано с отпадналост, крампи, повръщане. Съобщава се и за алопеция, зрителни смущения, бронхоспазъм, отклонения в кръвни показатели, болки в мускулите и ставите, интензивно изпотяване, сухота или възпаление на устата, гъбични инфекции, чревни възпаления с диария.

Съобщавано е също и за много тежки алергични реакции, халюцинации, агресивно поведение, сериозни чернодробни увреждания, белене на кожата с придружаваща висока температура и болки в ставите, гинекомастия и пр.

Описани са отделни случаи със сериозни поражения на имунната система и понижени стойности на магнезия в кръвта.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се прилага при алергия към някоя от неговите съставки или към други инхибитори на протонната помпа.

Медикаментът е допустим за пациенти с чернодробни проблеми, ако лекарската преценка приема очакваната полза като превишаваща потенциалния риск.

Бременни и кърмачки могат да вземат УЛКОПРОЛ само по лекарско назначение.

Приемът на медикамента се прекратява, ако след първите дози се получат данни за вътрешен кръвоизлив – кръв в изпражненията или черен екскремент; при болки в корема, повръщане на кръв, продължителна диария.

Взаимодействие с други медикаменти

УЛКОПРОЛ е несъвместим с продукти за ХИВ-позитивни, съдържащи нелфинавир.
Лекуващият преценява безопасност на съвместяване, коригиране на дози и режим на прием, ако пациентът трябва да приема и други медикаменти. Отнася се за противоепилептични, медикаменти за гъбични инфекции, за сърдечни заболявания, антидепесанти, при ХИВ-позитивни, противосъсирващи, противотуберкулозни, химиотерапевтици, противоракови, медикаменти за пациенти с трансплантиран орган, продукти с жълт кантарион.

_______
Усреднена цена в аптеките – 10 лв за 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *